Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
Chciałbym otrzymać ,,oryginalny" merkaptan butylu, czyli tajną broń skunksa, ale nie mam alkoholu butylowego, więc od biedy może być spirytus. Tak myślę, czy można by zastąpić HBr-a HCl-em. efekt może być podobny, ale wyszłoby jakby nieco taniej- nada się a H2SO4 ma być stężony fest? Jak uniknąć tworzenia się eteru( i mniejszej wydajności) jak oczyścić bromek/ chlorek etylu?
26 lip 2006, o 22:05
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
lepiej żeby H2SO4 był stężony
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
28 lip 2006, o 10:27
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
DMchemik napisał(a):
Ta, jasne, najlepiej oleum.
Sam 40% HBr jest w zupełności wystarczający, a jak ktoś nie ma to można zastosować mieszankę H2SO4/KBr. C2H5Cl nie polecam robić, jest mniej aktywny i wrze w 12C. Eteru nie ma sensu usuwać bo nie przeszkadza w reakcji. Witaj smrodzie
28 lip 2006, o 22:19
Radzio
Ja się zajmuję pochodnymi tioli i mam bardzo ciekawe wyniki z metaloorganiką. Tylko pytanie zasadnicze, po jasną cholerę to otrzymywać, do tego w sumie, moim zdaniem pomysł jest idiotyczny...
Dla mnie tez to jest troche glupie, no ale coz...
Jak ktos chce bukiet zapachowy to niech sobie kupi butle pirydyny i zachwyca sie do upadlego:)
Ewentualnie techniczny dwusiarczek wegla;)
30 lip 2006, o 06:20
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
A ja się zająłem produkcją merkaptanu etylu i też mam bardzo ciekawe wyniki Czepiacie się, a mi nie chodzi o smród sam w sobie- na to są znacznie prostsze sposoby- odór własnoręcznie wyprodukowany na drodze syntezy ma specyficzną wartość sentymentalną, której nie da się przeliczyć na pieniądze, butle pirydyny, ani CS2 tech. A może mam upierdliwych sąsiadów, którym chce uprzykrzyć sobotnie popołudnie, albo po prostu chciałem sobie coś niuchnąć ludzie, co to za rożnica po co mi to- jak tak bardzo was to nurtuje, to z czystej ciekawości po przerobieniu teorii chciałem sprawdzić właściwości tych związków, wiedzieć z czym mam do czynienia. Możecie nazywać to idiotyzmem, ale dla mnie była to dość cenna lekcja praktyki (domowo)laboratoryjnej a jej produkty niebawem spłyną w odchłani klozetu. Niemniej, dziękuję za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
_________________ Keep walking
30 lip 2006, o 13:44
Radzio
"...dla mnie była to dość cenna lekcja praktyki (domowo)laboratoryjnej...". No tak, następny "domowy" chemik... bez sensu...
30 lip 2006, o 13:53
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
kmno4 napisał(a):
DMchemik napisał(a):
Ta, jasne, najlepiej oleum. Sam 40% HBr jest w zupełności wystarczający, a jak ktoś nie ma to można zastosować mieszankę H2SO4/KBr. C2H5Cl nie polecam robić, jest mniej aktywny i wrze w 12C. Eteru nie ma sensu usuwać bo nie przeszkadza w reakcji. Witaj smrodzie
miałem na myśli metodę z KBr, pracy z samym HBr nie polecam
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
31 lip 2006, o 11:54
sativ
Zasłużony dla forum
Jak już oscylujemy przy smrodkach - ma ktos pomysł na otrzymanie skatolu albo kadaweryny?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości