Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Podstawienia elektrofilowe i nukleofilowe w zw alifatycznych 
Autor Wiadomość
Post Podstawienia elektrofilowe i nukleofilowe w zw alifatycznych
Mam kilka pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w dostępnych mi książkach:

1. Jakie produkty powstają w reakcji kwasu azotawego z następującymi aminami: N,N-dimetyloaniliną, N-etyloaniliną, propyloaminą, aniliną, metylobutyloamina

2. czym różnią się aromatyczne sole diazoniowe od alifatycznych i co jest powodem tej różnicy?

3. Jakie różnice strukturalne wyst. pomiędzy związkami diazowymi,azowymi i diazoniowymi?

4. Jak dzielimy amidy?

5. W jakich warunkach można hydrolizować estry i amidy?

6. Jakie produkty powstają w reakcjach hydrolizy następujących związków: octan butylu, acetanilidu, benzamidu, benzoesanu metylu, N-metylo-N-etyloacetamidu, pentanokarbonamidu, propionianubenzylu, butanokarboksylanu metylu ?

7. pięć czynników nukleofilowych i elektrofilowych (znalazłam tylko po dwa :/)

Będę wdzięczna za pomoc!

17 kwi 2006, o 15:11

1. Nazwy kwas azotawy się już nie stosuje, należy nazywać go kwas azotowy (III). Co do reakcji kwasu azotowego (III) z aminami tutaj masz link do slajdów w Power Poincie www.chemorganiczna.com/pliki/aminy.ppt, jest dobrze w miarę opisane.
2. Sole diazoniowe o ogólnym wzorze ArN2+X– są produktami reakcji kwasu azotowego (III) z I-rzędową aminą aromatyczną (stąd sole aromatyczne, gdyż R to podstawnik aromatyczny).
3. co do różnic, masz tutaj klika linków http://www.mlyniec.gda.pl/~chemia/organiczna/aminy.htm, oraz w powyższym slajdzie
4. amidy dzielimy na:
pierwszorzędowe - mające jedną grupę acylową przy atomie azotu,
drugorzędowe - mające dwie grupy acylowe przy atomie azotu,
trzeciorzędowe - mające trzy grupy acylowe przy atomie azotu,
jednopodstawione - mające jedną grupę alkilową lub arylową przy atomie azotu,
dwupodstawione - mające dwie grupy alkilowe lub arylowe przy atomie azotu.
5. estry można hydrolizować w waunkach środowiska kwaśnego lub zasadowego, amidy zaś zazwyczaj w kwaśnym
6. hydroliza estru, jakim jest octan butylu spowoduje rozpad na alkohol i kwas, w tym wypadku na kwas octowy i butanol (alkohol), inne poszukaj na tej stronie http://www.chemorganiczna.com/zadania/a ... rowe.shtml, ja postaram się jeszcze coś znaleźć (musisz szukać nt. tych pozostałych związków w literaturze medyczno-chemicznej)
7. czynniki nukleofilowe - jony ujemne lub cz. obojętne dysponujące wolnymi parami
elektronówktóre podczas reakcji atakują te at. C przy których występuje zmniejszona gęstość elektronów np.:
F^-;H2O;Cl^-;CH3COO^-;C6H5O^-;Br^-;Oh^-;NH3;CN^-;J^-;SH^-
elektrofilowe - jony dodatnie i obojętne cz.które są zdolne do przyłączenia pary elektronów i podczas reakcji atakują ten at. C przy którym występuje zwiększona gęstość elektronów np.:
H^+;H3O^+;NO2^+;NO^+;SO3;BF3;AlCl3;C6H5N2^+

Jak będziesz miała pytania pisz na e-maila lub pw. Jak masz skype to jest mój ID: polaris_tbg_laboratorium lub też Yahoo Messenger: resinslaboratory
Z pozdrowieniami
Artur

17 kwi 2006, o 16:27
@GŁÓWNY MODERATOR

1. Nazwy kwas azotawy się już nie stosuje, należy nazywać go kwas azotowy (III).

I co z tego. Wszyscy i tak nazywają azotawy. Nie widziałem nazwy typu azotan(III) sodu w żadnym sklepie - może dlatego, że stara nazwa jest bardziej komunikatywna? Poza tym to PTC sobie tak ubzdurało, IUPAC zaleca dalej nazwy azotawy, siarkawy itp.

1.
N,N-dimetyloanilina -> N,N-dimetylo-4-nitrozoanilina
N-etyloanilina -> N-etylo-N-nitrozoanilina
n-propyloamina -> 1-propanol
anilina -> chlorek benzenodiazoniowy (pod warunkiem, że reakcja jest w środowisku HCl)
butylometyloamina -> N-nitrozobutylometyloamina

2. W solach diazoniowych aromatycznych wiązanie potrójne między atomami azotu jest sprzężone z pierścieniem aromatycznym. Powoduje to, że aromatyczne sole diazoniowe są znacznie bardziej trwałe od soli alifatycznych. Sole alifatyczne praktycznie od razu ulegają hydrolizie do alkoholi, natomiast sole aromatyczne można otrzymać w formie stałej.

3. Związki azowe zawierają dwa pierścienie aromatyczne połączone mostkiem azowym -N=N-. Związki diazoniowe są solami i zawierają grupę N≡N<sup>+</sup>-. Związki diazowe - nie wiem :/

4 i 5. Przedmówca miał rację ;)

6.
octan butylu -> butanol i kwas octowy
acetanilid -> anilina i kwas octowy
benzamid -> amoniak i kwas benzoesowy
benzoesan metylu -> metanol i kwas benzoesowy
N-etylo-N-metyloacetamid -> etylometyloamina i kwas octowy
pentanokarbonamid -> kwas heksanowy i amoniak (o ile nazwy nie pobaniłem)
propionian benzylu -> kwas propionowy (propanowy) i alkohol benzylowy
butanokarboksylan metylu -> kwas pentanowy i metanol (jw.)

6. Przedmówca miał rację

7.
nukleofilowe: OH-, H-, F-, Cl-, RS-, OR-, NH3, NH2-, itp.
elektrofilowe: H+, BH3, AlCl3, R+, NO2+, SO3, itp.
R = dowolna grupa alkilowa

18 kwi 2006, o 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]