chce poprostu mieć srebro , a wiadomo lepiej mieć czyste niż zanieczyszczone jakimiś syfkami
12 kwi 2007, o 15:38
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Ehhh, rozdzielanie:
1) Roztworzyć w HNO3
2) Zadać 6-molowym HCl [Strąci się AgCl]
3) Osad odsączyć i przemyć kilkukrotnie HCl
4) Osad zadać wodą amoniakalną (mieszać, NH3(aq) dodawać aż do roztworzenia osadu)
5) Zadać roztworem zawierającym Br(-) [Strąci się żółty AgBr]
6) Odsączyć osad i rozdrobnić go
7) Naświetlać aż do całkowitego zczernienia osadu [ Wydziela się metaliczne srebro ]
Jeśli marzy Ci się zabawa w oczyszczanie jak najlepsze, to srebro z pktu 7 traktujesz tak:
Pkt 1
Pkt 5-7
I powtarzasz ile razy chcesz - dzięki temu, że AgBr jest trudno rozp, a CuBr2 dobrze, możesz miedź w znacznym stopniu usunąć z r-ru.
Myślałem jeszcze o kompleksowaniu Ag tiosiarczanem, ale nie kojarzę jak to wygląda dla miedzi ?
12 kwi 2007, o 18:45
Anonymous
dzieki !
co zrobić aby wodorotlenek srebra rozpuścił się w kwasie azotowym ?
mam z tym problem ( no kurcze nie chce się rozpuścić , powstaje szary osad )
Jeszcze jedno coś kiedyś czytałem o otrzymywaniu srebra z błony rentgenowskiej , wiecie może jak to się robi ? albo z kliszy ?
pozdro !
12 kwi 2007, o 21:43
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Hmm:
1)
Cytuj:
Wodorotlenek srebra(I) - jest to bardzo nietrwały związek i rozkłada się natychmiast dając tlenek srebra(I).
2) Widzisz, sztuczka tu jest taka, że Ag2O tak niezbyt chętnie reaguje z HNO3, za to BARDZO chętnie z NH3 - tworzy się tam kompleks aminasrebra. Swoją drogą, nie mówiłem chyba nic, żeby roztwór/osad AgCl+NH3 traktować HNO3 ( dopiero po strąceniu bromku i po odsączeniu tego ).
3) Z klisz foto/rentgenowskich szczerze nie mam koncepcji jak to robić, ale jak znasz skład (to, że to mieszanina halogenków Ag w żelatynie na podkładzie na bazie celulozy to jednak troszkę mało info) to albo ja albo kto inny na pewno coś wykombinuje [ choć nie wiem czy warto sięz tym babrać ]
13 kwi 2007, o 00:14
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
Odzyskiem metalicznych proszkow z roznych materialow np. srebronosnych zajmuje sie takid zial jak hydrometalurigia
Przygotowanie materiałów (obróbka wstępna). Ma na celu przygotowanie surowca do dalszych etapów, polega na rozdrobnieniu, pozbyciu się balastu w postaci np. papieru, tworzyw sztucznych itd. Mniejsza objętość surowca, o większej koncentracji wymaga mniejszych objętości odczynników. W zależności od rodzaju użytego materiału obróbka wstępna jest różna. Materiały fotograficzne takie jak klisze, błony, papiery wymagają pozbycia się nośnika materiału światłoczułego (halogenki srebra z dodatkiem najczęściej żelatyny), którym jest papier bądź tworzywo sztuczne (dawniej celuloid obecnie octan celulozy). Istnieje kilka metod wyodrębnienia emulsji światłoczułej, są to m.in.: odmaczanie klisz, papierów w detergencie bądź roztworze sody i następnie zdrapywanie emulsji z nośnika, spalenie nośnika i wykorzystanie popiołu, rozpuszczenie halogenków srebra w roztworze utrwalacza fotograficznego. W przypadku materiałów pochodzących z polerowania, które zawierają duże ilości materiałów organicznych (najczęściej guma) stosuje się spalanie surowca i wykorzystanie popiołu. Odpady jubilerskie w postaci spieku zawierającego różne zanieczyszczenia najczęściej nieorganiczne wymagają wstępnego rozdrobnienia, pozbycie się elementów stalowych (przy pomocy magnesu), wymyciu substancji rozpuszczalnych w wodzie, odtłuszczenia itd.
a poznej idzie tak jak wczesniej - do chlorku srebra, a nastepnie wytracanie metalicznego srebra czy to innym metalem z kw. srodowisku, czy tez innymi substancjami - np. hormalina
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
13 kwi 2007, o 18:04
Anonymous
A więc tak :
Z kliszy i błon rentgenowskich nie opłaca się otrzymywać srebra
Mój nowy pomysł otrzymać srebro z lustra , tylko mam pewne wątpliwości , i niegdzie nie mogę znaleść w necie , czy te lustra co używamy na codzień są zrobione ze srebra czy może z czegoś innego ,
zna ktoś odpowiedz ?
pozdro !
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości