Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Otrzymywanie metalicznego sodu oraz potasu 
Autor Wiadomość
Jak sie wie gdzie :wink:

czyli gdzie ? ja tutaj "ruskich" nie mam.

za to słyszałem że w jakichś tam lampach się używa....

3 kwi 2006, o 15:38

w lampach rtęciowych oraz jarzeniówkach sie ją stosuje,ale tam są tylko jej pary.Nieznajdziesz tam nawet kropli rtęci.

3 lis 2006, o 15:18
ok, ale niestety, opiłki żelaza znajduję się poza moim zasięgiem. Tą metodę spróbuję w wakacje, jak już będę miał komplet odczynników. Na acetylenie pójdzie do białego żaru, nie ? A apropo tych kombinacji z NaOH i drucikiem platynowym... toż to łatwiej zwykłe grafitówy z ciekłym NaOH. W tej chwili jedynie poszukuję odpowiedzi na pytanie skąd mogę wziąść , a raczej : z jakich powszechie dostępnych materiałów mogę otrzymać KOH.

idz do jakiegoś sklepu z kluczami gdzie mają możliwość dorabiania kluczy i poproś żeby ci zbierali.

Ps. Opiłki są zanieczyszczone miedzią i innymi to weś magnes i kartke i przyciągaj opiłki przez magnes powinło być około 60% opiłków żelaznych a reszta to stopy ;p

Ps2
Szynszyl napisał(a):
sativ napisał(a):
Jak sie wie gdzie :wink:

czyli gdzie ? ja tutaj "ruskich" nie mam.

za to słyszałem że w jakichś tam lampach się używa....

rozbij termometr i masz rtęć :P :D

10 lis 2006, o 09:51

Za bardzo mu nie pomogłeś. chodzi oczywiście o rtęciowy termometr, ale te jak na ilość rtęci są nietanie. Polecam kupić pare ml rtęci w sklepie jakimś chemicznym.

Rozbij butelke, bedziesz mieć wódkę. - tak samo precyzyjne

10 lis 2006, o 21:05
chemik grus napisał(a):

Rozbij butelke, bedziesz mieć wódkę. - tak samo precyzyjne

nom toroche głupi pomysł mu podałem :/

11 lis 2006, o 17:51

Post Re: Otrzymywanie metalicznego sodu oraz potasu
Ludzie, wy chyba chorzy jesteście, zimny potas potrafi się samorzutnie zapalić na powietrzu, a wy chcecie go trzymać w temp 400*C, w atmosferze tlenu z elektrolizy, na jednym z najsilniejszych utleniaczy jakim jest azotan (v) potasu? Chłopcze, ty nie potrafisz policzyć ile tlenku potasu powstanie w wyniku rozkładu azotanu (III) potasu, a bierzesz się za proces, na któy ja, doświadczony chemik, nawet się nie odważę? KOH jest tak higroskopijne (o ile wiesz co to znaczy), że od razu wchłonie wodę z powietrza, a chyba wiesz jak potas reaguje z wodą. Granulki KOH podczas stapiania będą pryskać, gdy odrobina znajdzie się w oku, nie ma szans na jego uratowanie, bo zasada potasowa przy próbie zmycia z powierzchni oka, rozpłynie się tylko po niej, powodując obumarcie tkanek. Ty mówisz, że opiłki żelaza i wodorotlenek potasu są dla ciebie nieosiągalne, a chcesz uzyskać metal który mają tylko niektóre laboratoria? Jak nie chcesz zostać cyklopem, odpuść sobie potas i zajmij się reakcją sody z octem. Tak zaczynał każdy z nas, a nie od razu od otrzymywania potasu.
A co do otrzymywania KOH to wystarczy katoda ze stali nierdzewnej, powstały potas będzie przechodził w zasadę wypierając wodór. Nie wiem skąd pomysł z rtęcią.

26 sty 2012, o 00:24

http://www.youtube.com/watch?v=gHgyn-wsxFw powie mi ktoś czy jeżeli zastosuje polską oliwkę bambino to wyjdzie????

15 lut 2012, o 15:40
**

Pomijając wodę w produkcie, dodatki w oliwce mogą utrudnić redukcje, tetralina jest lepsza bo wręcz przeciwnie, ułatwia redukcje po za tym zachodzi jej rozkład w podwyższonej temperaturze i koordynuje związki pośrednie. Ale to teoria, jak wyjdzie Ci na oliwce i to udokumentujesz to zasłużysz sie dla narodu.

27 lut 2012, o 22:49

Dlaczego w czasie reakcji Magnezu z KOH powstaje potas a w reakcji KOH z cynkiem K2ZnO

7 lip 2012, o 01:19

W czasie reakcji magnezu z KOH napewno nie powstaje wolny potas( wystarczy spojrzeć na szereg elektrochemiczny metali), cynkan potasu powstaje poniewarz cynk jest amfoteryczny... piotrek00375- widzę, że masz dużo pytań, dość podstawowych, na które odpowiedzi już były napewno tutaj udzielane, a nie znalazłeś ich pewnie dlatego, że jeszcze nie posiadasz odpowiedniej wiedzy, wszystko znajdziesz w podręczniku do chemi dla ogólniaków.

7 lip 2012, o 10:15

znam szereg aktywności metali i myślałem że w czasie reakcji KOH z Mg nie powstaje potas ale zobaczyłem taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=gHgyn-ws ... plpp_video i widać na nim że z tej reakcji powstaje metaliczny potas

7 lip 2012, o 10:37

Czy ja dobrze widze - gość z YT ogrzewa mieszaninę w okolicy 200C pod chłodnicą wodną? i to w dodatku ciekły potas :) respect

7 lip 2012, o 13:20
@MODERATOR

Ludzie z YouTube nie takie rzeczy już robili :mrgreen: YouTube nie ma za bardzo co się sugerować w chemii, na filmie każdy efekt można dodać !! ...

7 lip 2012, o 16:10

Nie znam tej reakcji i o ile jest prawdziwa, to z fimu wynika, że to nie jest prosta redukcja, tylko "coś" z użyciem katalizatora.

7 lip 2012, o 17:32

a na przykład taka reakcja http://www.youtube.com/watch?v=seSg_GWj ... plpp_video tutaj nie dodają katalizatora i powstaje sód co raczej nie powinno mieć miejsca zgodnie z szer. aktywności

7 lip 2012, o 19:27
@MODERATOR

Według mnie, nawet jeśli sód powstaje w reakcji Mg + NaOH to jak go niby potem rozdzielić od MgO?

7 lip 2012, o 20:57

NIe jestem pewien ale można dodać do mieszaniny MgO i Na tetraliny . Sód będzie unosił się przy powierzchni a MgO zostanie na dnie

7 lip 2012, o 22:11

po co bić pianę i kombinować ? redukcja NaOH pyłem Mg załatwia sprawę

30 lip 2012, o 15:39

Czyli miejsce metalu w szeregu aktywności nie oznacza w zupełności że nie może on wyprzeć aktywniejszego od niego z jego związków
?

30 lip 2012, o 19:29

Sam się przekonaj.

30 lip 2012, o 23:05

Witam
A ja mam takie pytanie odnośnie filmiku http://www.youtube.com/watch?v=gHgyn-wsxFw
Czy da się czymś zastąpić te 0,4ml alkoholu, który dodaje strzykawką? (na inny alkohol lub całkiem inną substancję)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

31 lip 2012, o 09:27

Możesz użyć dowolnego alkoholu trzeciorzędowego.
t-butanol, t-pentanol, t-heksanol, t-heptanol itd.

31 lip 2012, o 22:11

Hahaha Kanadyjczyk wywrócił szereg aktywności do góry nogami. :lol: :lol:

A czy tu nie chodzi przypadkiem o zwrot kierunku reakcji i entalpię procesu?

2K + MgO --> K2O + Mg jest reakcją egzotermiczną

K2O + Mg --> 2K + MgO było by więc reakcją endotermiczną

Proces ten trzeba by pewnie ostro wymuszać. Środowisko mocno rozgrzanej w środowisku zasadowym tetraliny ze zdolnościami redukcyjnymi pewnie ułatwia zajście reakcji (dobrze rozumuję?).
Tylko jak działa ten katalizator?? Ktoś ma pomysł? Przez tetr-butanolan magnezu obniżając energię aktywacji? Ale w takim razie alkohole I-rzędowe tworzyły by chyba alkoholan chętniej (?).

Bardzo ciekawe...

1 sie 2012, o 13:17

ewentualnie potas i lit można otrzymać w procesie elektrolizy jak się orientuje za użyciem grafitowych elektrod.Ze stopionych chlorków (chlorku litu i chlorku potasu) ponieważ chlorek litu z chlorkiem potasu tworzą tak zwaną mieszaninę eutektyczną oznacza to że temperatura topnienia tej mieszaniny jest mniejsza od temperatury topnienia obydwu tych substancji bo temperatura topnienia tej mieszaniny to tylko jakieś 400*C jest to opłacalne ponieważ temperatura topnienia chlorku litu to jakieś 605-610*C a chlorku potasu 770-776*C żeby wykonać tą mieszaninę trzeba zachować proporcje !! ( LiCl-41mol%,KCl-59mol% ) 8)
LiCl=42,39g/mol
KCl=74,55g/mol
obliczenia :roll:
LiCl=42,39gx0,41=17,3799g
KCl=74,55gx0,59=43,9845g
tyle gramów tych substancji należy zmieszać aby otrzymać taką mieszaninę

produkcja metali alkalicznych z ich soli jest najbardziej opłacalna bo jest to związek tylko dwóch pierwiastków chloru i w tym przypadku dowolnego metalu alkalicznego :lol:

//mar28 - takiego błędu to dawno nie widziałem

14 cze 2013, o 17:16

sorry za błąd taką ale chodzi o błąd w treści czy o te zapomniane ą :P

mar28 - Chodziło mi o to zapomniane "ą", bo wyglądało to jak napisane przez przedszkolaka (komicznie) :D Nie chcę Cię tym urazić, ani obrazić, żeby nie było!

18 cze 2013, o 16:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona