Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Otrzymywanie H2O2 
Autor Wiadomość

Post Nadtlenek baru
Roztwór H2O2 otrzymuje sie działając rozcieńczonym H2SO4 na BaO2, powstaje nierozp. BaSO4, a H2O2 zostaje w roztworze. Reakcje prowadzi się w temp. 0 C.
Nadtlenek baru powstaje z BaO przez ogrzewanie go do 500 C na powietrzu.
Problemem byłaby więc regeneracja BaO z BaSO4, bo zakup związków baru może być kłopotliwy i dość drogi.
Pozdrawiam

9 gru 2006, o 14:33
Związki baru dostaniesz w szpitalu. A dokładniej BaSO4 :P

9 gru 2006, o 18:25

A czy można otrzymać H2O2 działając na wodę utleniaczem np.: KClO4, KMnO4 (wiem, że da się to zrobiś z K2FeO4) w obecności jakiegoś katalizatora ??

11 gru 2006, o 20:12

Post H2O2
Z KMnO4 to napewno nie przecież H2O2 bardzo energicznie rozkłada się w obecności nawet niewielkiej ilości KMnO4. Z KClO4 to może jakbyś elektrolizował, ale chyba też nie bo nadchloran potasu rozpuszcza się w wodzie bardzo żle.
Istnieje jeszcze inna laboratoryjna metoda otrzymywania H2O2.
Jeżeli pare wodną poddaje się cichym wyładowaniom elektrycznym to można otrzymać H2O2 60%-owy pod warunkiem, że całość chłodzi się ciekłym powietrzem, więc na amatorskie warunki to narazie odpada.
Pozdrawiam

11 gru 2006, o 21:23

zawsze mozesz zamrozic. Tylko ze z wody utlenionej za duzo H2O2 nie otrzymasz. O ile kojarze to wyjdzie 60% H2O2

1 maja 2007, o 00:42
Związki baru dostaniesz w szpitalu. A dokładniej BaSO4 :P

Tak, nawet w aptece. Jako kontrast do zdjęć roentgenowskich przewodu pokarmowego. Tylko że:
1) z reguły nie jest nawet cz. techn.
2) jest mieszaniną kilku kontrastów
3) jest totalnie bezużyteczne. Rozkład - 1500°, inne metody przetwarzania, do których dotarłem - zrobienie pseudo FB z chloranu i BaSO4, ale ma małą wydajność.

Mam w domu około 5 kilogramów dość czystej rudy barytu (czyli siarczanu baru), ponoć >95%. Już różne numery próbowałem, ale z tym się nic nie da sensownego zrobić. I do tego jeszcze twarde. Jak ktoś pokruje koszty przesyłki, to mogę mu trochę wysłać.

2 maja 2007, o 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2