Nie wiem czy określenia aktywacja i dezaktywacja są w tym wypadku właściwe.. Mechanizm nitrowania pierścienia aromatycznego wygląda tak: mamy kation nitroniowy, który jest silnie elektrofilowy, zbliża się on do bogatego w elektrony pierścienia aromatycznego, przyłacza się do niego z utworzeniem drugorzędowego karbokationu, po czym następuje odszczepienie kationu wodorowego. W przypadku metanu karbokation byłby wysoce niestabilny (jak większośc pierwszorzędowych karbokationów), bowiem chlorometan ma dość duży współczynnik dipolowy i atom węgla jest ubogi w elektrony, raczej chętniej tworzy karboanion (co zachodzi jako etap przejściowy przy syntezie związków zawierających cyklopropan) Tak więc pokusić się można o tezę że taki karbokation w ogóle nie powstaje
Jeśli chodzi o aktywację i dezaktywację to wiąże się ona ze stabilizacją indukcyjną i rezonansową elektronów wiązania podstawnika w benzenie - mogą one albo dostarczać albo "wyciągać" elektrony z pierścienia co rzutuje na struktury rezonansowe podstawionego benzenu.. W przypadku chloroformu raczej ciężko mówić o takiej aktywacji/dezaktywacji.. Moge się mylić (dopiero od niedawna porządnie wziąłem się za naukę organiki..), poszukam zaraz jakiejś syntezy tego nitrochloroformu..
Syntezy nie znalazłem, ale zajrzałem do McMurry'ego - tak jak myślałem halogenopochodne alkilów ulegają substytucji nukleofilowej, a nie elektrofilowej