Mam do wykonania w szkole wybrane przeze mnie doświadczenie, polegające na wykonaniu dwóch roztworów (jak je zrobić) po zmieszaniu, których wytrąci się osad (obserwacje), a następnie wykonać sączenie różnymi sposobami. Znalazłam doświadczenie z wytrąceniem się siarczanu baru
"Strącanie osadu siarczanu(VI) baru
Odmierzyć pipetą miarową 20 cm3 przygotowanego wcześniej roztworu BaCl2 i przelać do zlewki pojemności 250 cm3. Dodać 100 cm3 wody destylowanej i ogrzewać do wrzenia roztwór na płytce metalowej nad palnikiem. [b]Do gorącego roztworu wlewać przy jednoczesnym
mieszaniu bagietką roztwór kwasu siarkowego w takiej ilości aby jego nadmiar w stosunku do BaCl2 wynosił 10%.[/b] Zlewkę z wytrąconym osadem siarczanu baru pozostawić do ostygnięcia i rozlać do czterech zlewek"
Po przeanalizowaniu nie wiem za bardzo ile mam wlać tego kwasu?? Proszę o pomoc lub może ktoś miałby jakiś prostszy przykład??
16 lis 2006, o 09:39
Panzerfaust_PL
przygotuj sobie więcej roztworu i wlewaj dopóki osad będzie się strącał
powinno być 1,1 mola kwasu na 1 mol rozpuszczonego początkowo BaCl2
chodzi o nadmiar kwasu żeby cały BaCl przeszedł w BaSO4. Reakcję można równie dobrze przeprowadzić z Pb(NO3)2 bo PbSO4 też jest nierozpuszczalny w wodzie, przy czym nie wydzieli się chlorowodór.
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
16 lis 2006, o 18:02
Anonymous
A czy jeśli wleje mi się za dużo kwasu czy osad może wyjść wtedy inny niż w rzeczywistości powinien??
16 lis 2006, o 20:26
Anonymous
Zrobiłam takie obliczenia do wykonania obu roztworów, czy mógłby ktoś zerknąć czy dobrze to policzyłam
Odczynniki wykorzystane w doświadczeniu :
Chlorek baru - kolba 50cm3
Obliczenia : 1M BaCl2 ; masa molowa (1M)BaCl2 = 208g/mol
ms = Cm x V x M
ms = 1mol/dm3 x 0.05dm3 x 208g/mol
ms = 10.4g
Kwas siarkowy (VI) - kolba 100cm3
Obliczenia :1.1M H2SO4 ; masa molowa (1M) H2SO4 = 98g/mol
ms = Cm x V x M
ms = 1.1 mol/dm3 x 0.1dm3 x 98g/mol
ms = 10.78g
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości