Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
NO2 - rodzaj wiązania chemicznego 
Autor Wiadomość
Post NO2 - rodzaj wiązania chemicznego
Otrzymałam zadanie domowe, aby stwierdzić jakie wiązanie chemiczne występuje w cząsteczce NO2 (tlenku azotu IV). Bardzo proszę o pomoc. Zależy mi na ocenie :D:D

Wiem, że w azocie w tym związku pojawia się 1 niesparowany elektron, który swobodnie krąży wokół atomu... Jednak nie wiem nic konkretnego i nie potrafię rozwiązać tego problemu.

Azot ma 5 elektronów walencyjnych (w tym 3 niesparowane). W jaki więc sposób może utworzyć 4 wiązania z dwoma atomami tlenu???

Proszę o pełną odpowiedź z uzasadnieniem nawet podstawowych informacji. Jestem w 1 klasie liceum, a moja chemia nie jest na wysokim poziomie.

Oto moje namiary:
[email protected]
gg: 2960139

Będę wdzięczna za każdą pomoc!!!

27 lis 2006, o 22:25

NO2 Ma budowe liniową. Zawiera jeden niesparowany elektron czyli jest paramagnetyczny. Bardzo łatwo go oddaje tworząc jon NO2 +. W niższych temp dimeryzuje tworząc N2O4 (poniżej -10.2 jest całkowicie zdimeryzowany w formie kryształków). A jeśli chodzi o wiązania, to ja bym obstawiał na 2 wiąz kow spolar. i 1 koordynacyjne

28 lis 2006, o 20:09

HAHAHA!! Dobre! Ciekawe co na to pan Bielański ;)) Przecież NO2 ma budowę kontową, podobnie jak O3. Macie tu oboje rysunki mononeru jak i dimeru (N2O4) przedstawionych zgodnie z założeniami teorii VSEPR:

Obrazek

Pozdrawiam

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

29 lis 2006, o 15:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]