Dzięki za poprawienie, jestem tu po to, żeby się uczyć
A co do tlenku magnezu to można jeszcze spróbować zrobić termita ;P
Na pewno jakiś syf z powietrza atmosferycznego wejdzie w reakcję, ale jakiś magnez chyba powinien zostać xd
Jeśli źle, poprawcie Mnie proszę xd
4 sty 2011, o 22:05
Bushu
Dzięki za poprawienie, jestem tu po to, żeby się uczyć
A co do tlenku magnezu to można jeszcze spróbować zrobić termita ;P
Na pewno jakiś syf z powietrza atmosferycznego wejdzie w reakcję, ale jakiś magnez chyba powinien zostać xd
Jeśli źle, poprawcie Mnie proszę xd
4 sty 2011, o 22:05
Mateusssz
Termit? Z czego? Z potasu czy wapnia?
4 sty 2011, o 22:52
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Jak zrobisz termit z MgO i Ca, to powstały magnez Ci się spali w tlenie z powietrza.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
5 sty 2011, o 18:08
Bushu
A w warunkach beztlenowych nie wyjdzie??
5 sty 2011, o 22:28
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Tak, w atmosferze obojętnej powinno wyjść. Ale nie wiem czy warto poświęcać potas czy wapń, żeby uzyskać magnez.
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
5 sty 2011, o 22:35
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
Potencjały Mg i Ca są zbliżone...nie będzie z tego żadnego termitu, jak podpalisz to po prostu Mg spali się tlenem z powietrza, a w warunkach beztlenowych reakcja pewnie nie zajdzie lub zajdzie w minimalnym stopniu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości