Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Jak w łagodnych warunkach pozbyć się wiązania podójnego 
Autor Wiadomość
Post Jak w łagodnych warunkach pozbyć się wiązania podójnego
Czy ktoś może mi pomóc szukam sposobu na pozbycie się wiązania podójnego między azotami w ziażku typu

Ph-N=N-Ph-CH3

i itp związków najlepiej z urzyciem reagentów organicznych.

27 maja 2006, o 16:21

Nie wiem, czy nie myślę źle, ale moim zdaniem ta substancja jest dość reaktywna z powodu podwójnego wiązania właśnie, więc można by ją potraktować na przykład chlorem albo wodorem, od biedy nadanganianem potasu bądź innym środkiem do wykrywania reaktywności.

Wszystko zależy od tego, co chcesz zrobić z tym wiązaniem

27 maja 2006, o 16:35

tylko teraz pytanie czy rodnikowy wodór reaguje spokojnie z tym związkiem, bo chyba to jest w tym wszytkim najwazniejsze. podejrzewam, że reakcja z nadmanganianem odpada, bo obstawiam, że utleni do jakichś alkoholi albo jeszcze gorzej, ponadto ona jest chyba gwałtowna troche, chlor będzie atakował grupę metylową, więc wydajność spadnie, ponadto zmieni się moment dipolowy, a niewiadomo czy to jest nieporzadane bardzo

to co tutaj napisałem jest "na chłopski rozum" więc wybaczcie jeżeli pełno tu bełkotu, jeżeli przegiąłem to usuńcie (mam nadizeję, ze nie przegiołem)

do czego ma być ten związek? opisz jak możesz coś więcej

PS tak z ciekawości jak się nazywa taki związek, bo moja wiedza na tym poziomie zawodzi?

Idioci ciągle od nas odchodzą...

27 maja 2006, o 17:26

Związki tego typu można zredukować do amin za pomoca SnCl2 lub Na2S2O4.

A nazawa związku wg mnie to p-metyloazobenzen należacy do związków azowych :)

27 maja 2006, o 19:16

Witam. Jesli chcesz zachować pojedyńcze wiązanie azot-azot to chyba najlepszym reduktorem bedzie wielosiarczek sodowy: jest owiele łagodniejszy od SnCL2 czy Na2SO3, które redukowałyby zwiazek do dwóch amin: PhNH2 i CH3PhNH2 podobnie jak np amalgamowany glin czy inne popularne reduktory.

28 maja 2006, o 14:41
Dzięki za pomoc. A dokładnie szukam reakcji z jakimś związkiem organicznym otrzymując w produkcie zw. organiczny PALNY!!!.

30 maja 2006, o 17:49

Kurcze, wiesz, większość związków organicznych jest palnych więc nie może to być kryterium, wg którego prowadzisz syntezę. Jeśli szukasz związków/substancji palnych polecam działy związane z pirotechniką, jeśli natomiast szukasz metod syntezy konkretnych związków, lub wykazujących określone właściwości fizykochemiczne (nie tylko palność) to może mógłbym jakoś pomóc. Pozdrawiam

4 cze 2006, o 15:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]