Mam pytanko. Martwie sie o chloroform w labie. Stoji dłuższy czas w zimnym, ciemnym pomieszczeniu ale wilgotnym. Jak sprawdzić czy jest jeszcze zdatny do uzycia? czy czasem sie fosgen nie wytworzył?
pozdrawiam.
_________________
14 lut 2006, o 17:38
Anonymous
Do dzisiejszego chloroformu który sprzedają dodaje się bezwodny alkohol etylowy[około1-2%] który zapobiega powstawaniu fosgenu. Chyba że naprawde był mocno wilgotny. Najlepiej sprawdzić czy sie nie wytworzył hcl. Weź próbke i dodaj do CaCO3. Jak będą bombelki to znaczy że wytworzył sie hcl a zarazem fosgen.
14 lut 2006, o 18:04
Anonymous
Mozesz tez sprawdzic to, dodajac do niego amoniaku (do wczesniej odlanej probki). Jezeli znajduje sie tam fosgen, to w wyniku reakcji powinien powstac salmiak (chlorek amonu), ktory jest bezbarwnym cialem stalym/bialym proszkiem.
14 lut 2006, o 19:15
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57 Posty: 1246
OK dzieki wam za rade jak znajde czas to sprawdze.
Pozdrawiam.
_________________
14 lut 2006, o 19:19
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
żeby go uzdatnić to dodaj trochę absolutnego alkoholu, powstanie ci węglan dietylu, w gruncie rzeczy też ciekawy związek
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
16 lut 2006, o 15:26
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
DMchemik napisał(a):
żeby go uzdatnić to dodaj trochę absolutnego alkoholu, powstanie ci węglan dietylu, w gruncie rzeczy też ciekawy związek
Zwłaszcza jeśli użyć go do syntezy EDNA
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
16 lut 2006, o 18:39
eko osiem[*]
odp.
Najlepiej od razu go stabilizowac alkoholem i niech sobie stoji, te kilka gram alkoholu i tak niewpłynie na czystośc chloroformu a bardziej stabilny bedzie zawsze stabilizuje alkoholem chloroform,a eter dietylowy tymbardziej
pozdro.
eko.
18 lut 2006, o 02:22
Anonymous
Tego fosgenu chyba nie musi sie tak bać. Nikt nie mówi żeby sie na słoikiem nachylał. Jednak chodzi o to żeby ni tracić chloroformu przez rozkład[w koncu to bardzo fajny związeczek]
Wszystko opisane temat można zamknąć
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników