Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Wydobycie srebra z rudy 
Autor Wiadomość

Post Wydobycie srebra z rudy
Witam,
Mam pytanie, choć pewnie bujam w obłokach. Parę lat temu byłem na wycieczce w Srebrnej Górze i wróciłem stamtąd z białą bryłką (z tego co wiem) kwarcu, z jak się wydawało drobinką srebra. Wczoraj rozbiłem tę bryłkę i okazało się, że jest po brzegi wypełniona kruszcem:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Wybaczcie jakość zdjęcia, nie miałem dobrego aparatu pod ręką. No więc, gdybym chciał wytopić sobie (lub komuś) coś z tego srebra, wystarczy odłupanie kwarcu i potraktowanie srebra palnikiem? Wertowałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale niestety nie znalazłem nic odnośnie przypadku z rudą, więc wszelka pomoc lub sprowadzenie na ziemie byłyby mile widzane.
Pozdrawiam
Hubert

15 kwi 2011, o 17:56

Rudą czy srebrem? I nie pisz tutaj bo cię zamknął za kradzież państwowego srebra.

15 kwi 2011, o 20:05

Przypadki ze srebrem znalazłem na forum, ale omawiane przypadki nie dotyczyły srebra w takiej postaci.

15 kwi 2011, o 20:20
@MODERATOR

Jeśli w tym kamyku naprawdę jest srebro (bo nie każdy kamień znaleziony w srebrnej górze zawiera srebro) może być ono w postaci metalicznej lub minerału. W pierwszym przypadku można je wydobyć mechanicznie. W drugim, trzeba kamienia rozdrobnić, roztworzyć, wyizolować same związki srebra a z nich dopiero odzyskiwać srebro.
Ale nawet gdyby to zawierało srebro to ile go tam będzie? kilka miligramów?

15 kwi 2011, o 21:07

Kawałek prezentowany na zdjęciu jest wielkości pieroga i waży co najmniej 200g, kamień stanowi zaledwie skorupke, więc myślę, że więcej niż kilka mg. Załóżmy, że to nie postać metaliczna srebra, czy mógłbym prosić o podanie nazw procesów chemicznych potrzebnych do jego odzyskania, lub nazw substancji? Resztę znajdę sam.
Może nie jest go tam za wiele, ale samo wyzwanie może być interesujące.
Pozdrawiam

15 kwi 2011, o 21:14

Przepraszam, nieprecyzyjnie spytałem. Czy kamyk jest wypełniony srebrem metalicznym czy jego rudą? Jeśli metalicznym to palnik wystarczy, jeśli rudą to zależy jakie domieszki by tam były. Raczej nie wydobędziesz srebra z rudy w domu. Jeszcze jedna rzecz. Jaki kolor ma zawartość kamienia? Jeśli srebrny to nie jest to ruda srebra ale również nie musi to być srebro. Aby się przekonać czy to srebro najlepiej byłoby precyzyjnie odmierzyć 1 gram i sprawdzić ile wody wypiera z naczynia. Potem mając masę i objętość wyliczasz gęstość na podstawie wzoru d = M * V gdzie d to gęstość M masa a V objętość. Porównujesz gęstość z gęstością srebra którą znajdziesz choćby na wikipedii. Najlepiej wrzuć zdjęcie zawartości kamienia.

15 kwi 2011, o 21:34

same te procesy wyjdą Ci drożej niż jak byś kupił 1g czystego srebra na necie czyli jakoś 50 razy więcej (przy bardzo dobrych wiatrach) niż byś wyciągnął z tego kamienia... 1g to około 4zł

15 kwi 2011, o 21:38

Dzięki za odpowiedzi. Ta ciemna część na bryłce to lśniąca srebrzysta struktura, w niektórych miejscach niczym folia aluminiowa. Jak dopadne jakiś lepszy aparat zrobie dokładniejsze zdjęcie.

15 kwi 2011, o 21:49

Jeśli ma srebrny samorodek który waży 200 gram to to jest jakieś 6 stów.

15 kwi 2011, o 22:04
@MODERATOR

Post odp.
onerous napisał(a):
Jeśli ma srebrny samorodek który waży 200 gram to to jest jakieś 6 stów.

Bzdura, nie wszystko co się świeci jest cenne....

samorodek 200g Ag :szok: nie ma takiej opcji, prawdopodobnie to minerał o barwie srebrzystej jakich jest wiele...., natomiast miejsce znalezienia /zakupu, sugerowane miejscowością zupełnie nie oddaje sensu prawdziwości nabytku, rudy srebra nie posiadają barwy metalu podobnie do samorodków są szare matowe i brudne, opcji minerałów jest wiele o tej barwie srebrzystej na bank nie jest to srebro co łatwo sprawdzić rozwiewając nadzieję ....
Krzem w postaci czystej do złudzenia przypomina barwą srebro podobnie jak mosiądz złoto itp.
Nie nakręcaj się na metal że został zakupiony/znaleziony w danym rejonie bo podobnie do Srebrnej Góry czy Złotego Stoku to tylko sugestie dające nadzieję wzbogacane barwą dla zachwytu kupujących turystów, zawsze jest to zwyczajny minerał wart tyle ile możesz dostać na giełdzie minerałów lub wymieniając się na inny, przykro mi jednak posiadany kawałek jest tylko srebrnej barwy minerałem kwarcu lub podobnym o czym świadczy budowa.
Najważniejszą właściwością geometryczną kryształów jest symetria względem określonych kierunków (osi) i płaszczyzn.

Liczba możliwych postaci symetrii jest ograniczona dla danego metalu
większość (ok. 90%) metali krystalizuje w układzie regularnym, tworząc sieć przestrzennie (RPC) lub ściennie centrowaną (RSC) oraz w układzie heksagonalnym o gęstym upakowaniu (HZ).
Rozmiary komórek elementarnych są bardzo małe, np. dla żelaza krystalizującego w układzie regularnym (sieć centrowana przestrzennie) krawędź komórki elementarnej wynosi 0.287 nm, co oznacza, że na długości 1 mm byłoby ok. 3 x 106 komórek elementarnych.
Srebro- stała sieciowa, a/nm 0.409,promień atomowy, R*/nm 0.144 czyli podobnie do innych metali tworzy siec regularną ściennie centrowaną (RSC) Al,Cu,Au,Pb,Ni,Pt,Ag, czyli obliczony z równania R = av2/4

Liczba najbliższych sąsiadów wynosi 12, liczba atomów w komórce elementarnej (6 x 1/2 + 8 x 1/8) = 3 + 1 = 4. Atomy stykają się wzdłuż przekątnej ściany, stąd 4R = av2.
Stopień upakowania wynosi 0.74 i jest to największy możliwy stopień upakowania atomów o kształcie kul.

17 kwi 2011, o 01:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]