Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
c2h5oh + cola? 
Autor Wiadomość
Post c2h5oh + cola?
Witam.

Jak dotąd to u mnie z chemią to tyle tylko umiem co ze szkoły, czyli troszke wiadomości teoretycznych. Kolega mi opowiadał historię, jak to po 0.35l wódki i 0.65 fanty wyszło mniej %o na alkomacie niż przy takiej samej ilosci wodki i 0.65l coli...
Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze myślę i czy jest to możliwe. A więc czy możliwa jest rekcja alkoholu etylowego z kwasem ortofosforowym zawartym w coli? Jak tak to co powstaje?
c2h5oh + h3po4 ---> c2h5po4 (czy po4(c2h5)3?) + h2o

Tak mnie ciekawi czy to teoria z kosmosu czy prawda. Bo wtedy powstałby ester chyba... hm czekam na Wasze odpowiedzi ;)

8 kwi 2006, o 23:29
@MODERATOR

To możliwe że powstanie ester. W bardzo małych ilościach ale raczej tak powinno być:
C2H5OH + H3PO4 ---> C2H5-O-H2PO3 + H2O

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

9 kwi 2006, o 00:09
@MODERATOR

Jestem pewny, że o wiele większy wpływ niż potencjalna reakcja, miało to co zjadł, czas w jakim pił i w ogóle tego typu okoliczności ;) Reakcje estryfikacji, żeby zajśc w miare wydajnie potrzebują odpowiednich warunków.. Gdyby miało coś takiego zajśc z colą, to raczej w niewykrywalnym stopniu..

9 kwi 2006, o 00:11
Ok, dzięki. Ale chociaż wiem teraz że moje rozumowanie co do możliswości pwstania estra nie były bez sensu ;)

9 kwi 2006, o 00:19

Jak dla mnie to raczej nastapila szybsza lub wolniejsza przemiana materii tlatego w wydychanym powietrzy byl inny odczyt .Jesli bylo by to badane areometrem to wynik tez prawdopodobnie by sie ruznil ze wzgledu na inna lepkosc ,gestosc tych mieszanin.

9 kwi 2006, o 10:50
wyszło mniej %o na alkomacie

promile spadają z biegiem czasu... tzn. w zależności jaki czas upłynął od spożycia do badania bo alk. wydziela sie z oddechem, moczem i przez skóre... wie to każdy kierowca
porównanie trzeba przeprowadzić w tych samych warunkach, czyli: ten sam odstęp czasu do badania, podobna waga ciała (najlepiej ten sam człowiek), pusty żołądek itd...

co do estru to raczej naciągana teoria, bo jak sądze w całej tej spożytej mieszaninie teoretycznie może nawet wytworzyć sie ester, to potrzebuje on warunków do tego (estry są z natury nietrwałe, łatwo hydrolizują), a w żołądku są raczej warunki do rozkładu estrów...

9 kwi 2006, o 17:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]