Autor |
Wiadomość |
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
 Osuszanie CuSO<sub>4</sub> acetonem
Mam pytanie, mianowicie wątpliwość. Chciałbym ją rozwiać. Otóż w wolnych chwilach sam wykonuję sobie siarczan(VI) miedzi(II). I za każdym razem używam np. mieszaniny siarkowca(38%) i perhydrolu(35%), ewentualnie KNO<sub>3</sub> i siarkowca(38%). Wrzucam tam kawałek miedzi i do roztworzenia lub do momentu krystalizacji kryształów. I tu pojawia się moja wątpliwość:
Czy przemywanie acetonem tych kryształów przypadkiem nie wpłynie na nie?
Bo np. zauważyłem, że przesącz acetonowy zawierał lekkie zmętnienie (obawiam się, że to nadtlenek  ) i na sączku, gdy aceton wyparował pojawiły się delikatne białe kryształki, lekko połyskujące.
Głównie zastanawia mnie to przemywanie acetonem, czy on nie włpywa na jakość.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
8 wrz 2007, o 20:13 |
|
 |
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
Jeśli to nadtlenek to wysusz kryształki, połóż ich trochę na deseczkę, pognieć i przyłóż zapaloną zapałkę. Gdyby owe zmętnienia były nadtlenkiem acetonu to powinny delikatnie fuknąć jasnym, żółtym, krótkotrwałym płomyczkiem.
Ale to oczywiście może tylko powstać jak dodajesz tam H2O2.
Pozdr.
|
8 wrz 2007, o 20:23 |
|
 |
Alchemik
**
|
Kryształki już są suche  przecież to aceton
Dzięki, kryształy siarczanu się pięknie świecą i są suchutkie. A powstałe TCAP, o ile toto jest to  może zachowam... dzięki za pomoc, ale czy faktycznie "niebieskiej" nic się nie stanie
Pozdrawiam Alchemik
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
8 wrz 2007, o 20:31 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Nie sądzę żeby sie aceton utlenił. Wydaje mi sie biały osad to siarczan miedzi.
|
8 wrz 2007, o 20:53 |
|
 |
Alchemik
**
|
Może białe kryształy to siarczan potasu albo resztki azotanu potasu, bo jakiś czas temu mieszałem odrobinę azotanu dla lepszego reagowania. Ale dzięki, chciałem tylko wątpliwości rozwiać
Tylko teraz kolejne pytanie, skąd te zmętnienie przesączu acetonowego?
Pozdrawiam Alchemik
|
8 wrz 2007, o 21:22 |
|
 |
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
|
Możliwe że odczyny nie były bardzo czyste np. druty miedziane zawsze zawierają jakieś minimalne zanieczyszczenia.
Przecież CuSO4 jest niebieski a chyba nie chodzi ci o bezwodny raymundo?
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
|
8 wrz 2007, o 21:24 |
|
 |
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
No bezwodny to chyba tylko w erze  bez odparowywania i pozbycia się H2O krystalizacyjnej w tygielku lub czymś innym 
|
8 wrz 2007, o 23:18 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
A zrob cos takiego: sporządź roztwor CuSO4, dodaj C2H5OH, co sie stanie? ano gdy alkohol osiągnie odpowiednie stezenie wytraci sie nierozpuszczlny w nim siarczan miedzi. Wydaje mi sie ze bedzie to jakis mono lub trihydrat siarczanu miedzi.
|
9 wrz 2007, o 09:21 |
|
 |
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
No ale trihydrat nadal jest błękitny tylko inny odcień  Taki nieboowy 
|
9 wrz 2007, o 09:43 |
|
 |
outslider
|
Raczej wątpię w takie utlenienie acetonu, aczkolwiek na rganicznej się nie znam.
Jeżeli używasz miedzi z jakichś rur to może zanieczyszczenia, najprawdopodobniej ZnSO4. Mogą to też być resztki azotanu potasu.
Na pewno nie siarczan miedzi, nieprawdopodobieństwem byłoby, aby powstał bezwodny, on się uwadnia nawet od <b>śladów</b> wody... Dlatego CuSO4 wyprażony służy do wykrywania wilgoci np. w eterze czy alkoholu absolutnym.
Sprawdź, czy ten osad się rozpuszcza w wodzie potem, czy z roztworu po zadaniu węglanem nie strąci się osad.
|
9 wrz 2007, o 17:02 |
|
|