Autor |
Wiadomość |
Richy
Dołączył(a): 7 sty 2006, o 21:15 Posty: 141
|
 prażenie NaHCO3
W jakiej temperaturze rozkłada się wodorowęglan sodu do węglanu sodu? Na wikipedii jest napisane 60C, w dwóch książkach natomiast sprawdzałem i podane były tam temperatury powyżej 200C?
Skąd miałbym wiedzieć, że prażenie zostało ukończone?
Czy jeśli temperatura prażenia wynosi mniej, niż 100C, to można rozpuścić wodorowęglan w wodzie i ją po prostu wygotować?
_________________
|
30 paź 2006, o 18:30 |
|
 |
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
Według mnie rozpada się poniżej 100`C więc da sie to zrobic przez gotowanie ale strasznie się pieni.
|
30 paź 2006, o 18:41 |
|
 |
JARKO~15
Dołączył(a): 21 paź 2006, o 13:18 Posty: 29 Lokalizacja: Szczecinek
|
Wg. mnie to wystarczy wsadzić troche do płonienie świecy lub zapalniczki a jeżeli powstaje podczas tego sadza to wynika że zachodzi spalanie niecałkowite i należy umieścić wodorowęglan sodu troche nad płomieniem
|
30 paź 2006, o 19:15 |
|
 |
Kein
******
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Ja robiłem to w dosyć prosty sposób, bierzesz żarodoporne szkło, wsypujesz wodorwegla i siup do piekarnika 200 stopni około 20 minut, wyciągasz to potem i sprawdzasz Ph, (stosunkowo mocno zasadowe)
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
30 paź 2006, o 20:53 |
|
 |
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
w tyglu lub parownicy prażyć sodę oczyszczoną, aż przestaną z niej uchodzić gazy. Ich uchodzenie jest widoczne, soda przypomina wtedy trochę wrzącą ciecz, kiedy to się skończy po prostu kończymy prażenie, możemy też sprawdzić, czy jest odpowiedni ubytek masy i w razie czego doprażyć. Zbyt długie prażenie nie ma sensu, bo węglan też zaczyna się rokładać 
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
 weź udział:
|
31 paź 2006, o 08:57 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
jon wodorowęglanowy rozkąłda się w 60 stopniach.. Można też to wsyapc do wrzątku, robiłem to keidyś i szedł dwutlenek węgla czyli sie rozłozyło
|
31 paź 2006, o 19:21 |
|
 |
Anonymous
|
chcialbym rozlozyc sode przez zagotowanie wody, moze mi ktos krok po kroku to wyjasnic, zebym nic nie spieprzył ?
pzdr
|
2 lis 2006, o 11:13 |
|
 |
Front
***
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
|
w tym nie ma co spieprzyc  Więc rozpuszczasz w wodzie i gotujesz uwaga!! pieni się bardzo więc rób to w wyskokim naczyniu.
|
2 lis 2006, o 16:42 |
|
 |
Anonymous
|
ok, ale ile czasu mam to gotowac ?
Pzdr
|
2 lis 2006, o 21:49 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
Aż przestanie się ulatniać CO2, ale IMHO to potrwa parę sekund..
|
2 lis 2006, o 22:17 |
|
 |
ZATO-1
Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59 Posty: 67 Lokalizacja: tajemnica ...
|
Chciałem się was spytać jedną rzecz, a mianowicie chodzi mi o rozkład termiczny wodorowęglanu sodu NaHCO3, ogrzewałem tą substancję na patelni około pół godziny, powstał mi biały proszek i mam wątpliwość czy jest to węglan sodu Na2CO3 czy może tlenek sodu Na2O. Jak mogę to sprawdzić?
|
4 kwi 2007, o 20:26 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
do tlenku rozkłada się dopiero w temperaturze topnienia (1124K), wiec o to sie nie martw. Poza tym możesz sobie stracić jakieś weglany..
|
4 kwi 2007, o 20:56 |
|
 |
wojtex
**********
Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14 Posty: 416
|
Zeby sprawdzić, czy cały NaHCO3 rozłożył się do Na2CO3 robi się tzw. ogrzewanie do stałej masy. Próbkę ogrzewa się np. w 100 °C przez pół godziny i waży, potem ogrzewa się znowu przez pół godziny i znowu waży. Jeśli masy ubyło to trakcja zachodzi dalej. Tak długo się to powtarza aż po kolejnym ważeniu masa próbki się nie zmienia.
|
4 kwi 2007, o 21:01 |
|
 |
ZATO-1
Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59 Posty: 67 Lokalizacja: tajemnica ...
|
Nie rozumiem zdania:
Czyli sugerujesz, że nie otrzymałem nawet węglanu sodu Na2CO3?
|
4 kwi 2007, o 21:09 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
|
Otrzymałeś, pytałeś za to jak odróznić węglan od tlenku. Swoją drogą pownieneś zrobić to co radził wojtex, bo patelnia prawdopodobnie nie rozłozyła ci wszystkiego (no chyba że miałeś cienką warstwę to możesz być spokojny, bo HCO3- rozkłada sie juz w 60 stopniach..)
|
4 kwi 2007, o 21:18 |
|
 |
ZATO-1
Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59 Posty: 67 Lokalizacja: tajemnica ...
|
Zrobiłem tak jak radził wojtex i próbka nie zmieniała masy podczas kilkakrotnego ogrzewania, ale nasuwa mi się na myśl następne pytanie: czy otrzymany w ten sposób węglan sodu mogę użyć do reakcji z azotanem(V) wapnia: Na2CO3+Ca(NO3)2=2NaNO3+CaCO3(osad).
|
4 kwi 2007, o 21:26 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1506 Lokalizacja: SRC
|
częściowo powtórzę (ale i uzupełnię) to co któś napisał wyżej:
To tygla wsyp NaHCO3, zważ na wadze (najlepiej analitycznej), potem praż w płomieniu palnika przez pół godziny, tygiel wyjmij z płomienia, przykryj, odczekaj aż ostygnie, zważ. Potem znowu rozpocznij prażenie, po jakimś czasie tygiel znowu wychłodź, zwarz i rób tak aż trzy kolejne ważenia wykażą ten sam wynik... 
_________________
|
4 kwi 2007, o 21:32 |
|
 |
Nuclear
**
Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46 Posty: 233 Lokalizacja: Łódź
|
a czy tak powstały węglan sodu jest uwodniony czy nie... w reakcji rozkładu powstaje woda ktora moglaby chyba uwodnic Na2CO3, ale z drugiej strony temp. powinna spowodować utrate wody przez sól... 
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
5 kwi 2007, o 12:19 |
|
 |
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
|
Uwodniony powstanie jak go przekrystalizujesz
|
5 kwi 2007, o 12:24 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1506 Lokalizacja: SRC
|
No to zależy czy rozłorzysz NaHCO3 w wodzie czy przez prażenie.
W wodzie powstanie uwodniony, przy prażeniu bezwodny węglan.
Ja raczej prwferuje rozkład przez prażenie 
_________________
|
5 kwi 2007, o 12:27 |
|
 |
Nuclear
**
Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46 Posty: 233 Lokalizacja: Łódź
|
no ja tez i dlatego mnie to intryguje 
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
5 kwi 2007, o 13:25 |
|
 |
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
|
w tygielek i nad palnik, a uwodniony i tak trzeba bedzie odparowac H2o z kryształów czyli tak czy siak potrzebna ta temp...
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
|
5 kwi 2007, o 18:49 |
|
 |
Seth
**
Dołączył(a): 21 gru 2006, o 10:07 Posty: 199 Lokalizacja: Teby
|
Ja osobiście też preferuje prażenie, tylko to trochę musi potrwać. Swego czasu mając dostęp do pieca labor. w pracy wyprażyłem sobie kilogram ale w temp. 300*C przez 3 godziny ale to dla pewności. W domu to raczej piekarnik na 200-250 stopni i chociaż z godzinkę.
|
6 kwi 2007, o 07:10 |
|
 |
ZATO-1
Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59 Posty: 67 Lokalizacja: tajemnica ...
|
Dzięki za rade zrobie tak jak napisałeś i będę bardziej pewny, że otrzymałem węglan sodu Na2CO3, ale chciałem jeszcze spytać jaką rolę pełni substancja:
pirofosforan sodu w proszku do pieczenia i jaki ma wzór chem. 
|
6 kwi 2007, o 21:23 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1506 Lokalizacja: SRC
|
Właśnie otrzymałem nowe informacje odnośnie rozkładu NaHCO3, owszem w temperaturze nieco powyżej 50st.C rozpoczyna się jego rozkład, ale całkowiceie rozpada się on dopiero w temp. ok. 200st.C... więc przez rozkład w roztworze wodnym otrzymać mozna tylko nieznaczne ilości Na2CO3, ale jest on w dalszym ciągu mocno zanieczyszczony wodorowęglanem... więc prażenie górą
A co do proszku do pieczenia, gdyby zawierał on tylko NaHCO3 (ze względu na jego właściwości zasadowe) nadał by on wypiekom posmak ługu. Dlatego też miesza się go ze słabymi kwasami lub solami o lekko kwasowym odczynie (regulatory kwasowości), którym może być chociażby pirofosforan sodu (Na4P2O7) lub kwaśny pirofosforan sodu (Na2H2P2O7)
Mieszanie z kwasami dodatkowo przyspiesza wydzielanie się dwutlenku węgla. Oprócz tego proszek do pieczenia zawiera także mąkę, jak i równierz można w nim znaleść śladowe ilości orzechów archaidowych (bodajże tak się to pisze  )
_________________
|
6 kwi 2007, o 21:50 |
|
|