Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Rekrystalizacja NaNO2 
Autor Wiadomość
Post Rekrystalizacja NaNO2
Mam trochę (sporo) NaNO2 o z grubsza nieznanym wieku, coś będzie z pół roku. Stuff trochę pożółkł (nb czy ktoś spotkał się z tym, żeby NaNO2 przy kontakcie z polipropylenem, w przeciwieństwie do szkła, żółkł? cóż to może być za reakca?). Chciałbym go przekrystalizować i nie za bardzo wiem, jak do tego podejść, bo w wodzie jest toto diabelnie rozpuszczalnie, a do tego najlepiej w niskich temperaturach (ten typ tak ma). Czy myślicie, że przejdzie strącenie z roztworu aq alkoholem? Czy jest sens tak oczyszczać NaNO2, czy lepiej po prostu kupić świeży? Jakie jest ryzyko np. zanieczyszczenia NaNO3 (hipotetycznie produkt utlenienia przy przechowywaniu na powietrzu - czy to zachodzi?)

5 paź 2005, o 11:29

NaNO2 nie ma prawa reagować z polipropylenem
a co do krystalizacji to robisz nasycony roztwór w danej temperatuże
sączysz i do lodówki a pozostały przesącz odparowujesz a alkocholu
szkoda lepiej wypić :D

5 paź 2005, o 11:35
Zrobienie nasyconego roztworu metodami domowymi IMHO jest b. trudne, bo z każdą dosypaną porcją NaNO2 obniża się temperatura roztworu i dramatycznie (przynajmniej na początku) zmienia się rozpuszczalność. Myślałem więc, żeby "byle jak" rozpuścić NaNO2 w wodzie (byle się wszystko rozpuściło), potem przesączyć i wytrącić alkoholem. To by było myślę prostsze. BTW alkohol jest tani (denat filtrowany na węglu akt.)

Ktoś ma pomysły, czemu NaNO2 żółknie? Też sądzę, że reakcja z polipropylenem jest baaardzo nieprawdopodobna. Utlenianie na powietrzu?

5 paź 2005, o 12:03
PROFESJONAŁ

To że azotyn sodu jest żółtawy to normalne zjawisko - nie ma tu znaczenia czy był przechowywany w szkle czy w polipropylenie.

5 paź 2005, o 13:51

5 paź 2005, o 14:11
@GŁÓWNY MODERATOR

Zapewne rozłożył się nieco pod wpływem światła...
Krystalizację lepiej zrobić tak, że azotyn rozpuścić na gorąco - we wrzącej wodzie, poczekać do ostygnięcia, wstawić do lodówki aż do osiągnięcia temp. 0 stopni, odsączyć powstałe kryształy.

5 paź 2005, o 22:30

tylko ze krzywa rozpuszczalności od temp. jest b. płaska w 100g H20 w 0C rozp. sie 42g NaN02 a w 100C 62g

10 paź 2005, o 20:26
tylko ze krzywa rozpuszczalności od temp. jest b. płaska w 100g H20 w 0C rozp. sie 42g NaN02 a w 100C 62g

Dokładnie o ten problem chodzi. Dlatego myślałem o wytąceniu alkoholem, albo acetonem (na zimno), ew. innym tanim badziewiem mieszającym się chociaż trochę z wodą.

11 paź 2005, o 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]