Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Dziwne reakcje 
Autor Wiadomość

Post Dziwne reakcje
Mam takie reakcje:

1) AgNO3+NaOH--> chyba NaNO3 + AgOH
2AgOH--> Ag2O+H2O

2) CuSO4+ KI

3) CuCl2+KI

4) Cu(NO3)2 + KI

5) FeCl3+ KI

6) Fe(OH)3 + KI

Pytam się dlatego, że w tabeli rozpuszczalności K.M Pazdro jest namalowany węzeł co oznacza, że zachodzi skomplikowana reakcja. O co tu chodzi jak zajdą te reakcje? bo w praktyce wychodzą dziwne osady, czy roztwory, np. jak się połączy chlorek żelaza(III) z jodkiem potasu powstaje ciemnokrwisty roztwór. Prosze o pomoc! dzięki.

20 lip 2005, o 13:15
**

1. AgNO3 + NaOH --> AgOH + NaNO3 osad AgOH
2. CuSO4 + KI --> CuI2 + K2SO4 skomplikowana reakcja
3. CuCl2 + KI --> CuI2 + KCl skomplikowana reakcja
4. Cu(NO3)2 + KI --> CuI2 + KNO3 skomplikowana reakcja
5. FeCl3 + KI --> FeI3 + KCl skomplikowana reakcja
6. Fe(OH)3 + KI --> FeI3 + KOH skomplikowana reakcja.

Wspolczynniki to chyba umiesz sobie dobrac. A co do tej skomplikowanej reakcji to moze zajsc w kilka sposobow (tak przynajmniej mnie uczyli) moze zajsc reakcja egoztermiczna (z wydzieleniem ciepla) itp.

Jezeli pisze zle to niech mnie ktos poprawi.

20 lip 2005, o 13:43
Wszystkie zle :szok: ... pozniej poprawie chyba ze ktos inny sie tym zajmie ...

20 lip 2005, o 13:59
**

Jak to zle :szok: Nie wieze a jak powinno byc??

20 lip 2005, o 14:00
Jak to zle :szok: Nie wieze a jak powinno byc??

1. 2AgNO3 + 2NaOH --> Ag2O + H2O + 2NaNO3 osad Ag2O
2. 2CuSO4 + 4KI --> 2CuI + 2K2SO4 + I2
3. CuCl2 + 2KI --> CuI + 2KCl + 1/2I2
4. Cu(NO3)2 + 2KI --> CuI + 2KNO3 +1/2I2
5. FeCl3 + KI --> FeCl2 + KCl + 1/2I2
6. Fe(OH)3 + KI --> nic nie zachodzi w pH>7

Chyba dobrze dobralem wspolczynniki , szybko pisalem :wink:

20 lip 2005, o 14:06
**

Ja pisalem tak jak mnie w gim uczyli AB + CD ---> AD + BC i tym sposobem pisalem.

20 lip 2005, o 14:12
Ja pisalem tak jak mnie w gim uczyli AB + CD ---> AD + BC i tym sposobem pisalem.
... mozna tylko ubolewac jak ucza w szkolach i nawet na uczelniach wyzszych chemii na wydzialach nie zwiazanych scisle z chemia ... chemii nauczyc sie mozna w szkole(gimnazjum , czy liceum) tylko wlasna praca , bo to co ucza to 95% to bzdury ... chyba ze ktos jest szczesiarzem i ma chemika w szkole z prawdziwego zdazenia( tylko wtedy niechemiczna czesc klasy ma duze problemy ... ) :wink:

20 lip 2005, o 14:21

dlaczego byle jaka pier*** utlenia jodki do wolnego jodu? a czemu super zajefajny chlorek zelaza (III) nie daje sie wielkiemu imperatorowi jodowi, ktory chce przejac wladze nad wszystkimi metalami i zelazo jedynie reduqje sie zamiast powstac jodek zelaza?

20 lip 2005, o 15:00
PROFESJONAŁ

dlaczego byle jaka pier*** utlenia jodki do wolnego jodu? a czemu super zajefajny chlorek zelaza (III) nie daje sie wielkiemu imperatorowi jodowi, ktory chce przejac wladze nad wszystkimi metalami i zelazo jedynie reduqje sie zamiast powstac jodek zelaza?

Zerknij do tablicy potencjałów elektrochemicznych i porównaj rozmiary jonu I- i Cl- (chodzi o łatwość oddawania elektronu)

20 lip 2005, o 16:15

acetate nie zgadzam się z tobą, bo np. w reakcji r-r azotanu(V) srebra powstaje osad wodorotlenku srebra, który to przy ciągłym dodawaniu NaOH lub poprostu po pewnym czasie hydrolizuje do Ag2O

20 lip 2005, o 17:21
acetate nie zgadzam się z tobą, bo np. w reakcji r-r azotanu(V) srebra powstaje osad wodorotlenku srebra, który to przy ciągłym dodawaniu NaOH lub poprostu po pewnym czasie hydrolizuje do Ag2O
... zemna mozesz sie nie zgadzac , ale prawdy nie oszukasz :wink: , jesli nie wierzysz lub chcesz wiedziec wiecej to poszukaj w ksiazkach ... AgOH jest niestabilny i odrazu traci wode tak jak i CuOH do ---> Cu2O , jesli chodzi o to ze hydrolizuje
grzesiek napisał(a):
poprostu po pewnym czasie hydrolizuje do Ag2O
to znaczy ze niewiesz co to jest hydroliza ...

20 lip 2005, o 18:16

hydroliza - rozpad dane związku pod wpływem wody

20 lip 2005, o 18:29

PATRZ :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroliza

Przeczytaj do końca....

20 lip 2005, o 18:35
PROFESJONAŁ

Acetate ma rację to nie jest żadna hydroliza tylko najnormalniejsza w świecie reakcja analizy i woda tutaj nie występuje jako substrat. A AgOH to właściwie nie istnieje (z roztworów wodnych po dodaniu zasady wytrąca się od razu brunatny Ag2O).

PS
Właściwie o wodorotlenkach, w ścisłym tego słowa znaczniu możemy mówić tylko w przypadku wodorotlenków Li, Na, K, Rb, Cs, Ca, Sr, Ba, Ra, Tl i może niektórych aktynowców oraz lantanowców (ale tego nie wiem na pewno). Reszta tzw. "wodorotlenków" są to uwodnione tlenki (MxOy*zH2O) o zmiennej (zależnej od warunków otrzymywania) stechiometrii i np. coś takiego jak Al(OH)3, czy Fe(OH)3 w ogóle nie istnieje.

20 lip 2005, o 18:36

y... jon I- ma najwiekszy promien atomowy (a wlasciwie to promien jonowy ;P) sposrod jonow F-, Cl-, Br-, I- jesli dobrze rozumuje to oznacza to, ze najlatwiej jest mu oddac elektron, poniewaz jadro tak go mocno juz nie trzyma... i co za tym idzie jon jodkowy najbardziej lubi sie utleniac sposrod tych czterech jonow, ktore wymienilem, czy tak? jesli mowie dobrze to czy istnieja podobne reakcje na przykladzie jonu Li+? tzn sol czegos + sol litu = wolny lit? :D

20 lip 2005, o 19:50
Niestety nie ... chyba ze ta sola jest azydek litu ,a 2 niema ... ale tu mam pewne watpliwosci co do rozkladu LiN3 na Li i N2 , gdyz Li latwo reaguje z N2 wiec i ...

20 lip 2005, o 19:59
A więc jak nauczyć się pisania takich reakcji? Czy jest na to jakiś schemat? Jak przewidzieć sposób zachodzenia reakcji, bo rzeczywiście - w gimnazjach uczą AB + CD -> AD + CB a jak widać nie jest to takie proste...

13 lis 2005, o 23:18
@GŁÓWNY MODERATOR

Są pewne schematy, ale niezbyt proste. Poczytaj o reakcjach redoks, bo właśnie do tej klasy należą przedstawione przez ciebie reakcje.

21 lis 2005, o 00:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]