Cześć! Mam wodny roztwór polimerów 1 niejonowy i 2 anionowe plus trochę rozdrobnionego CaCO3. ph wyszło na poziomie 9. Następnie dodałem NH4Cl do próbek w różnych stężeniach procentowych aż do 7%. pH we wszystkich spadło do 6,5-6 (papierek wskaźnikowy). Dało się wyczuć zapach amoniaku, roztwory 5-7% korodowały aparaturę (w roztworach pojawiło się niebieskie zabarwienie pewnie miedź). Ogólnie celem dodawania NH4Cl była chęć uzyskania w roztworze jonów NH4+. Pomóżcie mi, jak myślicie te jony NH4+ znajdują się w tym roztworze czy w większości "ulotniły" się pod postacią amoniaku?
8 sty 2016, o 21:47
Jan_Smo
Re: Chlorek amonu w polimerowym sosie.
Ja na twoim miejscu żeby zbadać czy ulatnia ci się amoniak, przy wylocie z twojego naczynia umieściłbym w jakiś sposób kwas solny. Jeśli ci się ulatnia amoniak to będzie wchodził w reakcję wraz oparami HCl i utworzy bardzo widoczny dym chlorku amonu. Im gęstszy dym tym prawdopodobnie więcej amoniaku ci ucieka.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości