Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Mały problem z domyciem szkła 
Autor Wiadomość

Post Mały problem z domyciem szkła
Mam taki problem: trzymałem jakiś czas wodorotlenek sodu NaOH (czysty nie kreta) w roztworze w pojemnikach szklanych (butelki, słoiki i w zlewce), po przelaniu tej zasady do innego pojemnika np. plastikowego na szkle zostaje mi biała plama (smuga) i nie wiem czym to zmyć bo wodą nie da rady a zanim coś zrobie wole najpierw zapytać niż stracić jakiś odczynnik. Proszę o pomoc. Czy to możliwe że soda kaustyczna reaguje z jednym ze składników stopowych szkła?

2NaOH + SiO2= Na2SiO3 + H2O

Uważam jeszcze, że może da się to zmyć kwasem ale nie podejmuje rzadnych działań bez waszych porad.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2007, o 18:48 przez ZATO-1, łącznie edytowano 1 raz

6 kwi 2007, o 19:19
@MODERATOR

No zależy z jakiego szkła był pojemnik w którym trzymałeś NaOH. Jeśli był mocno stężony, mógł zareagować ze szkłem.

Mógł powstać równierz węglan, spróbuj więc octem lub np. kwaskiem cytrynowym spróbować...

6 kwi 2007, o 19:34

No przyznam, że był mocno stężony (zrobiłem w końcu roztwór nasycony :( )
Spróbuje twoich rad i napisze czy pomogło, a co do zlewki to spróbuje zagotować w niej kwas octowy lub cytrynowy może pomoże.

6 kwi 2007, o 21:19
@MODERATOR

Jest pewna powiedzmy zasada co do przechowywania NaOH - przechowuje sie go na sucho w pojemnikach z tworzywa sztucznego

raz ze w roztworze NaOH lubi "wychodzic" z pojemnika, a dwa jezeli pojemnik jest ze szkla i da sie mu odpowiednio duzo czasu i odpowiednie stezenie to rozpoczyna sie dosc powolna reakcja z krzemem ktory jest skaldnikiem kazdego szkla, powstaje bodajze jakies krzemian sodu (ale glowy w tym momecie sobie za to odciac nie dam ;] )

mozna by teoretyzuajc uzywac HF, ale jego toksycznosc raczej wyklucza go z grona odczynnikow ktore nadadza sie do oczyszczenia tego szkla

mozesz sprobowac mechanicznie zetrzec za pomoca np. piasku czy papieru sciernego, ale obawiam sie ze juz nigdy to szklo nei ebdzie takei jak kiedys :)

a jezeli jest to po prostu tylko zabrodzenie od NaOH, czy tez Na2CO3, to starczy HCl (rozcienczony raczej)

zostaje tez chromianka (czyli roztwor nadchromianu lub chromianu w st. H2SO4) ktora czysci prawie wszytko, ale tez znowu jest nie dosc ze toksyczna, to jeszcze dosc niebezpieczna w uzyciu (nie mowiac o przygotowaniu ;) )

6 kwi 2007, o 21:29

hmmmm Ja zawsze nawet na najbardziej zaje***** naczynka dawalem H2SO4 98% i zeszło pieknie moze i to pomoże na Twoje butelki :D :wink:

wlasnej duszy kapitanem

6 kwi 2007, o 21:44

Polecam mieszanine kwasów: siarkowego i azotowego.
Wlej do naczynke te kwasy i zostaw na pare godzin co jakis czas mieszając powino zejść
pozrawiam

7 kwi 2007, o 13:25

A jeśli tak zrobie to czy tą mieszaninę kwasów, żeby jej później nie zmarnować mogę użyć do nitrowania celulozy ??

7 kwi 2007, o 21:14

1. Z tego co wiem tutaj sie o MW niemowi:P
2. Mozesz ale wydajnosc spadnie...
Pozdro=]

7 kwi 2007, o 21:19
Post odp.
Sulik dobrze pisał zawsze "wychodzi " ze słojów jak wilgoci zlapie :wink:
jesli szkło jest cale to kwasik pomoże jesli nie to dupa blada :cry:
"chromianka" ma wlasciwosci silnie czyszczace ale raczej stosuje sie ją do usuwania nagarow i osadów organicznych ze szkla w tym przypadku nie sprawdzi sie i szkoda zachodu.
eko.

8 kwi 2007, o 01:12

Proponuję ogrzewać szyjkę butelki płomieniem, a potem delikatnie w nią postukać kawałkiem drewna. A jeżeli nie puści to wstaw butelkę korkiem do dołu w 3% roztwór HCl na ok 24 h. Po odmoczeniu spróbuj obrócic, jeżeli nie da rady to postukaj jeszcze raz w szyjkę.

8 kwi 2007, o 08:58
@MODERATOR

Koluszku, jak przez ogrzewanie szyjki płomieniem, stukanie weź kawałkiem drwena lub moczenie korka w kwasie wyczyścisz wnętrze butelki...

:szok:

8 kwi 2007, o 11:13

Kwasy te po czyszczeniu szkła bedą zanieczyszczone. Więc możesz uzyć do nitrowania tą mieszanine ale jak kotoś już wspomniał to wydajnosc będzie mniejsza i co z ty idzie nitroceluloza bedzie gorszej jakości.
pozdrawiam

8 kwi 2007, o 13:37

o hehe, nie przeczytałam tematu i posta nawet do końca, tylko od razu myślałam, że chodzi o to, że nie może otworzyć butelki, to podalam co ma zrobić, może się komuś przyda na przyszłość, jeszcze raz sory ;)

8 kwi 2007, o 15:57
@MODERATOR

Kwasy te po czyszczeniu szkła bedą zanieczyszczone. Więc możesz uzyć do nitrowania tą mieszanine ale jak kotoś już wspomniał to wydajnosc będzie mniejsza i co z ty idzie nitroceluloza bedzie gorszej jakości.
pozdrawiam

ciekawe czym zanieczyszczone, skoro on już ta butelkę przemaglował wszystkim co ma ;) IMHO tego się nie doczyści bo to nie jest zabrudzenie tylko nadżarcie szkła.. I w zasadzie to chyba nie powinno w niczym przeszkadzać w jego dalszym uzytkowaniu

8 kwi 2007, o 17:06

Dostałem ostatnio od kolegi taty (z zawodu jest złotnikiem) mocno stężony kwas siarkowy wlałem go do pojemników szklanych na 2 dni i po wylaniu kwasu i wysuszeniu pojemników zabrudzenie znikło, jestem zadowolony, dzięki za wasze rady, ale nasówa mi się jeszcze jedno pytanie na myśl, jakie odczynniki mogą posiadać złotnicy, bo tej informacji już nie udało mi się od niego wyciągnąć, po prostu powiedział, że to "tajemnica zawodowa".

10 kwi 2007, o 17:22
@MODERATOR

złotnicy, hmm. wode królewską... do trawienia złota, coś do zneutralizowania owej wody, i chyba niczego więcej nie potrzebują

11 kwi 2007, o 06:44
@MODERATOR

Możliwe że ma cyjanki, o ile prawo im na to pozwala..

11 kwi 2007, o 22:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]