Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
prażenie NaHCO3 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 7 sty 2006, o 21:15
Posty: 141
Post prażenie NaHCO3
W jakiej temperaturze rozkłada się wodorowęglan sodu do węglanu sodu? Na wikipedii jest napisane 60C, w dwóch książkach natomiast sprawdzałem i podane były tam temperatury powyżej 200C?

Skąd miałbym wiedzieć, że prażenie zostało ukończone?

Czy jeśli temperatura prażenia wynosi mniej, niż 100C, to można rozpuścić wodorowęglan w wodzie i ją po prostu wygotować?

_________________
Obrazek


30 paź 2006, o 18:30
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Według mnie rozpada się poniżej 100`C więc da sie to zrobic przez gotowanie ale strasznie się pieni.


30 paź 2006, o 18:41
Zobacz profil

Dołączył(a): 21 paź 2006, o 13:18
Posty: 29
Lokalizacja: Szczecinek
Post 
Wg. mnie to wystarczy wsadzić troche do płonienie świecy lub zapalniczki a jeżeli powstaje podczas tego sadza to wynika że zachodzi spalanie niecałkowite i należy umieścić wodorowęglan sodu troche nad płomieniem


30 paź 2006, o 19:15
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30
Posty: 693
Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
Post 
Ja robiłem to w dosyć prosty sposób, bierzesz żarodoporne szkło, wsypujesz wodorwegla i siup do piekarnika 200 stopni około 20 minut, wyciągasz to potem i sprawdzasz Ph, (stosunkowo mocno zasadowe)

_________________
Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !


GG:3716505


30 paź 2006, o 20:53
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
w tyglu lub parownicy prażyć sodę oczyszczoną, aż przestaną z niej uchodzić gazy. Ich uchodzenie jest widoczne, soda przypomina wtedy trochę wrzącą ciecz, kiedy to się skończy po prostu kończymy prażenie, możemy też sprawdzić, czy jest odpowiedni ubytek masy i w razie czego doprażyć. Zbyt długie prażenie nie ma sensu, bo węglan też zaczyna się rokładać :)

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


31 paź 2006, o 08:57
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
jon wodorowęglanowy rozkąłda się w 60 stopniach.. Można też to wsyapc do wrzątku, robiłem to keidyś i szedł dwutlenek węgla czyli sie rozłozyło


31 paź 2006, o 19:21
Zobacz profil
Post 
chcialbym rozlozyc sode przez zagotowanie wody, moze mi ktos krok po kroku to wyjasnic, zebym nic nie spieprzył ?

pzdr


2 lis 2006, o 11:13
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w tym nie ma co spieprzyc :D Więc rozpuszczasz w wodzie i gotujesz uwaga!! pieni się bardzo więc rób to w wyskokim naczyniu.


2 lis 2006, o 16:42
Zobacz profil
Post 
ok, ale ile czasu mam to gotowac ?

Pzdr


2 lis 2006, o 21:49
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
Aż przestanie się ulatniać CO2, ale IMHO to potrwa parę sekund..


2 lis 2006, o 22:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59
Posty: 67
Lokalizacja: tajemnica ...
Post 
Chciałem się was spytać jedną rzecz, a mianowicie chodzi mi o rozkład termiczny wodorowęglanu sodu NaHCO3, ogrzewałem tą substancję na patelni około pół godziny, powstał mi biały proszek i mam wątpliwość czy jest to węglan sodu Na2CO3 czy może tlenek sodu Na2O. Jak mogę to sprawdzić?


4 kwi 2007, o 20:26
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
do tlenku rozkłada się dopiero w temperaturze topnienia (1124K), wiec o to sie nie martw. Poza tym możesz sobie stracić jakieś weglany..


4 kwi 2007, o 20:56
Zobacz profil
**********

Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14
Posty: 416
Post 
Zeby sprawdzić, czy cały NaHCO3 rozłożył się do Na2CO3 robi się tzw. ogrzewanie do stałej masy. Próbkę ogrzewa się np. w 100 °C przez pół godziny i waży, potem ogrzewa się znowu przez pół godziny i znowu waży. Jeśli masy ubyło to trakcja zachodzi dalej. Tak długo się to powtarza aż po kolejnym ważeniu masa próbki się nie zmienia.


4 kwi 2007, o 21:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59
Posty: 67
Lokalizacja: tajemnica ...
Post 
Nie rozumiem zdania:
Cytuj:
Poza tym możesz sobie stracić jakieś weglany..

Czyli sugerujesz, że nie otrzymałem nawet węglanu sodu Na2CO3?


4 kwi 2007, o 21:09
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
Otrzymałeś, pytałeś za to jak odróznić węglan od tlenku. Swoją drogą pownieneś zrobić to co radził wojtex, bo patelnia prawdopodobnie nie rozłozyła ci wszystkiego (no chyba że miałeś cienką warstwę to możesz być spokojny, bo HCO3- rozkłada sie juz w 60 stopniach..)


4 kwi 2007, o 21:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59
Posty: 67
Lokalizacja: tajemnica ...
Post 
Zrobiłem tak jak radził wojtex i próbka nie zmieniała masy podczas kilkakrotnego ogrzewania, ale nasuwa mi się na myśl następne pytanie: czy otrzymany w ten sposób węglan sodu mogę użyć do reakcji z azotanem(V) wapnia: Na2CO3+Ca(NO3)2=2NaNO3+CaCO3(osad).


4 kwi 2007, o 21:26
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1506
Lokalizacja: SRC
Post 
częściowo powtórzę (ale i uzupełnię) to co któś napisał wyżej:
To tygla wsyp NaHCO3, zważ na wadze (najlepiej analitycznej), potem praż w płomieniu palnika przez pół godziny, tygiel wyjmij z płomienia, przykryj, odczekaj aż ostygnie, zważ. Potem znowu rozpocznij prażenie, po jakimś czasie tygiel znowu wychłodź, zwarz i rób tak aż trzy kolejne ważenia wykażą ten sam wynik... :)

_________________
Obrazek


4 kwi 2007, o 21:32
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46
Posty: 233
Lokalizacja: Łódź
Post 
a czy tak powstały węglan sodu jest uwodniony czy nie... w reakcji rozkładu powstaje woda ktora moglaby chyba uwodnic Na2CO3, ale z drugiej strony temp. powinna spowodować utrate wody przez sól... :roll:

_________________
gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Obrazek


5 kwi 2007, o 12:19
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post 
Uwodniony powstanie jak go przekrystalizujesz


5 kwi 2007, o 12:24
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1506
Lokalizacja: SRC
Post 
No to zależy czy rozłorzysz NaHCO3 w wodzie czy przez prażenie.
W wodzie powstanie uwodniony, przy prażeniu bezwodny węglan.
Ja raczej prwferuje rozkład przez prażenie :P

_________________
Obrazek


5 kwi 2007, o 12:27
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 15:46
Posty: 233
Lokalizacja: Łódź
Post 
no ja tez i dlatego mnie to intryguje :D

_________________
gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Obrazek


5 kwi 2007, o 13:25
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40
Posty: 486
Lokalizacja: From Dead Eternity
Post 
w tygielek i nad palnik, a uwodniony i tak trzeba bedzie odparowac H2o z kryształów czyli tak czy siak potrzebna ta temp...

_________________
Life is brutal, a CTX bardziej...

Obrazek


5 kwi 2007, o 18:49
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 21 gru 2006, o 10:07
Posty: 199
Lokalizacja: Teby
Post 
Ja osobiście też preferuje prażenie, tylko to trochę musi potrwać. Swego czasu mając dostęp do pieca labor. w pracy wyprażyłem sobie kilogram ale w temp. 300*C przez 3 godziny ale to dla pewności. W domu to raczej piekarnik na 200-250 stopni i chociaż z godzinkę.


6 kwi 2007, o 07:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:59
Posty: 67
Lokalizacja: tajemnica ...
Post 
Dzięki za rade zrobie tak jak napisałeś i będę bardziej pewny, że otrzymałem węglan sodu Na2CO3, ale chciałem jeszcze spytać jaką rolę pełni substancja:
pirofosforan sodu w proszku do pieczenia i jaki ma wzór chem. ??


6 kwi 2007, o 21:23
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1506
Lokalizacja: SRC
Post 
Właśnie otrzymałem nowe informacje odnośnie rozkładu NaHCO3, owszem w temperaturze nieco powyżej 50st.C rozpoczyna się jego rozkład, ale całkowiceie rozpada się on dopiero w temp. ok. 200st.C... więc przez rozkład w roztworze wodnym otrzymać mozna tylko nieznaczne ilości Na2CO3, ale jest on w dalszym ciągu mocno zanieczyszczony wodorowęglanem... więc prażenie górą :)

A co do proszku do pieczenia, gdyby zawierał on tylko NaHCO3 (ze względu na jego właściwości zasadowe) nadał by on wypiekom posmak ługu. Dlatego też miesza się go ze słabymi kwasami lub solami o lekko kwasowym odczynie (regulatory kwasowości), którym może być chociażby pirofosforan sodu (Na4P2O7) lub kwaśny pirofosforan sodu (Na2H2P2O7)
Mieszanie z kwasami dodatkowo przyspiesza wydzielanie się dwutlenku węgla. Oprócz tego proszek do pieczenia zawiera także mąkę, jak i równierz można w nim znaleść śladowe ilości orzechów archaidowych (bodajże tak się to pisze :))

_________________
Obrazek


6 kwi 2007, o 21:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..