Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Otrzymanie perhydrolu z wody utlenionej 
Autor Wiadomość
@ADMINISTRATOR

Post Otrzymanie perhydrolu z wody utlenionej
Jak sie nie myle to woda utleniona to nic innego jak rozcienczony perchydril do powiedzmy 6%. Czy da sie z wody utlenionej otrzymac perchydrol powiedzmy 30%? I czy wogle da sie otrzymac?

5 gru 2003, o 16:26

Sądzę, że napewno w warunkach domowo-amatorskich nie jest to wogóle możliwe. Trzeba by było usunąc wodę z wodu utlenoinej by został sam nadtlenek wodoru(100% H2O2 :twisted: ) no czy tak aby powstał jego 30% r-r. po za tym to H2O2 jest cholrenie nie trwałe bo rozkłada go temp., światło i w piz..u jescze wiele innych czynników(katalizatory).ps na tym polega działanie odkażające H2O2, rozkłada się wydzielając tlen, reszta to już wiadomo..ps2 łatwiej by było go otrzymać w stanie 30% r-ru niż zatężać H2O2

5 gru 2003, o 18:09
@ADMINISTRATOR

Keten moiwl mi ze by sie dalo tylko ze trzyeba by miec kwas siarkowy i nadtlenek baru, wiec lepiej kupic se juz ten perhydrol, bo wiecej mnie wyjdzie kwas siarkowy i nadtlenek baru niz "gotowy" perhydrol.PS. Kombinuje bo mam za darmo wode utlenioną wiec..........

5 gru 2003, o 18:43

No to ja i tak mam rację. Malutki w ps2 napisałem że łatwiej by go było otzrymać!!To jest właśnie jedna z metod otrzymywania, a nie zatęż. H2O23% do 30%.Dać to się da ale otrzymać.Czytać uważnie posty..pozdrawiamMalutkiego

5 gru 2003, o 19:30
@GŁÓWNY MODERATOR

H2O2 można zatężyć kilkoma drogami: przez destylację pod zmniejszonym ciśnieniem (najlepsza droga) oraz przez zamrażanie frakcjonujące. Przez wymrażanie wody z wody utlenionej można otrzymać 62% H2O2. Przez destylację pod zmniejszonym ciśnieniem - bez ograniczeń. Zobaczcie na www.rhodium.ws artykuł o tym (trudno znaleźć ale jest, pod nazwą H2O2).

20 kwi 2004, o 19:02
ale gdzie ty se ciśnienie obniżysz człowieku (co ty masz w domu laboratorium??)A z normalnym ciśnieniem to nie ma bata bo ta mieszanka to nie jest zwykły roztwór cała wrze w niższej niż 100 C tem zależy od stęrzenia

23 kwi 2004, o 20:55
Ja jeszcze słyszałem że h2o2 można zatęzyc solami tworzącymi hydraty, np. azotanem magnezu.Tweenk - napisz coś więcej o zamrażaniu frakcjonującym, czy tą metodą można zatężać inne substancje np. kwasy ?

23 kwi 2004, o 21:23
@GŁÓWNY MODERATOR

Na razie pracuję nad zrozumieniem tego co przetłumaczyłem (mało czasu chwilowo :) ) zainteresowanych odsyłam na stronę www.rhodium.ws do artykułu pt. H2O2 (nie H2O2 faq from H2O2.com tylko to co jest powyżej). Artykuł jest po angielsku.Z tego co zrozumiałem nadtlenek wodoru i woda tworzą swojego rodzaju azeotrop (mieszaninę o stałym składzie zamarzania) przy 62%. Także perhydrol lub baaaaardzo dużą ilość wody utlenionej należy włożyć do zamrażarki i rozkręcić ją na maksymalne mrożenie; kiedy temperatura roztworu osiągnie -55 stopni roztwór który nie zamienił się w lód powinien być 62% H2O2.Jednak w praktyce takie zatężanie jest bez sensu, traci się większość H2O2. Najlepiej zamrozić roztwór do ok. -15 stopni, powinniśmy otrzymać pewne zatężenie.Tak ogólnie, zamrażanie frakcjonujące polega na powolnym schładzaniu roztworu - najpierw temperatura ustala się na temp. krzepnięcia jednego ze składników; gdy już cały składnik się wymrozi (skrzepnie) temp. spada dalej, wtedy należy usunąć zestalony składnik z roztworu - jest to frakcja zamrażania. Niestety istnieją tu azeotropy podobnie jak w przypadku destylacji, a H2O2 i woda są jednym z nich :( :( :(Jeśli macie starą lodówkę to możecie z niej wyciągnąć sprężarkę, działa bardzo dobrze jako pompa próżniowa choć rzecz jasna otrzymywane podciśnienie nie jest fascynujące, ale do destylacji H2O2 będzie OK. UWAGA, nie należy destylować samego H2O2 tylko oddestylować samą wodę. jeśli przedestylujecie H2O2 to nie będzie miał on w sobie żadnych stabilizatorów i może się rozłożyć pod wpływem śladów zanieczyszczeń w kolbie odbierającej!!!

23 kwi 2004, o 22:48
WitamNadtlenek sodu po dodaniu do wody tworzy min. H2O2.A gdyby był nadtlenek który po dodanu do wody oprucz H2O2 tworzy same gazy np CO3 jest coś takiego?? Oczywiście nie ma pewności że (gdyby istniał) po dodaniu do wody utorzyłby on akurat H2O2 i CO2 anie np H2CO4 lub CO2 i O2

30 kwi 2004, o 12:34
@GŁÓWNY MODERATOR

30 kwi 2004, o 12:50
Wodoronadtlenek mocznika :arrow: Pertlenon :arrow: aptekaPo rozpuszczeniu w acetonie daje 100% H2O2 w wodzie około 3 % i zdaje się że nie pomoże tutaj dodawanie większych ilości. Apropo rozpuszczania w acetonie to ktoś na drugim forum pisał o tym że po rozpuszczeniu sproszkowanego pertlenonu w ogrzanym acetonie było wielkie BUM. Rozpuszczałem na dworze tabletkowany pertlenon w letnim acetonie i wybuchu nie było. Mimo wszystko uważam tego rodzaju doświadczenie za zbyt niebezpieczne do wykonania w domu.

30 kwi 2004, o 12:56
:szok: 100% czyściutkie bez innych sub.??Morzna go dostać bez recepty??

30 kwi 2004, o 14:30
Można, bez recepty.Tylko troche drogie. Paczka 10 tabletek kosztuje 5 zł tabletki mają chyba po 1g ale gdzieś zgubiłem ulotkę więc dokładnie ci nie powiem. Skład jest taki: 1.0 Urea peroxydata 0,01 Dinatrium versenicum Jak ktoś zna łacinę to może to drugie przetłumaczyć, pewnie jest to jakiś środek spowalniejący rozkład.Było to już wałkowane w temacie "płynna mieszanka MW"

30 kwi 2004, o 16:09

Witam !!to drogie to wersenian disodowy inaczej EDTA

30 kwi 2004, o 16:18
Rzeczywiście 5zł za 10g to bardo drogo lepiej samemu sprubować zrobić

30 kwi 2004, o 16:26
@GŁÓWNY MODERATOR

EDTA to kwas etylenodiaminotetraoctowy a nie wersenian disodowy tak mi się wydaje. Natomiast kwas etylenodiaminotetraoctowy to inaczej kwas wersenowy czyli EDTA H4 :) . To o czym ty mówisz to EDTA Na2 H2.

3 maja 2004, o 17:03

Dobrze ci sie wydaje :)ale w praktyce z tego co wiem to nie uzywa sie samego kwasu wersenowego tylko jego sól disodową dlatego ze sam kwas jest słabo rozpuszczalny w wodzie a sól juz sie dobrze rozpuszcza, a sól tez często nazywana jest EDTA (poprostu krócej )

3 maja 2004, o 18:06

Tak troche wokoło tematu.....Ostatnio kupiłem sobie cyfrowy miernik próżni, agregatem od zamrażarki udało mi się nim wyciągnać 40 mmHg i nic więcej nie szło.Ale jak na agregat to i tak dobry wynik....

3 maja 2004, o 19:30
@GŁÓWNY MODERATOR

40 mmHg to dobry wynik nawet jak na pompkę wodną.

3 maja 2004, o 20:49
Przygotowujac sie do olimpiady znalazłem fajny sposob na otrzymanie h2o2 ;)
C<sub>5</sub>H<sub>11</sub>O<sub>5</sub>CHO + H<sub>2</sub>O + O<sub>2</sub>---> C<sub>5</sub>H<sub>11</sub>O<sub>5</sub>COOH + H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>
I jest to katalityczne utlenianie glukozy przy uzyciu enzymu o nazwie "oksydaza glukozowa" ;)

Ps. Wiem ze to bezsesu ale tak ciekawostka sie przyda ;)

19 sty 2005, o 01:24
Zasłużony dla forum

Hmmm, może być przydatne, tylko należałoby spojrzeć jak wygląda ta oksydaza...

Co do H2O2, to jak ktoś ma duuużo wody utlenionej, to można się bawić w zatężanie przez wymrażanie, choć wydajność jest bardzo kiepska...
A jak się już chce pobawić, to możnaby spróbować takiej syntezy (choć moim zdaniem mało prawdopodobne żeby ta reakcja tak zaszła...):

Cytuj:
BaCO3 + H2O2 (nawet 3%) ==> BaO2 + H2O + CO2^

Później osuszyć nadtlenek w eksykatorze i potem się bawić siarkowcem... Ewentualnie możnaby wziąć zamiast węglanu baru np. węglan magnezu...
Hmm, choć mógłby powstać tam nadwęglan baru, ale i tak by wyszło H2O2 bardziej stężone....

A i tak najlepszą bezsprzecznie metodą byłaby destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem - największa wydajność i dość duże bezpieczeństwo (jak na 'zabawę' z 100% H2O2... )
Poprawiłem to już..

Ostatnio edytowano 28 sty 2005, o 19:03 przez o.r.s., łącznie edytowano 1 raz

19 sty 2005, o 13:41
PROFESJONAŁ

Ostatnio kupiłem sobie cyfrowy miernik próżni

Właśnie ostatnio pilnie potrzebuję prostego próżniomierza elektronicznego.
Mógłbyś mi podać namiary na producenta/dostawcę i cenę za jaką kupiłeś swój ??

19 sty 2005, o 17:37
@GŁÓWNY MODERATOR

Ba2CO3

Nie ma czegoś takiego, jest tylko BaCO3 ;)
Poza tym nadtlenek baru można otrzymać prażąc tlenek baru (otrzymany np. z azotanu baru przez rozkład termiczny) w temperaturze 500-600*C.

24 sty 2005, o 15:25

Hmmmmmmm, tak sobie pomyślałm ze można by otrzymać H2O2 działając żelazianem potasu na wodę

P.S Jak by coś to się nie brechtać.........

Ostatnio edytowano 28 sty 2005, o 20:49 przez CTX, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2005, o 18:44
@GŁÓWNY MODERATOR

H2O utleni się do 2 OH- a nie do H2O2.

31 sty 2005, o 15:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona