Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Benzimidazol z o-fenylenodiaminy i HCOOH 
Autor Wiadomość

Post Benzimidazol z o-fenylenodiaminy i HCOOH
Kto moze mi wytłumaczyć mechanizm reakcji otrzymywania benzimidazolu z o-fenylenodiaminy i kwasu mrówkowego, reakcja wygląda tak: o-fenylenodiamina + kwas mrówkowy = benzimidazol + woda. Mam taki związek na laborkach z organicznej i mam go zdać teoretycznie i praktycznie.... ale nie rozumiem mechanizmu i mam kilka pytań co do wykonania ;/ Jest tu ktoś kto może mi pomóc??

// a tematu nazwać stosownie nie można ? o.r.s.

28 paź 2006, o 13:10

tak w skrócie: o-fenylewnodiamina jest związkiem z dwiema grupami NH2, zatem na atomie azotu znajduje sie wolna para elektronowa, zatem związek ten jest nukleofilem. W obrebie czasteczki kwasu mrówkowego dochodzi do polaryzacji grupy karbonylowej, zatem mamy do czynienia z elektrofilem. Zachodzi najpierw addycja do spolaryzowanej czasteczki kwasu mrówkowego, odszczepia sie cząsteczka wody, po czym addycja zachodzi po raz drugi, na skutek czego zachodzi cyklizacja.
Prosze mnie poprawić, jesli się mylę :)

28 paź 2006, o 21:56

dzięki wielkie za odpisanie ;) nawet nie wiesz jak się ciesze... kimkolwiek jestes berdzo mi pomoglas/es Wiem ze to jest opis tego mechanizmu w telegraficznym skrocie, jesli wiesz o nim cos wiecej i masz czas i ochote to napisz mi, ja sobie poczytam, im wiecej wiem tym lepiej ;) jeszcze czytam sobie wykonanie i mam pytanie mam w treści przepisu: "Wydzielony osad odsącza się na lejku sitowym, przemywa lodowata woda, DOKŁADNIE ODCISKA i ponownie przemywa zimną wodą" co znaczy dokładnie odciska, bo ja nie mam zielonego pojęcia :? no i jeszcze jedno "Otrzymany produkt krystalizuje się z wody z dodatkiem węgla aktywnego i suszy w temperaturze 100 stopni C" co z tym węglem aktywnym?? dodaje go i potem go nie oddzielam?? no i jak wygląda suszenie w 100 stopniach C?

28 paź 2006, o 22:30

Nie wiem jak technicznie wyglądają dwie pierwsze rzeczy, ale to, że suszysz w 100*C, to polega na tym, że ustawiasz na łazi paiskowej albo olejowej, nastawiasz na 100*C i w ten sposób suszysz (podejrzewam, że można suszyć w tej temperaturze nad czymś co pochłania wodę np. CaO, bezwodny MgSO4).

Idioci ciągle od nas odchodzą...

28 paź 2006, o 22:48

o ile o mechanizmie moge ci więcej napisac, o tyle o suszeniu, sączeniu ani krystalizacji nie, bo po pierwsze, wystarczy sięgnąc do jakiejś praparatyki organicznej, np Vogel, a po drugie takie czynności to podstawy preparatyki organicznej (takie preparatywne ABC). Tak więc dziwię się, jak asystent mogł dopuścic do rozpoczecia ćwiczen osobę nie znająca podstaw :szok: :szok: :szok: Wybacz ostre słowa, ale tego nikt za ciebie nie zrobi.
A suszenie w 100 *C nie polega na umieszczeniu substancji w łaxni olejowej :wink:

28 paź 2006, o 22:57

Ostre slowa mnie nie urazily ;) wiem, ze powinnam to wiedziec, ale dopiero zaczynam sie wdrazac w ta tematyke i nie wiem wszystkiego na raz ;/ u mnie w skrypcie nie jest wyjasnione co znaczy odciskanie wiec nie wiem tego :oops: a suszenia w 100* C nigdy nie wykonywalam ;/ bo jak narazie wykonywlamam ciecz i bawilam sie w destylacje i ekstrakcje

28 paź 2006, o 23:10

więc już wiem co znaczy odciskanie faktycznie wstyd nie wiedzieć :oops: po prostu biore coś twardego i naciskam na to co mi pozostało na sączku żeby wycisnąć reszte roztworu

28 paź 2006, o 23:27
@MODERATOR

Co do krystalizacji z węglem aktywnym to wg mnie najpierw rozpuszczasz substancję w wodzie, dodajesz węgiel i odsączasz, dopiero tak otrzymany roztwór krystalizujesz. Nigdy tego nie robiłem ale inaczej byłoby to bez sensu

29 paź 2006, o 00:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]