Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Czy łatwo odwodnić Mg(NO3)2 przez ogrzewanie? 
Autor Wiadomość

Post Czy łatwo odwodnić Mg(NO3)2 przez ogrzewanie?
Jak w temacie. Ponieważ Mg(NO3)2 powinien być bardzo skutecznym środkiem odwadniającym (chyba lepszym niż H2SO4), to zamierzam otrzymać go w znaczniejszej ilości.
Jednak na angielskiej wikipedii coś bełkoczą, że mogą być problemy z odwodnieniem go przez silne ogrzewanie, że może się rozkładać na tlenki azotu itp. Skoro jednak można termicznie odwodnić nawet nadchloran magnezu, więc czemu nie azotan? Przecież azotany są chyba trwalsze od nadchloranów.
A Wy co myślicie? Czy Mg(NO3)2 daje się w miarę łatwo termicznie odwodnić do bezwodnej soli? Wiem, że niektórzy tu mają dostęp do literatury, o której ja tylko mogę pomarzyć...
Pozdr.

10 kwi 2008, o 20:24

Post mg
Myślę że wikipedia ma rację. Odwadnia się, ale w tym samym czasie rozkłada się na tlenki azotu i tlenek magnezu. Jak już chcesz mieć odwodniony azotan magnezu to aobie kup w chemicznym lub na forum.

16 kwi 2008, o 20:24

Chyba będzie ciężko, w tablicach adamantan pisze ttop. 55,6*C z rozkładem, twrz. 330*C z rozkładem. Pewnie jest tak jak z azotanem (V) miedzi (II), próbowałem to gówno suszyć i krystalizować, albo pięknie dymiło na brunatno albo po schłodzeniu ciecz przechodziła w normalne kryształy soli uwodnionej.

Co do środków suszących tani i bardzo skuteczny jest gips CaSO4 * 1/2 H2O (chyba tylko wcześniej trzeba go wyprażyć w temp 800-900*C ) zdecydowanie przewyższaNaOH a nawet żel krzemionkowy jest tylko nieco gorszy od KOH, czy 100%H2SO4, albo Al2O3.
Ale cena i dostępność poprostu powala. No i łatwo go zregenerować... Minusem będzie mała ilość pochłoniętej wody, problemy z usunięciem i powolne działanie. Ale i tak jest ok.

17 kwi 2008, o 20:58

słyszałem że całkiem niezłe odwadnianie daje P2O5, prawda li to?

17 kwi 2008, o 21:38

Ma jedną wadę, kwas polifosforowy który powstaje po użyciu. ciężko się tej paćki pozbyć, więc nie do wszystkiego idzie. No i ma odczyn kwaśny co też może mieć wpływ.

Te wartości to ilośc pary wodnej w g/m3 pozostającej w powietrzu po przepuszczeniu nad danym środkiem (t 20*C). Mam dane z tablic adamantan, ktoś ma więcej, niech się podzieli...
P2O5 0,00002
BaO 0,00006
Mg(ClO)4 (bezw) 0,0001
Sito molekularne A4 0,001
Al2O3 0,002
KOH 0,002
H2SO4 100% 0,003
CaSO4 x 1/2 H2O 0,004
Żel krzemionkowy 0,01
NaOH 0,16
CaO 0,2
H2SO4 95% 0,3
CaCl2 0,3
ZnCl2 (bezw) 0,8
CuSO4 (bezw) 1,4
H2SO4 80% 5,8

Koniec przepisywania, teraz jakieś wnioski. Dla większości liczy się cena, gips kosztuje dużo mniej niż P2O5, często pewna ilość wody typu takie ułamki jest do zaaprobowania. Kwas siarkowy VI z czasem dość szybko traci wydajność. Część z nich jak np. CaSO4, CaCl2, CuSO4, sito molekularne czy Mg(ClO4)2 można dość łatwo zregenerować. H2SO4 czy P2O5 ma charakter wybitnie kwaśny i szybko rozłożą pewne związki organiczne. CaCl2 tworzy związkik addycyjne min z ketonami. To tylko cześć interakcji, jest ich dużo więcej.

18 kwi 2008, o 20:16

Azotan magnezu ma chyba wysokie ciepło uwodnienia: Nie jestem pewien, ale chyba było to coś ok 150 kJ/Mol czyli z półtora raza więcej niż H2SO4.
Azotan magnezu byłby łatwy i tani w produkcji:
MgCO3 (magnezyt) ---temp.500c---> MgO + CO2
MgO + 2 NH4NO3 --temp.--> Mg(NO3)2 + 2 NH3 + H2O
Czyli surowce bardzo tanie i łatwo dostępne.
Może by dać nadmiar NH4NO3, który rozkładając się, stworzyłby "atmosferę ochronną". Tyle, że chyba ten pomysł narobi nieprzyjemnych zapachów w okolicy...
W sumie to myślałem aby bezwodnego Mg(NO3)2 użyć jako dodatku odciągającego wilgoć z dymiącego (>90%) HNO3 przy nitrowaniu/estryfikowaniu niektórych związków organicznych. Skoro miałoby się operować kwasem azotowym to najlepszą solą higroskopijną byłby zatem azotan, gdyż nie reagowałby z kwasem.
Rzeczywiście jest to jakiś paradoks: jakim sposobem można odwodnić termicznie nadchloran Mg, zaś azotan już nie za bardzo. Przecież nadchlorany są mniej trwałe i wybuchowe...
Pozdr.

18 kwi 2008, o 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]