Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Foron 
Autor Wiadomość
@GROŹNY WOŹNY

Post Foron
Ma ktos przepis na otrzymanie foronu nie musi byc w czystej postaci ale jak to wyglada bo zrobilem kiedys jakies 2 tyg temy 1 cz acetony + 1 cz hcl i jak dodalem h202 to mi sie chloroaceton zaczal wydzielac i ryczalem jak bober :cry: ma ktos jakis przepis lub robil cos takiego ??

19 paź 2004, o 21:01
PROFESJONAŁ

Ja też poszukuję przepisu na foron. 4 tyg. temu zmieszałem 100 ml acetonu i 100 ml stęż. HCl i zostawiłem to w temp. pokojowej. Teraz mam w kolbie jakąś mieszaninę o kolorze brązowym (pewnie żywice powstały z acetonu w środ. kwaśnym), i ani śladu osadu na dnie kolby.

20 paź 2004, o 11:48

Jak byłem mały to też miałem pomysł żeby zrobic chloroaceton przez zalanie acetonu kwasem solnym, nawet kolbe z mieszanką zostawiłem na słońcu (konkretnie na dachu :-)).............ale po dwóch dniach zastałem to samo co NVX - brazową masę, jak ja powąchałem to troche w oczy piekło, ale niewiele............

20 paź 2004, o 15:46
@GROŹNY WOŹNY

NVX jak chcesz uzyc chloroacetonu jako gazu to nic prostrzego zrob tak jak ja 1 cz hcl 1 cz acetonu potrzym tydzien w zamknietej bytelce zrobi sie takie brazowe a potem wlej to do 1cz h202 satysfakcja gwarantowana jak ci sie to zagotuje (napewno :wink: ) to masz tyle chloroacetonu ze cala chalupa bedzie plakala
a tak powaznie to w tym co mi zostalo w kolbce ktora stoi juz 3 dni na balkonie na dnia pod woda jes tak jakby olej tylko ciezszy od wody bo na dnie i zadnych oznak wytracania sie tcap sproboje to odparowac i zobaczymy czy to ten foron a wie ktos wogole jak on wyglada ??
pingwin pamietasz jeszcze te strony gdzie to czytales moze wspolnymi silami to przetlumaczymy :wink:

20 paź 2004, o 22:00
PROFESJONAŁ

NVX jak chcesz uzyc chloroacetonu jako gazu to nic prostrzego zrob tak jak ja 1 cz hcl 1 cz acetonu potrzym tydzien w zamknietej bytelce zrobi sie takie brazowe a potem wlej to do 1cz h202 satysfakcja gwarantowana jak ci sie to zagotuje (napewno :wink: ) to masz tyle chloroacetonu ze cala chalupa bedzie plakala

Sęk w tym że nie chcę chloroacetonu ani DPPP tylko czysty foron

21 paź 2004, o 09:20

21 paź 2004, o 18:48
@GROŹNY WOŹNY

Chemiked no mowie ci ze tcap mi sie nie wytracil a teraz odparowywoje to co tam jest i obadomy co z tego jest :wink: no tylko mi ktos musi zdradzic sekret jak to cus wyglada jiakim chrakterystycznym reakcja ulega

21 paź 2004, o 21:36
@GŁÓWNY MODERATOR

czyli diizopropylidenoaceton
Mówię bo zanim nie sprawdziłem to sam nie wiedziałem :)
Moim zdaniem ten proces będzie katalizowany nie przez HCl tylko przez jakiś odwadniacz bo w tym procesie tworzy się woda. Poza tym ten związek jest nienasycony zatem wg mnie HCl będzie z nim reagoał do takiego związku: (CH3)2ClC-CHCOCH-CCl(CH3)2

21 paź 2004, o 21:39

http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics1157.htm
Nie moja broszka ale dodam że wielu się biedziło, teoretycznie i praktycznie, nad otrzymaniem foronu. Na zagranicznych forach wiele postów napisano na ten temat
i nic z tego nie wyszło. Ten niby DPPP(z przepisu) to prawdopodobnie zanieczyszczony TCAP, Chemiked prawdę napisał. Pewne wzmianki informują o powstawaniu f. z acetonu podczas kondensacji, ale to tylko jeden z wielu produktów, nawet nie główny. Nieznane są optymalne warunki prowadzenia tej reakcji, ani sposób wydzielenia z mieszaniny czystego foronu - szerokie pole do popisu dla amatorów chemii.
Użycie HCl do kondensacji jest szkodliwe, jeśli produktem ma być foron,
bo wchodzi w różne reakcje z produktami. Coś w tym jest skoro cena technicznego foronu wynosi ok 50 euro za 50ml (z aldricha)
Ciekawe dlaczego ten temat jest w tej super tajnej komnacie dla zaufanych he he. Ta cała komnata to jakiś chwyt reklamowy...

//edit =MaLuTkI=
Hehe nie zaden chwyt reklamowy, tylko zabezpieczniea niedoswiadcoznych chemikow przed przykrymi stornami chemii. Tak wogle to ten temattu jest ob jakos go tu Pessos napisal i został 8)

Ostatnio edytowano 21 paź 2004, o 23:01 przez kmno4, łącznie edytowano 1 raz

21 paź 2004, o 22:14
@GROŹNY WOŹNY

cos mam http://www.sciencemadness.org/library/diphoronepentaperoxide.html
trza to sparwadzic tylko jak aceton polimeryzuje sobie w foron :roll:

21 paź 2004, o 22:21

Qfa, to coś to przepis na D.. parę postów wyżej, spolszczony by Pingwin.

21 paź 2004, o 22:37
@GŁÓWNY MODERATOR

Na 100% to nie jest polimeryzacja bo tak nie tworzą się żadne makrocząsteczki a poza tym nie ma w acetonie wiązań podówjnych. To może być np. kondensacja (nie wiem dokładnie jak to nazwać ale na pewno nie polimeryzacja).
Myślę że to co się wam zbiera na dole jako brązowa ciecz to właśnie foron (być może czymś zanieczyszczony). H2O2 trzeba dodawać bardzo powoli, gdyż na początku wywiązuje się chlor który musi się złączyć z wiązaniem podwójnym aby możliwa była dalsza reakcja. Zatem trzeba wkraplacz i na powietrzu - najpierw chlor nie będzie się wydzielał, potem zapewne tak bo gdzieś musi uciec :) Podczas dodawania H2O2 należałoby mocno chłodzić aby zwiększyć rozpuszczalność chloru w wodzie.

PS macie dane na temat stabilności tego związku?

23 paź 2004, o 01:58

Czysto teoretyzuje - A może zamiast HCL dać HF ? Jak zajdzie reakcja jeżeli przez aceton przepuszczać będziemy gazowy HCL albo HF w zaciemnieniu? Może trzeba użyć 60% albo i więcej H2O2?

23 paź 2004, o 16:17
PROFESJONAŁ

pessos napisał(a):

Na 100% to nie jest polimeryzacja bo tak nie tworzą się żadne makrocząsteczki a poza tym nie ma w acetonie wiązań podówjnych.

A od kiedy to wiązania podwójne są warunkiem koniecznym do zajścia polimeryzacji ?

25 paź 2004, o 10:22
@GROŹNY WOŹNY

znalazlem przepis na dppp ale trza to sprawdzic bo kolesie z tego forum sie cos haja o to czy tam powstaje ap czy dppp :?
preparation:
To a 1000 ml erlenmeyer flask add 185 ml of 20% HCl (i don`t
have 35% HCl at this time). To a second flask add 100 ml of aceton.
To an third flask add 200 ml of 30% H2O2. Cool all to 5 C.
After cooling, slowly add the aceton to the HCl and stir the mixture
for 5 minutes.(very slight yellow colouring over a few minutes)
The patent don`t say heat at this time and the patent don`t say
some product (poron) should precipitate from the solution at this time.
If you heat or not, the content of AP are always present at end of the synthesis. On the contrary, if you heat to much or to long, the reaction fails.
Cool the mixture to 5 C for 2 hours and stir occasionally.
After standing, set the mixture to magnetic stirring at room
temperature and slowly (over 10 minutes) add the H2O2 to the
aceton/HCl mixture. The temperature can rise over 40 C and
the mixture become a sligth green colouring.
(second reaction-step, formation of pentachlorporon and free
Cl with H2O2 as catalyst)
The DPPP should precipitate on top of the mixture and some fumes bubble of.
You can distinguish this of AP crystalls, which formes in the reaction-mixture and which are a bit larger than crystals of DPPP.
After all H2O2 is added, continue stirring for 2 hours an more till the liquid on the bottom of the flask are clear and no fumes bubble of.
Filter out the crystals, wash them with 1 L of 10 % sodium bicarbonate solution, and again with water.
Dry crystals of DPPP at room temperature for 48 hours.
The next step are very important to remove all traces of acid and AP in the product, that you can handle safe with DPPP.
Dissolving the crystals in minimum amount of hot ethyl alcohol (60 C),
let cool to 5 C, filter, add a large volume of cold distilled water, let sit for 1-2 hours below 10 C and filter again.
Let dry DPPP at room temperature for 1-2 weeks to decompose and evaporate the rest of AP on the air.
stronka http://www.roguesci.org/theforum/showthread.php?t=364

a temat tak jakos sobie tu umiescilem :oops: nie mam nic przeciwko temu aby zostal on przeniesiony no ogolnodostepne tylo ze wtedy ci co sie nie znaja (tak jak i my tu obecni :wink: ) beda wrzucali jakies tam info i kupe pytan a tak jak jest cos konkretnego (lub mniej) to sie tu pojawia

a aceton POLIMERYZUJE !! !! bo tak jest w patencie a patentow nie pisze byle kto tylko czlek ktory wie co zrobil :evil:

25 paź 2004, o 18:37
@GROŹNY WOŹNY

No wiec jako ze nie pisze postow i nie czekam na gotowe wziolem sie do roboty i ...

do kolby 250ml wlalem 100ml acetonu (odwodnionego uprzednio) i 100ml hcl 33,3% i zamknolem szczelnie korkiem po paru dniach ciemnobrazowa oleista ciecz nie przepuszczala juz swiatla co moglo siwadczyc i duzej gestosci wiec dalem to na laznie wodna i ogrzewalem w powietrzu czuc bylo zapach chloru po 2 godz ogrzewania "to cos" nadal bylo geste ale konsystecja przypomina teraz miodzik gryczany prosto co wyciagniety z lodowki czy to moze byc foron ?? znacie jakies sposoby wykrywania foronu ??

jutro moze sproboje zrobic dppp zobaczymy co wyjdzie :roll:

edit: no wiec dppp to mi nie powstalo ale cos tam jest probowalem to oddzielic roznymi sposobami ale kicha wysycanie roztworu nic nie daje zalkalizowanie tez nic jak dodam h202 to nawet tcap nie krystalizuje :szok: ja nie wiem narazie skonczyly mi sie pomysly :?

30 paź 2004, o 20:02
@ADMINISTRATOR

TEMAT ZOSTAL PRZENIESIONY Z KOMNATY "CHEMIA DLA ZAUFANYCH"

5 lis 2004, o 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]