Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Jaka reaktywność wiązań C-H w chloropochodnych metanu? 
Autor Wiadomość

Post Jaka reaktywność wiązań C-H w chloropochodnych metanu?
Jaka może być reaktywność wiązań C-H w chlorku metylenu i chloroformie. Z tego co zauważyłem to wodór w tych związkach jest mniej ruchliwy niż w benzenie i nie chce ulec wymianie na grupę NO2 za pomocą miesz. nitrującej. Niewygląda więc na to aby tą drogą dało się otrzymać nitrochlorofom (chloropikryne). Czyli jak będzie wpływć obecność atomów chloru na atom wodoru dezaktywująco, czy aktywująco w stosunku do metanu?
Pozdrawiam

2 paź 2006, o 20:42
@MODERATOR

Nie wiem czy określenia aktywacja i dezaktywacja są w tym wypadku właściwe.. Mechanizm nitrowania pierścienia aromatycznego wygląda tak: mamy kation nitroniowy, który jest silnie elektrofilowy, zbliża się on do bogatego w elektrony pierścienia aromatycznego, przyłacza się do niego z utworzeniem drugorzędowego karbokationu, po czym następuje odszczepienie kationu wodorowego. W przypadku metanu karbokation byłby wysoce niestabilny (jak większośc pierwszorzędowych karbokationów), bowiem chlorometan ma dość duży współczynnik dipolowy i atom węgla jest ubogi w elektrony, raczej chętniej tworzy karboanion (co zachodzi jako etap przejściowy przy syntezie związków zawierających cyklopropan) Tak więc pokusić się można o tezę że taki karbokation w ogóle nie powstaje :) Jeśli chodzi o aktywację i dezaktywację to wiąże się ona ze stabilizacją indukcyjną i rezonansową elektronów wiązania podstawnika w benzenie - mogą one albo dostarczać albo "wyciągać" elektrony z pierścienia co rzutuje na struktury rezonansowe podstawionego benzenu.. W przypadku chloroformu raczej ciężko mówić o takiej aktywacji/dezaktywacji.. Moge się mylić (dopiero od niedawna porządnie wziąłem się za naukę organiki..), poszukam zaraz jakiejś syntezy tego nitrochloroformu..

Syntezy nie znalazłem, ale zajrzałem do McMurry'ego - tak jak myślałem halogenopochodne alkilów ulegają substytucji nukleofilowej, a nie elektrofilowej :)

2 paź 2006, o 22:41

Post nitrowanie chloroformu
Syntezy nitrochloroformu nie potrzebuje, związek ten otrzymuje się drogą pośrednią działając podchlorynami na kwas pikrynowy, albo działając chlorem na nitrometan w obecności CaCO3. Pytałem tylko z czystej ciekawości, gdyż niebyłem pewien, dlaczego wynik mojego doświadczenia był negatywny.
Wydaje mi się jednak, żeby reakcja mogła zajść trzebaby przeprowadzić chloroform w wolne rodniki CHCl3 --> Cl3C. + H. za pomocą promieniowania o odpowiedniej długości fali.
Wspomniałeś jeszcze, że pierścień aromatyczny jest bogaty w elektrony, zaś atom węgla w chloroformie będzie raczej w nie ubogi gdyż 3 atomy chloru odciągają elektrony i tym samym nie będzie podatny na atak kationu NO2+.
Pozdrawiam.

3 paź 2006, o 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]