Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
help 
Autor Wiadomość
Post help
Witam!
Mam kilka pytań:
Jakie proste reakcje pozwolą na wizualne (nie chodzi tylko o zmianę barwy!) odróżnienie:

a) pentanalu od pentan-3-onu

b)p-metylofenolu od alkoholu benzylowego

c)acetylenu od etylenu

d)chlorku benzylu od o-chlorotoluenu

e)kwasu 2-aminobutanowego od amidu kwasu 2-hydroksybutanowego

Z podpunktem a nie mam problemu bo zapewne chodzi tu o probe trommera lub tolennsa. Jezeli chodzi o podpunkt b to mysle ze wystarczy sprawdzic papierkiem lakmusowym odczyn wodnych roztworow p-metylofenolu i alkoholu benzylowego. Podpunkt c to chyba addycja 2 moli Br2, w przypadku etylenu nie odbarwi sie brom. No i mam problem z d i e. A szczegolnie z d bo jezeli chodzi o podpunkt e to chyba reakcja ninhydrynowa wchodzilaby w gre bo da fioletowy produkt tylko z aminokwasem (wydaje mi sie ze z amidami ninhydryna nie wchodzi w reakcje, chyba ze sie mylę). Z góry dziękuje za pomoc.

19 wrz 2006, o 22:31

zastanawiam się czy powineniem odpowiadać, bo tytuł tematu jest niezgodny z regulaminem, ale niech będzie:

d) zhydrolizować związki i sprawdzić odczyn produktu
e) jesteś na dobrym tropie :)

Obrazek
weź udział:

20 wrz 2006, o 11:23
Jestem tu od wczoraj i nie wiedziałam ze są jakies specjalne wymogi co do tematu postu:-) A jezeli chodzi o podpunkt e to co to znaczy ze jestem na dobrym tropie? Czy reakcja aminokwasu z ninhydryną nie jest wystarczającym testem?

20 wrz 2006, o 12:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]