Kto moze mi wytłumaczyć mechanizm reakcji otrzymywania benzimidazolu z o-fenylenodiaminy i kwasu mrówkowego, reakcja wygląda tak: o-fenylenodiamina + kwas mrówkowy = benzimidazol + woda. Mam taki związek na laborkach z organicznej i mam go zdać teoretycznie i praktycznie.... ale nie rozumiem mechanizmu i mam kilka pytań co do wykonania ;/ Jest tu ktoś kto może mi pomóc??
// a tematu nazwać stosownie nie można ? o.r.s.
28 paź 2006, o 13:10
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
tak w skrócie: o-fenylewnodiamina jest związkiem z dwiema grupami NH2, zatem na atomie azotu znajduje sie wolna para elektronowa, zatem związek ten jest nukleofilem. W obrebie czasteczki kwasu mrówkowego dochodzi do polaryzacji grupy karbonylowej, zatem mamy do czynienia z elektrofilem. Zachodzi najpierw addycja do spolaryzowanej czasteczki kwasu mrówkowego, odszczepia sie cząsteczka wody, po czym addycja zachodzi po raz drugi, na skutek czego zachodzi cyklizacja.
Prosze mnie poprawić, jesli się mylę
28 paź 2006, o 21:56
Ironeza
dzięki wielkie za odpisanie nawet nie wiesz jak się ciesze... kimkolwiek jestes berdzo mi pomoglas/es Wiem ze to jest opis tego mechanizmu w telegraficznym skrocie, jesli wiesz o nim cos wiecej i masz czas i ochote to napisz mi, ja sobie poczytam, im wiecej wiem tym lepiej jeszcze czytam sobie wykonanie i mam pytanie mam w treści przepisu: "Wydzielony osad odsącza się na lejku sitowym, przemywa lodowata woda, DOKŁADNIE ODCISKA i ponownie przemywa zimną wodą" co znaczy dokładnie odciska, bo ja nie mam zielonego pojęcia no i jeszcze jedno "Otrzymany produkt krystalizuje się z wody z dodatkiem węgla aktywnego i suszy w temperaturze 100 stopni C" co z tym węglem aktywnym?? dodaje go i potem go nie oddzielam?? no i jak wygląda suszenie w 100 stopniach C?
28 paź 2006, o 22:30
daniel90
Nie wiem jak technicznie wyglądają dwie pierwsze rzeczy, ale to, że suszysz w 100*C, to polega na tym, że ustawiasz na łazi paiskowej albo olejowej, nastawiasz na 100*C i w ten sposób suszysz (podejrzewam, że można suszyć w tej temperaturze nad czymś co pochłania wodę np. CaO, bezwodny MgSO4).
28 paź 2006, o 22:48
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
o ile o mechanizmie moge ci więcej napisac, o tyle o suszeniu, sączeniu ani krystalizacji nie, bo po pierwsze, wystarczy sięgnąc do jakiejś praparatyki organicznej, np Vogel, a po drugie takie czynności to podstawy preparatyki organicznej (takie preparatywne ABC). Tak więc dziwię się, jak asystent mogł dopuścic do rozpoczecia ćwiczen osobę nie znająca podstaw Wybacz ostre słowa, ale tego nikt za ciebie nie zrobi.
A suszenie w 100 *C nie polega na umieszczeniu substancji w łaxni olejowej
28 paź 2006, o 22:57
Ironeza
Ostre slowa mnie nie urazily wiem, ze powinnam to wiedziec, ale dopiero zaczynam sie wdrazac w ta tematyke i nie wiem wszystkiego na raz ;/ u mnie w skrypcie nie jest wyjasnione co znaczy odciskanie wiec nie wiem tego a suszenia w 100* C nigdy nie wykonywalam ;/ bo jak narazie wykonywlamam ciecz i bawilam sie w destylacje i ekstrakcje
28 paź 2006, o 23:10
Ironeza
więc już wiem co znaczy odciskanie faktycznie wstyd nie wiedzieć po prostu biore coś twardego i naciskam na to co mi pozostało na sączku żeby wycisnąć reszte roztworu
28 paź 2006, o 23:27
jaozyrys
@MODERATOR
Co do krystalizacji z węglem aktywnym to wg mnie najpierw rozpuszczasz substancję w wodzie, dodajesz węgiel i odsączasz, dopiero tak otrzymany roztwór krystalizujesz. Nigdy tego nie robiłem ale inaczej byłoby to bez sensu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości