Autor |
Wiadomość |
komischemiczny
|
Sulik a w czym piekarnik jest gorszy od pieca laboratoryjnego w tym przypadku. Do rozkladu nie jest potrzebna temperatura w waskim zakresie, proznia czy tez inne specjalne warunki. Czasami mozna cos zrobic prostymi metodami i rozklad wodoroweglanu w piekarniku jest mozliwy i skuteczny jak nie wierzysz sprawdza sam. Mysle ze pytajacy piekarnik ma i ma zapal do chemii a to wystarczy na rozkład :-)
pozdrawiam
|
21 paź 2009, o 21:48 |
|
 |
Pit
|
Autor watka nie powiedział o jaki konkretnie hydrat mu chodzi. Prowadzimy jakąś dziwną i bezsensowną dyskusje  Autor pyta się o to jak otrzymać z wodorowęglanu sodu węglan  Przepis z praparatyki przpisem, a wyprażonej soli nie trzeba koniecznie już rozpuszczeć i przekrystalizowywać. jak kto chce. I nie wiem co złego jest w prażeniu tego w piekarniku pozatym że trochę za niska temperatura...
|
21 paź 2009, o 21:55 |
|
 |
stasiomaczka
*
Dołączył(a): 22 lip 2009, o 23:29 Posty: 43 Lokalizacja: Siedlce
|
Prazylem w 250*C 2h. Mam nadzieje, ze wyszlo :p
|
22 paź 2009, o 18:59 |
|
 |
Dwight Dwain Wakko
|
@Pit
A czy w Gałeckim coś piszę o otrzymywaniu bezwodnego węglanu POTASU z uwodnionego węglanu potasu?
Takowej książki nie posiadam i byłbym wdzięczny jakbyś mógł sprawdzić jak otrzymać bezwodny węglan POTASU.
Podejrzewam że również będzie polegało to na wyprażeniu. Potrzebne mi to jest do sporządzania instrukcji otrzymywania preparatu. Czyli potrzebna jest też odnośnik literaturowy czyli
Imię i nazwisko Autora
Tytuł książki
strony w którym jest o tym napisane
rok i miejsce wydania z wydawnictwie
Może to być w formie jak podałeś w poprzednim poście ze zdjęciem 
|
30 paź 2009, o 15:43 |
|
 |
Pit
|
W Gałeckim jest podana temperatura rozkładu. Wrzucę zdjęcie to sam zobaczysz  Niestety książke tą mam w pdf'ie i nie ma tam szczegółowych informacji  Zaczyna się od razu od preparatyki... Może ktoś na forum ma tą ksiązkę i mógłby pomóc?
|
30 paź 2009, o 16:22 |
|
 |
Dwight Dwain Wakko
|
Pomogło Pit ale niestety brakuje mi odpowiedzi jak długo trzeba byłoby trzymać w suszarce ten węglan potasu. Określenie "po dłuższym ogrzewaniu do 130 stopni" okazało się zbyt ogólne.
Więc chciałbym to trochę obejść dokonując doświadczenia na "bezwodność węglanu potasu"
Jak wiadomo węglan potasu w środowisku wodnym ma odczyn zasadowy. Czy są może odczynniki które pokazałyby mi jakie jest pH związku ...yyy...suchego (trochę to dziwnie brzmi)?
Chodzi mi oto że nie mogę użyć papierka wskaźnikowego bo musiałbym rozpuścić część węglanu potasu w wodzie co spowodowałoby że znów powstał mi uwodniony węglan potasu, tak?
Myślałem też o pomiarze gęstości związku bo różni się o 0,3 g/cm3
Jakieś inne pomysły aby udowodnić że węglan potasu jest odwodniony? 
|
11 lis 2009, o 20:16 |
|
 |
Dwight Dwain Wakko
|
Szkoda że nie ma opcji Edytowania swoich postów gdyby chciało się wprowadzić małe poprawki do swoich postów
Może zapytam inaczej odnośnie węglanu potasu: Jak rozróżnić bezwodny węglan potasu od uwodnionego? 
|
11 lis 2009, o 20:30 |
|
 |
Pit
|
Ja bym spróbował w ten sposób, że do jakiejś kolby wsypałbym ten preparat, podłączył chłodnice i silnie ogrzewał. Jeżeli zawiera wodę, to powinna się ona skroplić w chłodnicy. Lepiej będzie to widać na większej ilości preraratu. Nie wiem dokładnie do czego Ci to, ale taka metoda chyba powinna byc dobra. pH w sychym preparacie nie sprawdzisz, bo jest ono związane z dysocjacją i stężeniem jonów H3O+ i OH-. Pozdro
|
11 lis 2009, o 20:31 |
|
 |
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
|
Jeśli chcesz wiarygodnej metody, to możesz ważyć węglan przed i po suszeniu na dokładnej wadze. Obliczasz z proporcji, ile powinna ważyć próbka przy 100% odwodnieniu i przy ważeniu porównujesz. W ten sposób jesteś wstanie okreslić stopień przereagowania.
Oczywiście ważysz cały czas w tym samym naczyniu i najlepiej, żeby trochę przestygło (żeby nie zniszczyć wagi).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
|
11 lis 2009, o 22:50 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Podstawowa zasada suszenia: zawsze suszymy do stałej masy (3 kolejne ważenia z prawie niezmienną wagą suszonej substancji (lub tam nawet np. sprzętu)). I żadne chłodnice nic nie dadzą.
No chyba, że ktoś ma wagosuszarkę to podczas prażenia może pobierać próbki i je w wagosuszarce przeanalizować 
|
12 lis 2009, o 07:54 |
|
 |
Dwight Dwain Wakko
|
No dobra, jeśli przeliczę sobie ile powinienem mieć gram suchego K2CO3 z uwodnionego K2CO3 to wyjdzie mi wartość teoretyczna. Ale podczas suszenia i późniejszego zważenia do stałej masy może mi wyjść mniejsza różnica niż to będzie wychodzić z obliczeń, ponieważ może się okazać że substancja zawierała tylko część uwodnionego K2CO3*2H2O, a część mogła być tylko monohydratem takiego związku i wtedy obliczenia szlag trafia. Dlatego czy jeśli w myśl analityczną będziemy ważyć do suchej masy i po tych ważeniach okaże się że zmiany są nieznaczne (dopiero na 4 miejscu po przecinku w gramach) to można przyjąć że substancja jest bezwodna? (wiem, że trochę kolokwialnie to brzmi, jednakże wolę się upewnić)
Coś takiego istnieje jak wagosuszarka?!  Jest mile zaskoczony
Niestety czymś takim raczej nie będę dysponować 
|
13 lis 2009, o 18:50 |
|
 |
mietek
|
Możesz np. ważyć prażoną sól co 10-15 minut i prażenie zakończyć w momencie gdy zmiany masy między kolejnymi ważeniami spadną poniżej jakiejś małej wartości. Jeżeli prażenie odbywało się w odpowiednich warunkach, to powinieneś mieć w zasadzie bezwodną sól.
|
13 lis 2009, o 21:07 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Ale warto mieć jeszcze eksykator przy ważeniu do stałej masy (do schładzania naczynia i substancji bo oczywiście wszyscy pamiętamy, że nie waży się gorących przedmiotów ).
|
13 lis 2009, o 23:09 |
|
 |
Dwight Dwain Wakko
|
Ha! Już po wszystkim, projekt został przyjęty (w końcu!) pomogły wszystkie rady odnośnie suszenia. Doktor nie miał żadnych dodatkowych uwag.
Serdecznie Dziękuję 
|
13 gru 2009, o 16:27 |
|
 |
Qwerty
|
Jak prażyłem wodorowęglan sodu na patelni to"puścił wodę"i upłynnił się, potem zestalił się w w normalny proszek calośc trwa przy 100g surowca na gazie (na małej patelni) 30min. Wtedy rozumiem, że już otrzymuje bezwodną sól węglan?
_________________ panta rhei kai ouden menei
|
15 gru 2009, o 15:20 |
|
|