Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Pytanie odnośnie syntezy triizopropylanu glinu 
Autor Wiadomość

Post Pytanie odnośnie syntezy triizopropylanu glinu
Witam serdecznie
Przeglądając sobie różne fora natrafiłem na syntezę takiego związku:
http://galeria.biomist.pl/displayimage.php?pid=375

Oto opis syntezy:

W kolbie kulistej pojemności 250 ml zaopatrzonej w sprawną chłodnicę zwrotną umieszcza się 6 g folii Al, 70 ml (51 ml teoretyczna ilość) absolutnego IPA (handlowego IPA używa się bez jakiegokolwiek suszenia) i 0,1 g HgSO4. Mieszaninę ogrzewa się.

Podczas rozpoczęcia wrzenia dodaje się 0,5 ml CCl4 (OSTROŻNIE! Nadzwyczaj toksyczny!) i kontynuuje ogrzewanie aż rozpocznie się wydzielanie H2; po przerwaniu ogrzewania mieszaniny, czasami także potrzeba ją chłodzić (w przypadku zbyt gwałtownej reakcji). Po zakończeniu reakcji, ogrzewanie kontynuuje się, aż Al prawie całkowicie rozpuści się (5-7 godz.). Otrzymany roztwór używa się natychmiastowo bezpośrednio do następnej syntezy....

Moje pytanie brzmi, jaką rolę pełni w tej syntezie CCl4?
Synteza by się udała gdyby dodać zamiast niego dodatkową ilość izopropanolu do kolbki?

Myślę, że nie będę musiał długo czekać na odpowiedź:)
Pozdrawaim, Rafał

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

8 sie 2013, o 09:53

Post Re: Pytanie odnośnie syntezy triizopropylanu glinu
trójizopropyloglin . tak brzmi poprawna nazwa związku . jeden z kwasów Lewisa . użyć go możesz do wprowadzenia do pierścienia organicznego grupy izopropylowej. tetrachlorek węgla jest używany jako rozpuszczalnik i katalizator samego podstawiania . nadmiar izopropanolu nie zadziała a nawet zaszkodzi gdyż może spowodować rozkład związku do wodorotlenku i propanu .

24 wrz 2013, o 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]