Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
LaTeX na forum
Szanowna Administracjo!
VmC jest dużym i ważnym forum chemicznym, czesto pojawiają się tutaj formuły chemiczne, wzory fizykochemiczne, czy matematyczne. Oczywiście można wszystko zapisywać w formie nawiasowo-gwiazdkowo-ptaszkowo-klamrowej, ale chyba nie o to chodzi. Po wielokroć korciło mnie, żeby rozwiązać zadanie na kartce i wrzucić na forum skan.
Wprowadzenie na forum LaTeXa zwiększy jego czytelność i na pewno polepszy odbiór wśród użytkowników z zewnątrz. Gdy polecam VmC znajomym, pierwsze pytanie pada właśnie o LaTeX, a odpowiedź budzi powszechne zdziwienie.
Nie uznam odpowiedzi, że to trudne/nieopłacalne. Sam "wprowadzałem" go na zwoją stronę ( podlinkowane przez serwis www.mathtran.com ) i nie było źle.
Pozdrawiam
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
16 kwi 2010, o 22:18
Alkomik
Dołączył(a): 26 lis 2009, o 21:55 Posty: 13 Lokalizacja: Kołobrzeg
Zgadzam się z propozycją w stu procentach. Byłoby to wielkim ulepszeniem i ułatwieniem! Czasem ciężko aż zrozumieć o co komuś może chodzić jak próbuje pisać to na klawiaturze...
_________________ Wlej wodę do kwasu, by przekonać się że teorii naprawdę warto przestrzegać.
23 kwi 2010, o 21:58
maciekrz13
A czy Mógł byś napisać czym jest ten owy "LaTeX"? :> Był bym wdzięczny.
24 kwi 2010, o 10:10
chemik10
Nauczyciel
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
24 kwi 2010, o 10:30
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Myślałem nad tym, ale trzeba by zmienić obecny silniczek forum z phpbb na coś lepszego, bo nie znalazłem gotowych wtyczek, sam zaś nie zamierzam takowej pod phpbb przygotowywać. A przy okazji niezbędna jest zmiana hostingu (obecny nie ma np dostępu ssh i nie daje możliwości instalowania własnych programów), do czego inni są wg moich odczuć nastawieni niestety dość ee.. niechętnie
Nie ma nawet tak podstawowej rzeczy jak dostęp do wpisów dns'a
Więc póki co sprawa czeka i nie rusza z miejsca.
24 kwi 2010, o 13:08
chemik10
Nauczyciel
Zawsze możesz postawić coś na roboczo. Wystarczy dodać tag do forum + dołozyć jedną funkcję, która obsłuży ten i tylko ten tag w ten sposób, że podlinkuje go pod mathtran, czy inny serwis umożliwiający coś takiego. W tej sytuacji, gdyby serwis zewnętrzny przestał działać lub ktoś go zablokował, można skorzystać z innego - LaTeX jest przeca uniwersalny.
24 kwi 2010, o 15:04
SBKch
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 4 mar 2005, o 10:38 Posty: 249 Lokalizacja: Starachowice
Primo - to nie jest takie proste jak piszesz. Secundo - dochodzi następna, niełatwa, robota przy ew. migracji.
24 kwi 2010, o 15:15
jaozyrys
@MODERATOR
mam inną propozycję, a również ułatwiłaby nieco życie - dodać przycisk indeksu górnego i dolnego przy pisaniu postu (obok quote, list etc.). Wiem że można stosować znaczniki html, ale kopiowanie, wklejanie i zamykanie tagów jest dość uciążliwe przy długich wzorach... i w efekcie nikomu się nie chce
24 kwi 2010, o 20:50
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
Popieram Jaozyrysa. Z wstawieniem przycisków sub i sup nie powinno być dużo pracy, a posty byłyby dużo bardziej czytelne.
_________________ "Solve et coagula"
24 kwi 2010, o 22:00
chemik10
Nauczyciel
SBKch, pisuję czasem w PHP i nie takie rzeczy się robiło Nic nie jest trudne, o ile są chęci i jest czas. Kombinowałem kiedyś z forum IPB nt wykorzystania parsera dla zewnętrznych zastosowań (komentarze na stronie) i śmigało - to samo z wrzucaniem postów na forum przez zewnętrzny skrypt z wykorzystaniem forumowych metod i uwierzytelnianiem również scalonym z forum. Zresztą, Ty tutaj adminujesz
Dodanie supa i suba rozwiązuje tę mniej istotną część problemu, gdyż najmniej czytelne są zazwyczaj ilorazy. Ale, jako, że to jest forum chemiczne, popieram tę myśl
SBKch, ja na swojej stronce rozwiązałem to tak, że tekst ze znacznika [tex][/tex] wrzucam do funkcji, która tłumaczy go na na treść zjadliwą dla protokołu http, a potem podlinkowuje obrazek w stylu tex.php?tex=(kod), gdzie tex.php przerabia obrazek brany ze strony mathtran.org tak, żeby pasował do moich stylów. Zasadniczo style można też w samym LaTeXie ustalić.
Domyślam się, że przy większym ruchu (jak tu na forum) takie rozwiązanie odpada, ale sam pomysł z korzystaniem z zewnętrznego serwera (być może własnego) rozwiązuje te problemy, o których piszesz.
No dobra, Ty tu adminujesz i wiem, że takie komentarze są wkurzające, bo też adminowałem kiedyś - jeśli nie chcesz - trudno, dostosuję się i odczepię.
Wyobraź sobie tylko, jak zajefajnie będzie wyglądać forum z LaTeXem dostosowanym do wyglądu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości