Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Toluen 
Autor Wiadomość
Post Toluen
Witam.
W jaki sposób można oczyścić toluen, by barwa z kwasem siarkowym nie była bardzo wysoka...?

Wiem, ze jest metoda przepuszczenia go przez węgiel aktywny, ale to chyba troszke kosztowne... :-/ sa jakieś inne metody?

6 sie 2006, o 17:08
wegiel aktywny nie jest taki drogi juz nie pamietam dokładnie ale ja znajde to zapodam

6 sie 2006, o 19:35
@MODERATOR

w pochu od najtansza cena to 95 zl za 5 kilo - czyli jakies 19 zl za kilogram

6 sie 2006, o 21:33

Jaka powinna być objętość złoża węgla aktywnego, żeby "wyczyścić" 400 l/h toluenu?

Z tego co wiem to centra aktywne szybko będą się "zatruwały", przez co ta metoda odpada... ze względu na koszta. Znacie jakieś inne SKUTECZNE metody?

7 sie 2006, o 16:20

7 sie 2006, o 16:36
No tak się składa, że jest on (toluen) otrzymywany na drodze destylacji "bentolu" (benzen + toluen + śladowe ilości etylobenzenu)...

W pierwszej kolumnie oddzielany jest toluen od benzenu... a następnie w kolejnej odparowywuje on od etylobenzenu.

Obie kolumny były czyszczone, więc podwyższona barwa toluenu wynika ze składu surowca.

7 sie 2006, o 16:51

Post Rozkład toluenu na benzen
Jak można (o ile można) rozłożyć (odalkolować) toluen na benzen i metanol.
Toluen ogrzewany i mieszany ze stężonym kwasem siarkowym szybko i chętnie przechodzi w ciało stałe - chyba tworzą się kwasy toluenosulfonowe.
Więc reakcja ze stężonym H2SO4 odpada. Czy zatem można odalkilować toluen za pomocą mniej stężonego H2SO4, tak aby na wierzch wypłynął benzen a w roztworze H2SO4 pozostał metanol, który możnaby oddestylować?
pozdrawiam.

3 wrz 2006, o 10:20

Toluen t.wrz 111 benzen 80C metanol 65C z takimi różnicami to sie da praktycznie w garku rozdestylowac...

Hmm co do tematu przy tak ogromnych ilosciach to chyba trzeba sprawdzic co tak naprawde jeszcze go zanieczyszcza i dopiero wybrac jakąs metode na dane zanieczyszczenie a "podwyzszona barwa z kwasem siarkowym" to mi sie kojazy tylko z tiofenem ale to podobno idzie razem z benzenem...

3 wrz 2006, o 11:42

mikor napisał(a):
Toluen t.wrz 111 benzen 80C metanol 65C z takimi różnicami to sie da praktycznie w garku rozdestylowac...

Chyba jemu nie chodzi o to, żeby oddzielić toluen od benzenu i metanolu,
ale o to, żeby toluen rozłożył się do benzenu i metanolu.

Ostatnio edytowano 4 wrz 2006, o 12:56 przez P2O5, łącznie edytowano 1 raz

3 wrz 2006, o 16:34

A w sumie ja hehe.... no to panie tak, utlenic toluen dichromianem albo kmno4 do kwasu benzoesowego nastepnie zrobic benzoesan sodu + NaOH stapiamy i benzen;) ale niestety metanolu nie otrzymamy;)

// jak nie ? węglan wodorem zredukować aż do metanu a potem utlenić do metanolu...hehehehe o.r.s.

3 wrz 2006, o 22:38

Post hydroliza (odalkilowanie) toluenu
Impulsem do wpadnięcia na pomysł hydrolizy(odalkilowania) toluenu były eksperymenty z alkilowaniem benzenu za pomocą alkoholu izopropylowego w obecności kwasu siarkowego.
Proces prowadziło się tak: zmieszało się benzen i alkohol izopropylowy w stosunku molowym 1:1 i po tym dodało się do nich kwas siarkowy(niepamiętam dokładnie ile, ale chyba delikatnie ponad 1 mol H2SO4 na 1 mol alkoholu i benzenu), ochłodziło i mieszało.
Potem mieszało się i powoli podgrzewało. Jeżeliby proces przerwać na temperaturze ok 40 C to w tym, co zlałobysię z kwasu poreakcyjnego byłby jedno, dwu, trój, cztero-izopropylobenzen i mnóstwo nieprzereagowanego benzenu. Jeżeli jednak podgrzewać dalej i mieszać to w temp ok.70 stopni C lub wyżej wieloizopropylopohodne benzenu ulegają już odalkilowaniu (hydrolizie) i równowaga ustala się praktycznie tylko na monoizoprpylopohodnej benzenu- jeśli teraz w temp ok 80 stopni poczekać aż sie rozwarstwi, a potem zlać górną warstwe z nad kwasu to otrzymamy prawie czysty izopropylobenzen (kumen).
Widać więc, że izopropylopochodne benzenu ulegają w określonych warunkah odalkilowaniu (hydrolizie), dlaczego więc ten proces nie mógłby zajść dla metylobenzenu (toluenu) albo oczywiście ksylenu?
Toluen + H2O + H2SO4 ----> Benzen + metanol + H2SO4
Metanol jest też mniej aktywny niż izopropanol, więc chyba trzebabyłoby zastosować bardziej ostre warunki reakcji.
Jak już wcześniej zaznaczyłem reakcja toluenu ze stęż H2SO4 prowadzi chętnie do utworzenia się kwasów toluenosulfonowych (powstaje ciało stałe).
Pozdrawiam.

4 wrz 2006, o 12:52
Gdybym wiedział co zanieczyszcza toluen to nie byłoby problemu:]
Nie chodzi mi o to co napisał P2O5 "Chyba jemu nie chodzi o to, żeby oddzielić toluen od benzenu i metanolu,
ale o to, żeby toluen rozłożył się do benzenu i metanolu."

Chodzi mi o coś zupełnie innego.

Pisząc o barwie z kwasem siarkowym mam na myśli metodę zdefiniowania barwy toluenu według PN. Metoda ta polega na dodaniu kwasu siarkowego do toluenu i porównaniu barwy do wcześniej przygotowanych wzorców.
Drugą metodą jest metoda bodajze kadmowo - kobaltowa ( nie jestem pewien) i też po przyrównaniu do wzorców barwa jest często przekroczona.

W surowym składzie raczej nie ma metanolu. Jak napisałem jest benzen, toluen i etylobenzen, oraz śladowe ilości innych węglowodorów, które powstają przy produkcji polistyrenu.

4 wrz 2006, o 17:03

Nie chodzi mi o to co napisał P2O5...

Ja nie mówiłem o Twoim poście, tylko o tym, co napisał Jesus:
Jesus napisał(a):
Toluen ogrzewany i mieszany ze stężonym kwasem siarkowym szybko i chętnie przechodzi w ciało stałe - chyba tworzą się kwasy toluenosulfonowe.
Więc reakcja ze stężonym H2SO4 odpada. Czy zatem można odalkilować toluen za pomocą mniej stężonego H2SO4, tak aby na wierzch wypłynął benzen a w roztworze H2SO4 pozostał metanol, który możnaby oddestylować?
pozdrawiam.

4 wrz 2006, o 18:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]