Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Rafinacja srebra. 
Autor Wiadomość

Post Rafinacja srebra.
Cześć

mam stop srebro-miedź, konkretnie złom srebrny o próbie koło 400 z możliwym zanieczyszczeniem cynkiem.
Potrzebuję przerafinować go do jak najwyższej próby, a jeśli srebra w odzyskanym stopie będzie mniej niż 95%, muszę wiedzieć ile i czego jest w pozostałych, niesrebrnych %.

Szukam metody, która będzie:

1) jak najmniej kosztowna (tutaj np cynk trochę leży, ceny w czystości cz. są jakies zabawne)
2) relatywnie prosta. (aktualnie próbowałem odzyskiwać cynkiem i żelazem z chlorku srebra, natomiast jak wspomniałem wyżej, tu się pojawia problem jakiś dziwnych nieoznaczonych domieszek)
3) relatywnie mało czasochłonna. Rafinacja chemiczna, później 2x elektrochemiczna raczej nie wchodzi w grę.

Myślałem o:
A) wyprażaniu chlorku srebra z boraksem pod węglem drzewnym. Ta metoda wygląda na stosunkowo czystą, mam dostęp do gazowego pieca kowalskiego z atmosferą redukcyjną, więc nie jest problematyczna. Natomiast na forum goldrafine zasugerowano mi, że będą z tego duże straty materiału. Jak duże i skąd się biorą nikt nie był w stanie mi powiedzieć, może wy będziecie wiedzieć.
B) Elektrochemicznej. Tu jest dużo opcji, jakieś membrany, katoda ze srebra( i po jakimś czasie problem z miedzią przechodzącą z roztworu), anoda ze złomu srebrnego, katoda z miedzi (i tu srebro w szlamie anodowym, pytanie czy ołów/cynk też zostanie w szlamie?), katoda i anoda węglowe a srebro w roztworze... Pytanie: Jak zrobić to tak, żeby było dobrze? :D

30 wrz 2016, o 10:27

Post Re: Rafinacja srebra.
Myślę, że najprościej roztworzyć w azotowym, strącić chlorek, przekształcić w tlenek za pomocą NaOH. Później zredukować cukrem redukującym do srebra (z tego co wiem można topić już tlenek, ale ciekłe srebro chłonie tlen jak gąbka i to jest problemem przy krzepnięciu, gdy tlen przestaje być rozpuszczalny). Już na tym etapie powinno być powyżej 95%, jeśli wszystko było dobrze zrobione. Wyższą próbę da tylko elektroliza, co do budowy elektrolizera polecam film, oraz kanał tego Pana:
https://www.youtube.com/watch?v=1mDz5k-WhPg

19 paź 2016, o 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]