Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Czyszczenie srebra, odzysk metalu z siarczku. 
Autor Wiadomość

Miałem chwilowy zastój w pracy nad rozdrabnianiem. Nieustannie jednak główkowałem. Super jest pomysł "made in eko osiem", i jeśli moje metody zawiodą - wykonam ten młynek.
Do moich najnowszych pomysłów, które już w tym tygodniu sprawdzę - należy:
- frez diamentowy, którym można ścierać niestety w bardzo wolnym tępie krawędź stopu
- kamienie szlifierskie - do montowania na wiertarce
Obydwa pomysły poddam sprawdzeniu i o efektach napiszę.
Kamień szlifireski powinien sie sprawdzić. W taki sam sposób ścierałem pręty grafitowe, do użyskania grafitowego pyłu. Ścirałem też cegłę na pył.
Wiertłem diamentowym lub frezem, wierciłem otwory w kamieniach.
Dam radę.

25 sty 2010, o 00:53

kiedys tez miałem sporo odpadów srebra w postaci chlorku i siarczku
poszedłem na skróty i po prostu wsadziłem to do tygla,dodałem sody,saletry potasowej,boraksu(chyba) i węgla...potem do pieca i powoli nagrzałem do 1100*C
otrzymałem grudkę czystego w miarę srebra na dnie przykrytą warstwa bezbarwnej masy.oczysciłem to metodą"młotkową" i miałem srebro :)

może spróbuj tej metody na małej ilości swojego siarczku pod warunkiem,ze palnik którym dysponujesz ma odpowiednia moc i temperaturę
uwazaj bo mieszanka w czasie topienia bardzo się pieni więc wsadz ja do większego tygla

pozdrawiam

25 sty 2010, o 09:35
Post odp.
Palnikiem możemy bawić się w gramowe ilości, teoretycznie zawsze pięknie wszystko wychodzi :D dodawanie bezmyślne czego tam popadnie nie jest wskazane przy wszelkich topieniach w temp 1200C dodajemy węglany nie azotany !! proces jest znacznie przyjemniejszy z dużo bardziej osiąganą wydajnością niż ta czysto teoretyczna :wink:
pozdrawiam
eko

3 lut 2010, o 03:39

przepraszam bardzo ale stapianie z "sodą i saletrą" jest jedną z metod analitycznych a nie dodawaniem byle czego
dodatek boraksu powoduje zmniejszenie napięcia powierzchniowego stopionego metalu
a co do palnika to wystarczy zwykły laboratoryjny bunsen i odpowiedni tygiel porcelanowy

7 lut 2010, o 18:23
Post odp.
Zainteresowany kolega ma tego jak zapewne wiesz kilogram do odzysku...,
życzę powodzenia przy :arrow: laboratoryjny bunsen i odpowiedni tygiel porcelanowy :wink:
zazwyczaj przy tego typu sprawach w piecach Drogi Kolego stosujemy tygle kwarcowe w osłonach np.stalowych celem zabezpieczenia cennego surowca w przypadku pęknięcia tygla zawierającego docelowy wkład :wink:
Prace z palnikiem owszem są możliwe i bardzo wydajne jeśli do przerobu mamy aż 10-30g. czystego Ag uzyskanego w oparciu o obliczenia teoretyczne , w temp. 1200C dodatek "saletry potasowej" jest zupełnie zbędny podobnie do boraksu ... metody mikro zwykle są udanymi procesami na własną skalę i tutaj jestem całkowicie zgodny - to działa.
W przypadku wyższych ilości niż te podane wcześniej metoda jest bardzo koszmarna wymaga wielkiego pieca i ogromnego tygla co jest praktycznie nierealne w tego typu sprawach :cry:
Metody chemicznego uzyskania soli z Ag2S na tyle podlegającej redukcji uzależniamy od rozdrobnienia i temperatury użytych kwasów o ile hno3 na gorąco ma zbyt małą temp. wżenia, zawsze możemy zastosować h2so4 tutaj uzyskana temp. wżenia jest znacznie wyższa i proces powinien w tych temp. odbywać się znacznie szybciej niż w azotowcu :wink:

pozdrawiam
eko

12 lut 2010, o 02:30

czytałem wszystkie posty ale nie zwróciłem uwagi że do przerobu ma on ilości prawie półprzemysłowe :)
przepraszam za niedopatrzenie
p.s.
a dodatek boraksu stosuje się do rozpuszczenia występujących na powierzchni tlenków innych metali i zmniejszenia napięcia powierzchniowego

12 lut 2010, o 09:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2