Witam! Chciałbym wymienić się pogladami na temat prędkości detonacji osiaganych przez amatole o różnym składzie. Głównym motywem jest zadufanie w sobie niektórych moderatorów tego forum, którzy uważają, że "przeczytanie jednej czy dwóch książek" z lat 50-tych, daje im prawo do autorytatywnych opinii na ten temat. Na szczęście dzisiaj, w dobie internetu, nie jesteśmy skazani na lekturę jednej czy dwóch pozycji literaturowych z tej dziedziny. Przeciwnie: taka osoba zamiast się tym szczycić, powinna raczej przyznać się do nieuctwa... Ale do rzeczy. Chodzi o szybkości detonacji amatoli podawane przez T. Urbańskiego w t. III "Chemia i technologia materiałów wybuchowych". Otóż - wg powyższego autora, prędkość detonacji amatolu 50/50 wynosi 7020 m/s, a amatolu 40/60 może wynosić nawet 7440 m/s! Wyniki są absurdalne i sprzeczne z podawanymi przez innych autorów. Ale to jeszcze nie wszystko. Zanim "odkryję wszystkie karty", zapraszam do dyskusji. P.S. Kilka lat temu, jeden z moderatorów zarzucił mi słabą znajomość literatury z dziedziny materiałów wybuchowych. Dziwić może tylko fakt, że gdy wspomniałem o zaletach efektu kanałowego opisanego w "Detonacji materiałów wybuchowych" (tytuł jest moim tłumaczeniem z rosyjskiego) autorstwa Johanssona i Perssona - zapanowała "cisza w eterze" i już nie dostałem żadnej odpowiedzi...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości