Autor |
Wiadomość |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
 Chromiany
Mamy Chrom metaliczny/Cr2O3 - jak z tego otrzymać chrom na +6 stopniu - czyli bezwodnik chromowy albo chromiany ?
Tzn pytanie jest czym to kurczę utlenić i w jakich warunkach, bo cholera znaleźć nigdzie nie mogę
[chyba że źle szukam, no ale najwyżej się to usunie za chwilę ] 
11 lis 2006, o 00:03 |
|
 |
kilo
|
Znalazłem coś takiego:
Prowadzone badania odzysku chromu z preparowanych osadów przemysłowych
(o różnym czasie składowania) przebiegały z wydajnością od 10 do 75%. Obejmowały one
ługowanie chromu z osadów, utlenianie chromu(III) do chromu(VI) z wykorzystaniem 30% H2O2 przy pH>10 oraz ekstrakcję rozpuszczalnikową chromu(VI) z roztworu zakwaszonego
kwasem siarkowym(VI) chloroformowym roztworem triizooktyloaminy i następnie reeks-
trakcję chromu(VI) do roztworu wodorotlenku sodu. Etapem decydującym o wydajności ca-
łego procesu było ługowanie chromu. Pozostałe procesy jednostkowe przebiegały z wysoką
wydajnością (powyżej 90%) [7-9][/b]
//ooo - dzięki wielkie - mógłbyś może jeszcze źródłem zarzucić ? poczytałbym conieco o.r.s.
_________________ Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner
|
11 lis 2006, o 00:11 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
spróbuj stopić z KNO3 i KOH we właściwych proporcjach a powinieneś otrzymać K2CrO4 (oczywiście jeśli uzyskasz odpowiednią temperaturę i zdobedziesz tygiel z właściwego materiału, np Ni)
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
18 lis 2006, o 11:01 |
|
 |
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
|
Czy dobrze rozumiem: mając Cr2O3 wg. 1 przepisu trzeba potraktować go r-rem ługu, utleniać produkt perhydrolem i dalej bawić się w czyszczenie  A jak Cr2O3 reaguje z H2SO4, albo innymi kwasami- może prościej byłoby zrobić sól chromu(III), a z niej chromian i dwuchromian...?
_________________ Keep walking
|
18 lis 2006, o 15:40 |
|
 |
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
mam pytanie jak to arion działa? KNO3 + KOH---->K2CrO4???
Chyba coś Ci sie pokisiło !
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
18 lis 2006, o 18:35 |
|
 |
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
Heh, chyba Arion miał na myśli żeby poddawać Cr(3+) działaniu tej mieszaniny
Hmm, jutro się z tym będę bawić... A czemu ? Ano bo 'znajomi' się pozbywali Cr2O3 po pokazach - uzbierało się tego w sumie dość sporo ;D
Dzięki wielkie za info - jak ktoś coś jeszcze ma, to wrzućcie 
19 lis 2006, o 01:03 |
|
 |
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Reakcja idzie tak (przynajmniej wg mnie):
Cr2O3+2KOH=>2KCrO2 +H2O
KCrO2+KNO3=> K2CrO4 +NO
oczywiście reakcja nie jest "czysta" i mogą powstawać inne NOx, N2 O2 etc.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
19 lis 2006, o 01:56 |
|
 |
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
|
Nie wiem czy wniesie to coś do tematu, ale ostatnio wytwarzałem dym z karmelki z dodatkiem 7% Cr2O3 i pozostałość po spaleniu przykuła moją uwagę- stopiona, porcelanowata masa była najpierw intensywnie pomarańczowa, następnie w ciągu kilku sekund zżółkła dając oczojebny seledyn. Może warto by spróbować otrzymać chromiany/ dwuchromiany przez stapianie tlenku Cr z saletrą?? Ja to widzę tak: Cr2O3+KNO3->K2CrO4+ nNOx+(ewentualnie) O2
_________________ Keep walking
|
25 lis 2006, o 22:22 |
|
|