Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Związki srebra nietypowe 
Autor Wiadomość

Post Związki srebra nietypowe
Witam
Czy ktoś z wielce szanownych forumowiczów ma dane odnośnie rozpuszczalności zwiazków srebra takich jak boran srebra i mleczan srebra.
W kalendarzu chemicznym - niet, na necie tez info wielce ograniczone (częściowo rozpuszczalne)

25 wrz 2006, o 23:07

mogę się mylić, ale prawdopodobnie nieduże ilości tych substancji rozpuszczaja się w wodzie dopiero po podgrzaniu

26 wrz 2006, o 16:14
@MODERATOR

Chodzi o szczegółowe dane.. Jesli cos się rozpuszcza choć odrobinę (jak np. chlorek srebra - wiadomo że maaało) to wiadomo ze w wyższej temp. bedzie sie rozpuszczało więcej, ale nie wydaje mi się żeby mozliwe było by coś co nie rozpuszcza się nawet w ilości jednego atomu (istnieją w ogóle takie substancje?) rozpuszczało się przy wyższej temperaturze..

Niestety w temacie za bardzo nie jesteśmy w stanie pomóc, chyba że znajdzie się ktoś z niewiarygodnie szczegółowymi tablicami chemicznymi.. Może gdyby był dostęp do przeróznego uczelnianego sprzętu, dałoby się to samemu zmierzyć (np. konduktormetrią), czy nie?

26 wrz 2006, o 17:13

Włssnie o to mi chodziło - czy ktoś może badał te sprawy - bo danych literaturowych - brak :(
Podobnie jak kiedys zresztą bezskutecznie szukałem zalezności pomiędzy stężeniem kwasu chromowego a gęstością.
W każdym bądź razie dzięki za chęci.

26 wrz 2006, o 21:10

w kalendarzu nie ma /??? chmm tam jest wszystko ;))) no ale jak nei ma to nei ma to moze to się na coś przyda ????

http://rapidshare.de/files/34657640/__3 ... _0001.djvu
http://rapidshare.de/files/34657691/__3 ... _0001.djvu

27 wrz 2006, o 20:01

Przyda się toto na pewno - rózne cudeńka z "dobrocią" szlachetną sie trafiają.
Jeszcze jakby wyhaczyć co to za pozycja to może na mułku by sie sciągnęło. Jakby Cię z kolei interere jakies pozycje literaturowe to mam tez tego troche ściągnięte (między innymi Supniewskiego, wszystkie 3 tomy Urbańskiego - wiada ococho - i inne cegły)

27 wrz 2006, o 22:14
Post odp.
Przy odzysku Ag bo mysle że o to ci chodzi :wink: i tak stosuję się metody
wytrąceniowe z roztworu czyli tiepier kwasik !!
praktycznego zastosowania na niewielką skalę dla podanych soli na tyle nie ma że stosowane są raczej w sublimatycznej organice, w przypadku odzysku met. nie jest istotna rozp. w wodzie ale zaw. % Ag w danym zw. :wink: ale to pewnie doskonale wiesz :wink:
pozdro.
eko.

28 wrz 2006, o 00:07

Jeszcze jakby wyhaczyć co to za pozycja to może na mułku by sie sciągnęło.

to fragment wyeksportowałem z kilu tomowego spravocnika chimika (taki odpowiednik kalendarza chemicznego - tablic razem wzietych oczywiście w jzyku rosyjskim za to w postaci elktronicznej (język tu raczej nir jest przeszkodą chociaż te robaczki moga stresować) jak cie to kręci to postaram sie to wrzucić ale dopiero z wieczora albo w sobote bo "domowy" jest w fazie modernizacji i reinstalacji :). Na osiołku tez to powinno być i jak wrzucisz w google to sie tez co nieco znajdzie ale zazwyczaj na stronach z cyrylicą ;)) ale coś mi sie wydaje ze w porcyjce to i owo w temacie było :)

28 wrz 2006, o 12:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]