Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
synteza HCl 
Autor Wiadomość
Post synteza HCl
witam, nie wiem czy taki temat sie pojawil juz bo jestem tu nowy a nie chcialo mi sie szukac. mam pytanie czy w warunkach domowych mozna otrzymac chlorowodor z elektrolizy NaCl? czytalem ze do inicjacji reakcji laczenia chloru z wodorem potrzeba temperatury , lub swiatla jednak reakcja podono zachodzi wybuchowo.. prosze o pomoc jesli ktos cos wie na ten temat albo udalo mu sie otrzmach HCl z elektrolizy. pozdrawaim

14 kwi 2007, o 17:12

O elektrolizie NaCl poczytasz tutaj : http://www.dami.pl/~chemia/liceum/liceum12/elektrochemia6.htm . A w ogóle to temat Elektroliza NaCl jest kilka tematów niżej :wink:

14 kwi 2007, o 17:47
zgadza sie, ale mi nie chodzi o elektrolize tylko o to jak polaczyc gazy wydzielajace sie na elektrodach, zeby otrzymac HCl !!

14 kwi 2007, o 18:26
@MODERATOR

Możesz spalać powstający wodór w atmosferze chloru, ale poco się w to bawić?
H2+Cl2-->2HCl

Nie lepiej otrzymać HCl w reakcji NaCl z H2SO4.
Może powiedz co masz (oprócz mydła) i znajdziemy jakiś lepszy sposób

Ostatnio edytowano 14 kwi 2007, o 23:06 przez raymundo, łącznie edytowano 1 raz

14 kwi 2007, o 19:03
@MODERATOR

mydło - nie wiem skąd ci na elektrodach H2 i Cl2.. przy elektrolizie r-ru soli dostaniesz H2 i O2, a przy elektrolizie stopionego NaCl - Na i Cl2

14 kwi 2007, o 19:35
raymundo - wiem ze sa inne latwiejsze sposoby, ale interesuje mnie bezposrednia synteza z wodoru i chloru

jaozyrys - chlor wydziela sie na anodzie i w przypadku elektrolizy wodnego roztworu, i w stopionej soli.
2Cl- -2e ->Cl2
jesli tobie wydzielal sie O2 to znaczy ze twoj NaCl nim nie byl :lol:

14 kwi 2007, o 20:23

Elektroliza stężonego wodnego roztworu chlorku sodowego

Stężony wodny roztwór NaCl daje nieco inne produkty elektrolizy niż stopiona sól. Na katodzie wydziela się wodór a na anodzie chlor. Przyłożone pole elektryczne powoduje uporządkowanie ruchu jonów w roztworze.
Ujemnie naładowane jony chloru wędrują do anody, oddają elektrony i przechodzą do stanu cząsteczkowego Cl2. Dodatnie jony sodu otrzymują na katodzie elektrony i stają się obojętnymi elektrycznie atomami. Atomy te reagują natyczmiast z wodą w/g równania.

2Na + H2O --> 2NaOH + H2

W efekcie końcowym przy katodzie wydziela się wodór a roztwór osiąga duże stężenie NaOH.

Chyba nie musze pisac gdzie to znalazlem? :twisted:
Pozdro :wink:

14 kwi 2007, o 20:42

Tweenk napisał(a):
Elmo napisał(a):
na katodzie metaliczny sod, ktory odrazu zareagowal z woda

Otóż nieprawda, to jest jakiś totalny zabobon i przesąd szerzony w gimnazjum. Nie tworzy się żaden sód, nawet na mikrosekundę, po prostu redukuje się woda lub jony H+ w niej zawarte:
2 H2O +2e- -> H2 + 2 OH- lub
2H+ + 2e- -> H2
Sód nie może powstawać, bo ma znacznie wyższy potencjał redukcji.

14 kwi 2007, o 20:56
Młody - pomieszałes elektrolize stopionej soli i wodengo roztworu !! w elektrolizie stopionej soli na katodzie faktycznie wydziela sie metaliczny sod, a na anodzie gazowy chlor. podczas elektrolizy wodnego roztworu jednak na katodzie redukcji ulega woda !!
2H20 + 2e -> H2 + 2OH-
dletego tam wydziela sie wodor,a nie sod bo ma za wysoki potencjal.

Kornel6 - to dotyczy wodnej elektrolizy, i sod wydziela sie w elektrolizie ale musi byc albo stopiona albo elektroda rteciowa.

piszecie ale ciagle nie na temat :evil:

14 kwi 2007, o 21:18
@MODERATOR

Jeśli interesuje cię bezpośrednia synteza z Cl2 i H2 to większe ilości H2 i Cl2 otrzymasz tak:
Cl2
do mieszaniny NaCl i KMnO4 wkraplaj stężony H2SO4, powatanie ci chlor, zbierz go do jakieś lolby.
H2
Metal+kwas, naczynie w którym przeprowadzisz tą reakcję połącz wężykiem z rurką szklaną (ze zwężoną końcówką)
HCl
zapal wydzielający się gaz i wprowadż do kolby z chlorem

Może sie to komuś wydawać niebezpieczne, ale kilka razy tak już robiłem i paluszki (jeszcze) mam wszystkie.
Próbowałem kiedyś w gimnazjum na kółku otrzymać Cl2 i H2 przez elektrolizę (w specjalnym urządzeniu) i w ciągu dwóch godzin probówki do których zbierałem gazy nie zostały wypełnione, (więcej było wodoru)

Dosyć duża ilość chloru zareaguje z elektrolitem z utworzeniem chloranów

14 kwi 2007, o 21:22

mydlo napisał(a):
Młody - pomieszałes elektrolize stopionej soli i wodengo roztworu !! w elektrolizie stopionej soli na katodzie faktycznie wydziela sie metaliczny sod, a na anodzie gazowy chlor. podczas elektrolizy wodnego roztworu jednak na katodzie redukcji ulega woda !!
2H20 + 2e -> H2 + 2OH-
dletego tam wydziela sie wodor,a nie sod bo ma za wysoki potencjal.

A teraz przeczytaj jeszcze raz moj temat oraz temat nad moim i zastanow sie nad tym co napisales :roll:

Kornel6:
No to sobie Tweenk napisal. Jesli juz mamy dyskutowac czy powstaje czy nie, to jednak powstaje poniewaz NaCl musi sie "rozbic" na atomy ktore odrazu przereaguja nawet jesli to ma byc 1/99999999999999999999999999 sekundy to jednak powstaje sod!
Pozdro

14 kwi 2007, o 21:48

nie powstaje NaCl nie jest rozbijane acz Cl- jest zamieniany na grupę OH- z rozkładu wody nie tworzy sie wolny sód. jon wędruje se w elektrolicie i nie robi mu już różnicy czy jest związany z takim czy innym anionem

Na+ ---> Na+ (bez zmian)
Cl- --->Cl + e-
Cl + Cl ---> Cl2^
H2O + e- ---> H + OH- (jeden elektron poszedł na redukcję wodoru)
H + H ---> H2^

czyli w sumie 2Na+ + 2Cl- + 2H2O ---> 2Na+ + Cl2 + H2 + 2OH- co daje
2NaCl + 2H2O -> Cl2 + H2 + 2NaOH

14 kwi 2007, o 21:57

z reszta zobacz sobie sam http://www.dami.pl/~chemia/liceum/liceu ... hemia6.htm
Pozdro

14 kwi 2007, o 22:15

tak tak ja też jestem z turusiem i z tobą młody. trzymamy kciuki za poprawną edukację

14 kwi 2007, o 22:18

Co miales na mysli piszac to? Jak juz chcesz komus wjezdzac to pisz konkretnie, he? My tez trzymamy za Twoja z polskiego.

14 kwi 2007, o 22:37
@MODERATOR

w reakcji elektrolizy wodnego r-ru NaCl (rozcienczonego)
w elektrolicie zostaje wodny r-ru NaCl, natomiast na anodach wydziela sie H2 i O2... wiec rozbijana jest woda, i stezenie jonow Na^+ i Cl^- w roztworze rosnie, natomiast ilosc czasteczek H2O maleje

wiec odpowiednio dlugo elektolizujac mozemy przejsc prawie plynnie do kolejnego punktu ktorym jest:

w eletrolizie wodnero roztworu NaCl (stezonego)
w elektolicie powstaje roztwor NaOH, natomiast reakcje opuszcza: H2 i Cl2, tym samym im dluzej elektroliza trwa tym bardziej stezony NaOH otrzymujemy i pozbywamy sie zanieczyszczen zwiazanych z Cl^-

tak ortrzymany r-ru mozemy teraz przeprowadzic w staly NaOH wygotowywujac wode z roztworu wodnego NaOH, a tym samym powstanie nam staly NaOH (wygotowywac w zeliwnym garnku)

teraz mozemy przeprowadzic elektolize stalego NaOH przeprowadzonego w ciecz poprzez ogrzewanie (okolo 800 st. C) - lub lepiej wrocic do tematu elektrolizy stopionego NaCl (okolo 300 st. C)
w zaleznosci co uzyjemy to produkty beda takie:
przy NaOH: Na(cs), H2(g) i O2(g) oraz nie przeragowane NaOH(c->cs)
przy NaCl: Na(cs), Cl2(g) i nieprzereagowane NaCl(c->cs)

wiec teraz jak bardzo chcesz sie uprzec da sie osiagnac Na za pomoca elektrolizy NaCl z roztworu wodnego - ale:
1. bedzie to trwalo tygodniami
2. bedzie potrzebny ogromny pobor mocy
3. wydajnosc bedzie znikoma
4. bedzie trzeba uzyskac wysokie temperatyry do odparowania H2O z r-ru NaOH
5. bedzie trzeba uzyskac jeszcze wyzsze temp. do stopienia NaOH

oczywiscie przeprowadzajac odpowiednio dlugo elektrolize w odpowiednich warunkach pradowych jest mozliwe otrzymanie pobocznych produktkow i poboczbnych substancji opuszczajacych reakcje

zreszta metoda eletrolityczna otrzymania Cl2 i H2 sa fajne an papierze, ale trzeba by bylo zbudowac sobie odpowiednie elektrolizery z odbiorem postaci gazowej z elektrod, oraz odpowiedni aparat do spalania wodoru w chlorze, a na koniec aparat ktory by ten chlorowodor wprowadzal do wody (jezeli chcemy uzyskac kwas solny), a na koniec destylarke ktora w razie otrzymania kwasu solnego ponizej 20% zatezy nam go do okolo 20% (mieszanina azeotropowa HCl - H2O)

[ posta tego napisalem, bo juz tak naprawde nie mam pojecia o czym piszecie, choc na codzien zajmuje sie elektroliza to zgubilem juz watek - bo wydaje mi sie ze osoby mowia to samo, druga osoba to powtarza i mowi ze pierwsza nie ma racji ;) ]

14 kwi 2007, o 22:46

Ok teraz juz nic nie kumam :wink: Czyli jak to jest? Powstaje w koncu ten sod na ta chwilke czy nie? :D
Pozdro

14 kwi 2007, o 22:51
@MODERATOR

co za różniaca. itak nie orzymasz go w domu...[/i]

14 kwi 2007, o 22:59

Nawet nie chce :P Tylko ze wy nie rozumiecie co mam na mysli :D
Pozdro

14 kwi 2007, o 23:03

a po co się nad tym rozprawiać? wiem, wiem ciekawość powinna być podstawową cechą naukowca... ale nawet jesli to co? to coś takiego jak tłuczenie do głowy biednym uczniom gimnazjum ze (przykładowo) K2CO3 + H2SO4 -->K2SO4 + H2CO3... czysta teoria bo zamiast H2CO3 otrzymamy H2O + CO2 czyż nie?

29 kwi 2007, o 14:56
@MODERATOR

U mnie w gimnazjum Pani Tereska od pierwszej klasy tłumaczyła nam nietrwałość kwasu węglowego, i mówiła że nie mamy pisać H2CO3
Jak ktoś bardzo musiał mógł na sprawdzianie napisać tak:
K2CO3+H2SO4-->K2SO4+H2CO3
......................................\__ __/
..........................................\/
.............................H2CO3-->CO2+H2O
Ale najczęściej za zapisanie takiej reakcji odejmowała 0,5p. (na początku, później uznawała już tylko CO2+H2O)
Wszystko zależy od nauczyciela

29 kwi 2007, o 17:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]