Dołączył(a): 19 kwi 2006, o 09:16 Posty: 3 Lokalizacja: Bolesławiec
Synteza chlorku winilidenu i metylochloroformu
Witam wszystkich,
mam problem ze znalezieniem procesu technologicznego tej syntezy. temat caly brzmi "synteza chlorku winilidenu i metylochloroformu z odpadowego 1,1,2-trichloroetanu z niedogonów podestylacyjnych". w ogole znalezienie cos na temat kazdego ze zwiazkow jest trudne, nie mowiac juz o syntezie.Moze ktos wie cos na ten temat [/i][/b]
_________________ Katarzynka
19 kwi 2006, o 09:25
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Szukaj pod nazwami 1,1,1-trichloroetan (metylochloroform) oraz 1,1-dichloroeten lub 1,1-dichloroetylen (chlorek winylidenu). Nie wiem kto wymyślił takie archaiczne / nietypowe nazwy.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
20 kwi 2006, o 19:06
black_coder
A kto wymyśłił, że w szkole przyzwyczajają do używania nazw zwyczajowych? Przynajmniej u mnie.
20 kwi 2006, o 21:02
rapacu
Wszytko pieknie ladnie, nazwy niezwyczajowe znam. produktem glownym sa chlorek winilidenu i metylochloroform, do tego jest jeszcze NaCl. Pytanie jest: jak je rodzielic?
black_coder -> wolisz, zeby w szkole uzywano tylko i wylacznie nazw systematycznych, a potem idzie czlowiek na studia/do pracy i ma problem bo nikt nie mowi kwas aminoetanowy tylko glicyna?
21 kwi 2006, o 13:46
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
rapacu napisał(a):
Wszytko pieknie ladnie, nazwy niezwyczajowe znam. produktem glownym sa chlorek winilidenu i metylochloroform, do tego jest jeszcze NaCl. Pytanie jest: jak je rodzielic?
Temperatura wrzenia chlorku winylidenu (taka jest prawidłowa nazwa) wynosi 31,7°C. Temperatura wrzenia 1,1,1-trichloroetanu - 74,1°C.
Można je więc b. łatwo rozdzielić na drodze destylacji frakcyjnej.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
21 kwi 2006, o 19:05
rapacu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości