Witam, zakupiłem chloran potasu na allegro i dostałem deklaracje zastosowania substancji którą muszę wysłać do sklepu. Zastanawiam się co wpisać żeby w razie czego nie mieć jakiś problemów z prawem etc.
Załączniki:
20160414_174159.jpg [ 158.18 KiB | Przeglądane 6533 razy ]
14 kwi 2016, o 17:54
Geniodekt
Re: Chloran potasu
Napisz po prostu, że do doświadczeń.
15 kwi 2016, o 07:52
NaOH+Al
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 18:34 Posty: 175 Lokalizacja: Pod krzesłem
Albo ,,na użytek własny" ,ja zawsze tak piszę 乁( ͡° ͜ʖ ͡°)ㄏ
18 kwi 2016, o 11:51
aleksanderwiel
W sumie to nic nie trzeba pisać, przecież papierek mógł przypadkowo zaginąć
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
21 kwi 2016, o 18:18
Geniodekt
Tylko, że później właściciel sklepu może mieć problem podczas kontroli. Nie jest to jakiś wielki wysiłek pójść na pocztę i wysłać karteczkę listem zwrotnym.
21 kwi 2016, o 23:35
aleksanderwiel
Ja bym od takich firm w ogóle nie kupował, bo później będzie kontrola, jacyś ludzie w kominiarkach przypadkowo się zainteresują i może być problem. Mój kolega wrzucił kiedyś na yt filmik z pomiaru promieniowania gamma rudy uranu i miał pobudkę o 5 rano.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
23 kwi 2016, o 01:35
Gbeyo
aleksanderwiel napisał(a):
Ja bym od takich firm w ogóle nie kupował, bo później będzie kontrola, jacyś ludzie w kominiarkach przypadkowo się zainteresują i może być problem. Mój kolega wrzucił kiedyś na yt filmik z pomiaru promieniowania gamma rudy uranu i miał pobudkę o 5 rano.
To nie takie proste "nie kupować od takich firm". W ten sposób uszczęśliwiła nas dyrektywa unijna o prekursorach MW. Wg tej dyrektywy nawet HNO3 o stężeniu >3% jest już traktowany jako prekursor i może być trudno kupić go osobie prywatnej. Praktycznie zniknął z rynku jeszcze popularny do niedawna nitrometan. Firmy sprzedając wymienione w dyrektywie prekursory mają obowiązek żądać takiej deklaracji. Myślisz, że jak kupisz od firmy, która nie zażąda deklaracji jesteś w lepszym położeniu w przypadku kontroli? Moim zdaniem, problemy murowane.
23 kwi 2016, o 12:27
vipek97
Miał ktoś kiedyś nieprzyjemności z prawem spowodowane kupowaniem na allegro?
_________________ Co cie nie zabije to cie wzmocni
18 lis 2016, o 10:58
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Tak, pewien gość, który zamiast modułu GPS za prawie 100wkę wysłał mi ziemniaka. Ogólnie prędzej czy później, jeśli zajmujemy się tym, czym nie wolno, to wpadną do nas na herbatkę. Im jesteś starszy i więcej się dorobiłeś/aś tym szybciej dochodzi się do wniosku, że za dużo się ryzykuje utratą tego wszystkiego w imię bezmyślnych zabaw i po prostu się z tego rezygnuje -na poczet rodziny, wartości ponad materialnych. Nie oznacza oczywiście to, że trzeba rezygnować z doświadczeń chemicznych. Nigdzie nie ma napisane, że nie można robić doświadczeń. Oczywiście mówimy o doświadczeniach tych, które nie naruszają prawa...
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości