Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Kwas Mlekowy 
Autor Wiadomość
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sie 2005, o 17:39
Posty: 86
Lokalizacja: Z d....domu
Post Kwas Mlekowy
Jak wykonać kwas mlekowy ??????. Moja koncepcja To spalanie glukozy z ograniczonym dostępem tlenu.


21 lis 2005, o 17:52
Zobacz profil
Post 
CH3CH2COOH (kwas propanowy (propinowy)) + Cl2 ----> CH3CHClCOOH + HCl
CH3CHClCOOH + 2NaOH -----> CH3CHOHCOONa + NaCl + H2O
CH3CHOHCOONa + HCl -----> CH3CHOHCOOH + NaCl

Tak wygląda mniej więcej synteza z kwasu propinowgo... nigdy nie robiłem, znalazłem w necie, nie wiem wiec czy da się to zrobić w domowym laboratorium i jakie byłyby tego koszta....


Ostatnio edytowano 21 lis 2005, o 19:08 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz



21 lis 2005, o 18:11
*****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 cze 2005, o 16:19
Posty: 304
Lokalizacja: Suchedniów, Poland
Post 
Ja bym chyba prędzej bromował metodą Hella, Volharda i Zielińskiego, bo to leci z dobrymi wydajnościami w mało brutalnych warunkach :)
Potem zamiast iść przez 2 etapy wystarczy reakcja z K2CO3 w jakiejś wyższej temperaturze:)


21 lis 2005, o 18:53
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17
Posty: 567
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Kwas mlekowy powstaje wskutek kwaszenia się mleka.


21 lis 2005, o 18:59
Zobacz profil
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Pewnym problemem może być to, że powstały z tej syntezy kwas jest racemiczny... Można go rozdzielić przez krystalizację z jakąś chiralną aminą.

PS nie kwas propinowy tylko propionowy

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


22 lis 2005, o 17:34
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 19:18
Posty: 251
Post 
czy to, jaki to jest izomer, jest ważne w reakcjach chemicznych? bo wiem, że w organiźmie, bardzo ważne, ale czy wyniki (wydajności, produkty itepe) dalszych reakcji mogą się bardzo różnić
nie bijcie, bo zaczynam przygodę z stereoizomerią, a nie rozumiem tego za bardzo (nie potrafie rozróżniać i oznaczać)
ale gafa, poprawiłem :wink:

_________________
Cytuj:
A teraz ucieramy kryształki NI3 w moździerzu, by pojedyńcze cząsteczki miały jak największą powierzchnię rea...

Idioci ciągle od nas odchodzą...


Ostatnio edytowano 22 lis 2005, o 18:55 przez daniel90, łącznie edytowano 1 raz



22 lis 2005, o 18:36
Zobacz profil
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
?? jaka izomeria symetryczna? Chyba stereoizomeria.
Jeśli to ma być związek jako związek, to nie ma to żadnego znaczenia, natomiast jeśli ma być użyty do celów biologicznych albo do syntezy czegoś chiralnego, to musi być enancjomerycznie czysty.

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


22 lis 2005, o 18:41
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sie 2005, o 17:39
Posty: 86
Lokalizacja: Z d....domu
Post 
założyłem się z kuzynką (1 rok studiów medycznych) że go uzyskam . Nie musi byc czysty


22 lis 2005, o 20:25
Zobacz profil
Post 
kutwa ale kombinujecie idziesz na siłkę ćwiczysz biceps: and one and two and down and pięć...
i na drugi dzień masz w mięśniach kwas mlekowy jak znalazł :lol:
przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać :lol:

P.S. w ostateczności!!! możęsz kupić kwas mlekowy (chyba jest w aptece ??!!) wymyślić se jakąś dziwną reakcję najlepiej jak najbardziej zawiłą i próbować wcisnąć kuzynce na siłę że z tego i tego dostajemy kwas mlekowy :lol:


23 lis 2005, o 23:16
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli chodzi o spalanie glukozy przy ograniczonym dostępie tlenu, to uzyskasz CO (ewentualnie C) i H2O. Reakcja glukoza -> kwas mlekowy, czyli "salanie" w organizmie, jest katalizowane w bardzo skomplikowanych cyklach przez całą masę różnych enzymów - więc nie ma bata. Ew. możesz zaprząc do pracy bakterie mlekowe, które przerobią glukozę na kwas mlekowy - zadajemy roztwór glukozy skwaszonym mlekiem, czekamy ok. tydzień, po czym zadajemy wodą wapienną. Wytrącają się sole kwasów organicznych. Następnie przenosimy stały osad do kolby destylacyjnej, zakwaszamy kwasem siarkowym i destylujemy kwas mlekowy (potem można go dodatkowo zatężyć).

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


24 lis 2005, o 00:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..