Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Anilina 
Autor Wiadomość

Post Anilina
Witam
pilnie potrzebuje temperatury wrzenia aniliny z 13 mm Hg ... gdzie takie dane można uzyskać ? Wiem ze sa programy do tego ... by policzyć zreszta jak ktos zna wartość delty H aniliny to tez sam sobie policze :-) ... wiec jezeli ktoś mogłby mi podac jakieś namiary byłbym wdzięczny ... :)

28 lut 2007, o 22:55

Do tego celu służą również tzw nomogramy. Jeśli znajdziesz w googlach odpowiedni nomogram, to możesz łatwo wyznaczyć szukaną temperaturę z całkiem przyzwoitą dokładnością.

28 lut 2007, o 23:33

faktycznie juz znalazłem , no i kurcze sie troche zdziwiłem :P
Dziś robiłem destylacje pod zmiejszonym ciśnieniem ... Cisnienie miałem ustalone na 13 mmHg no z tego co widze to Anilina powinna mi sie destylowac w temprraturze 69 C natomiast u mnie destylacja zatrzymala sie na 38 :/
wcześniej ekstrahowalem Ciecz pieciokronie woda a potem dwukrotnie solanką ... i suszylem w bezwodnym KOH ... raczej wszystko zrobilem prawidlowo ... wszystko ładnie sie rozdzielilo ... hmm zastanawia mnie skad moglem miec tak duza róznice w destylacji ... i tak odbiegała od prawidłowej ktora powinna wynieść około 69 C ...
Gdyby było zanieczyszczone woda to w 133mmHg woda powinna oddestylowac przy temp 17 C ...
czy ta Anilina była az tak zanieczyszczona? :P Aparatura tez wydawalo sie ze jest dobrze zmontowana itd zreszta Dr nade mną czuwał :P .......... i laborant takze :P
Ma ktoś jakieś pomysły ? a moze to nie była Anilina? hmmm choc tak wyglądała i taki miała zapach wiec byla na bank :P
Wiec? :->

1 mar 2007, o 00:35

jeśli dobrze się poługujesz nomogramem to wniosek że to nie była anilina... :)

Obrazek
weź udział:

3 mar 2007, o 16:11

hehe nie nie Anilina to była na pewno :-) nonogramem tez sie poslugiwałem dobrze :-) hmmm a moze ma wpływ to ze kapilara która ma byc zamiast kamyczków wrzennych była wprowadzana w kolbie dwuszyjnej od góry a nie od boku ? w sumie destylea skraplal sie " idąc " wzdłuz tej kapilary :P z reguły kapilara powinna być z boku no ale nie miałem takiej krótkiej i trzeba bylo sobie radzić :-)
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? :P

3 mar 2007, o 22:31

Z tego co wiem to anilina jest lotna z parą wodną. Być może prościej byłoby ją oczyścić przez destylacje z parą wodną.
Pozdr,

9 mar 2007, o 17:49

no nic zwaliłem ze kalipara była omywana subst destylująca bo byla wprowadzona od góry a nie z boku ( innej nie miałem ) no i babka uznala

Załączniki:
DSC00222.jpg
DSC00222.jpg [ 58.77 KiB | Przeglądane 2126 razy ]
15 mar 2007, o 19:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]