Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Kwas glikolowy 
Autor Wiadomość

Post Kwas glikolowy
Potrzebuje otrzymać kwas glikolowy.
W Merck Index 13th edition znalazłem opis, że otrzymuje sie go działając wodorotlenkiem sodu na kwas chlorooctowy.
Zarówno kwas chlorooctowy jak i glikolowy rozpuszczają sie w alkoholu a powstający chlorek sodu nie więc mam koncepcje prowadzić reakcję we wrzącym alkoholu.
Ma ktoś jakies pomysły? Widział ktoś w jakiejś preparatyce opis takiej syntezy? w Voglu, Bochwicy ani we Wróblu nie ma....

27 lip 2005, o 12:00
Post Re: Kwas glikolowy
C4 napisał(a):
Potrzebuje otrzymać kwas glikolowy.
W Merck Index 13th edition znalazłem opis, że otrzymuje sie go działając wodorotlenkiem sodu na kwas chlorooctowy.
Zarówno kwas chlorooctowy jak i glikolowy rozpuszczają sie w alkoholu a powstający chlorek sodu nie więc mam koncepcje prowadzić reakcję we wrzącym alkoholu.
Ma ktoś jakies pomysły? Widział ktoś w jakiejś preparatyce opis takiej syntezy? w Voglu, Bochwicy ani we Wróblu nie ma....
... niestety zle zaplanowales synteze , nie wzioles pod uwage ze powstanie nie kwas hydroksyoctowy , ale jego sol sodowa ktora moze sie nie rozpuscic w alkoholu( oczywiscie jesli powstaly na poczatku chlorooctan sodu bedzie rozpuszczalny , a jesli nie to nawet mozesz glikolanu sodu nie otrzymac ) ... proponowal bym synteze zrobic w malej ilosci wody , pozniej zakwasic i oddestylowac kwas , albo go wyekstrahowac ...

PS. Niewiem czy nie lepiej kupic ten kwas , niz marnowac chlorooctowy :wink:

27 lip 2005, o 13:32

Nie wiesz może w czym glikolowy się nie rozpuszcza? Bo wszedzie mam napisane w czym sie rozpuszcza :?
Chlorooctowego mam sporo, poza tym to ja ten glikolowy potrzebuje do syntezy indolooctowego, a tam podobno jak wrzuce do reaktora chlorooctowy i podleje roztworem wodorotlenku to tez pójdzie.

27 lip 2005, o 14:22
... strzelam , moze najmniej sie rozpuszcza w dekalinie , heksanie , pentanie ... ale mowie strzelam :wink: ... to jest taki zwiazek , ze we wszystkim moze sie rozpuszcic lepiej , czy gorzej ... ale sie rozpusci ...

27 lip 2005, o 15:02
@GŁÓWNY MODERATOR

W niepolarnym hydrofobowym rozpuszczalniku jak benzen, heksan, czterochlorek węgla czy chlorek metylenu nie powinien się rozpuszczać.

3 sie 2005, o 00:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]