Dołączył(a): 7 sty 2007, o 19:29 Posty: 54 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dlaczego woda nie pali się?
patrz temat
28 mar 2007, o 23:53
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
bo woda to popiół po spaleniu wodoru
29 mar 2007, o 07:25
Nuclear
**
bo woda jest tlenkiem silnego reduktora, nie reaguje z tlenem (nie jest sama reduktorem), w wysokiej temperaturze paruje, w bardzo wysokiej rozklada sie na pierwiastki skladowe...
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
29 mar 2007, o 16:14
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
aby odpowiedziec na to pytanie, trzeba sobie zadac pytanie co to wlasciwie jest spalanie - wiec spalanie to gwaltowne utlenianie (BARDZO ogolnikowo)
nastepnie stwierdzic taka rzecz, ze woda to tylko nazwa nazwa zwyczajowa zwiazku o nazwie: monotlenek diwodoru, a tym samym wodor w tym zwiazku jest calkowie utleniony - wiec dalej utleniac sie nie chce, wiec tym bardziej spalanie nie zajdzie ktore to jak wczesniej wspomnialem jest rodzajem utleniania
podczas ogrzeania wody, nastepuje parowanie - w parze wodnej znajduje sie dalej H2O, w postaci mini czasteczek wodnej zawisieny H2O w powietrzu
dopiero po przegrzaniu H2O gazowego moze nastapic rozpad na H2 i O2, ale mieszanka ta jest znawana mieszanina piorunujaca, poniewaz wybucha od najmiejszej iskry czy tez wzrostu temperatury - ale podczas wybuchu nastepuje spalenie - a tym samym powrot do monotlenku diwodoru
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
29 mar 2007, o 17:45
Anonymous
Sulik napisał(a):
dopiero po przegrzaniu H2O gazowego moze nastapic rozpad na H2 i O2, ale mieszanka ta jest znawana mieszanina piorunujaca, poniewaz wybucha od najmiejszej iskry czy tez wzrostu temperatury - ale podczas wybuchu nastepuje spalenie - a tym samym powrot do monotlenku diwodoru
Po pierwsze tak średnio podoba mi się nazwa monotlenek diwodoru, nigdy jej dotąd nie słyszałem (to nawet większy dziwoląg niż ditlenek węgla czy etyn). Jak już chcesz uzyć trochę chemicznej nomenklatury, to absolutnie wystarczyłby w tym wypadku tlenek wodoru. Co do utlenienia, to całkiem termodynamicznie prawdopodobne byłó by utlenienie wody w sprężonym tlenie w bardzo wysokiej temperaturze. Później to tylko gwałtownie ochłodzić i mamy bardzo drogi perhydrol. Tlen z wodorem w temperaturze rozkładu wody z zasady ze sobą nie reagują. Co do twojej definicji spalania to jest absolutnie poprawna. Pamiętać trzeba też, że spalanie nie musi być tylko w tlenie, może być np. spalanie w chlorze, bądź w azocie (np. Mg).
29 mar 2007, o 19:42
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
o.O ja nie wiem o co ci chodzi. McMurry, Bielan etc. to wszedzie masz np. monotlenek diwodoru czy ditlenek siarki, czy coś ponieważ tlenek wodoru, na upartego może byc i H2O2, dlatego mono lub di etc. to poprawne nazwy są PEŁNE, my zwyczajowo używamy i mówiąc tlenek mamy na myśli np MgO, SO czy coś w ten deseń. Sulik po prostu podał pełną nazwę
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
29 mar 2007, o 19:51
Anonymous
Chodzi mi o to, że tego się nie używa. Nawet sposoby użycia w tych książkach mają wyłącznie cel edukacyjny, jak ktoś będzie umiał nazwać etyn systematycznie, to nazwie też ejkoz-3-yn. Nie można tych nazw nazywać pełnymi, tylko systematycznymi, ponieważ nawet IUPAC w wielu wypadkach uznaje za bardziej poprawne nazwy zwyczajowe, np. neopentan. Według mnie każda nazwa, która charakteryzuje dany związek jednoznacznie jest nazwą pełną i poprawną, choć jak słyszę kwas etanowy, to mnie k... bierze.
29 mar 2007, o 20:51
Panzerfaust_PL
coi wy tu chrzanicie? woda to OKSYDAN podobnie jak amoniak to azan
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
29 mar 2007, o 21:04
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Gdzieś już czytałem, że Polska jest jedynym krajem, w którym te zalecenia nomenklaturowe wprowadzono jako podstawowe w dydaktyce.
29 mar 2007, o 21:54
wojtex
DDreaM napisał(a):
[...] choć jak słyszę kwas etanowy, to mnie k... bierze.
A co w tym takiego denerwującego. Nazwa jest całkiem słuszna, być może tylko tłumaczenie z anielskiego niezbyt udane bo 'etanoic acid' można by było przetłumaczyć na kwas etanojowy po czesku etanoiova kyselina... po rosyjsku etanojnaja kisłota.
29 mar 2007, o 22:45
raymundo
@MODERATOR
wikipedia napisał(a):
W strumienu gazowego fluoru palą się szkło, metale i woda.
Czyli, że woda też się pali...
Nazwy związków z łacińskimi wstawkami mają swój strikte naukowy urok... monotlenek diwodoru bardzo fajnie brzmi...
Cytuj:
Chemik nie mówi, że krowa jest cztero-nożna tylko tetra-nożna
30 mar 2007, o 23:04
black_coder
raymundo napisał(a):
Cytuj:
1, 1, 1, 1 - tetranogo 1-głowo 1- ogonotułów
30 mar 2007, o 23:44
jaozyrys
@MODERATOR
raymundo napisał(a):
wikipedia napisał(a):
W strumienu gazowego fluoru palą się szkło, metale i woda.
Czyli, że woda też się pali...
Nazwy związków z łacińskimi wstawkami mają swój strikte naukowy urok... monotlenek diwodoru bardzo fajnie brzmi...
Cytuj:
Ja bym powiedział tetrapodialna Ewentualnie noga po łacinie to crur,cruris, ale źle brzmi
co do fluoru, faktycznie mamy utlenianie wody do gazowego tlenu, ale czy pojawia sie jakis ogien? (wybaczcie, nigdy tego nie przeprowadzałem
31 mar 2007, o 01:10
Leland
Nie do gazowego tlenu, lecz ozonu.
3H2O + 3F2 ==> O3 + 6HF
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
31 mar 2007, o 09:33
Afgan
Bielański:
Załączniki:
biuo7.jpg [ 21.54 KiB | Przeglądane 4252 razy ]
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości