czy aby przeprowadzić reakcje hydrolizy zasadowej tłuszczutrzeba mieć katalizator (np. etanol )
19 mar 2006, o 16:53
2pio
nie
jak dodasz etanolu to bendziesz otrzymwyał mnie wydjane biopaliwo (metanol się sotsuje)
wystarczy zgodnie z równiem
C3H5O3(OCR)3 + NaOH-> C3H5(OH)3 + RCOONa
a pamięaj że stopiony tłuszcz jeśli to jest nasycony bo jeśli nie nasycony to podgrzej do ok 70-90*
Pozdrawiam
2pio
_________________ Pozdrawiam
2pio
19 mar 2006, o 18:21
Anonymous
dokładnie jak wyżej:
gotujesz tłuszcz w r-rze zasady bez żadnego katalizatora, póżniej dodajesz tylko nasyc. r-r NaCl (wysalanie), i studzisz, po ostygnięciu masz na wierzchu warstwe mydła, a reszta to mieszanina powyższych z gliceryną
z tego roztworu możesz odzyskać gliceryne przez destylacje pod zmniejszonym ciśnieniem.
w innej technologi jest to łatwiejsze:
hydrolizuje sie tłuszcze bezpośrednio parą wodną pod ciśnieniem, powstają kw.tłuszczowe i gliceryna którą oddziela sie rozpuszczając w wodzie...
1 kwi 2006, o 16:28
jaozyrys
@MODERATOR
A moze po prostu użyć tłuszczów nasyconych? Kwasy nasycone się wytrącą (tylko nienasycone sa płynne). Inna sprawa, czy nie zostanie nam jakiś nadmiar NaOH albo tłuszczu, albo jakaś ilość nienasyconych tłuszczów (zmydlałem ostatnio olej słonecznikowy, to wytrąciło mi się trochę kwasów nasyconych, widać było ich tam trochę choć niewiele)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości