Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Kwasy - podstawowe informacje... 
Autor Wiadomość

100% HNO3 nie dysocjuje na H+ i NO3- tylko na H2NO3+ i NO3- , H2NO3+ jest w rownowadze H2NO3+ <--> H2O + NO2+ ... H3O+ nie jest kwasem Lewisa tylko Bronsteda ...

ps ... strasznie mieszacie z tymi kwasami , a kwasy fosforowe sa ciekawe i mozna z nich sie sporo dowiedziec o teori kwasow choc by taki H3PO2 ...

Acetate mugłbym Ci prosić o jakiś link dużej mocy bo mi chemiczka wciska że nie dyscoje azotwiec w azotowcu... ;| albo nazwe książki (chamiczka świetna :D więc obiecałem żę jej poszukam)
a H3PO2 dość ciekway związek (właśnie się dokształcam :D - google więc miłe linki mile widziane :D )
Pozdrawiam
2pio

29 maja 2006, o 22:44

W kazdym podreczniku chemii nieorganicznej jest to omowione.

30 maja 2006, o 14:47

znalazłem wszytko czego szukałem w Bielańskim...
wcześniej suzkłem pod dyscojacja a do drugiego tomu dopiero dochodze więc pzepraszam za kłopot.
pozdrawiam
2pio

30 maja 2006, o 20:53
Chcialem sie dowiedziec czy z elektrolitu mozna zrobic stężony k.siarkowy bo teoretycznie moz na odparowac wode na lażni parowej albo olejowej ,ale nie wiem jak jest z praktyka ,czy ktos może próbowal??

4 cze 2006, o 12:57

można, ale będzie zasyfiony; kumpel próbował i mimo, ze czystośc jest jaka jest, to wychodzi - spytaj sie Marc n'a na priv

Idioci ciągle od nas odchodzą...

4 cze 2006, o 14:51
@GŁÓWNY MODERATOR

Post Re: Kwasy - podstawowe informacje...
damgad napisał(a):
1. W dziale "Wzory strukturalne (kreskowe)." Chodzi o kwas H3PO3. Czy może istnieć kwas o takiej samej liczbie atomów tlenu jak i wodoru? Chodzi o to, że nie trzeba już nic dopisywać przy wzorze strukturalnym.

2. W dziale "Otrzymywanie kwasów tlenowych." Dokładnie chodzi mi o bezwodnik kwasu fosforowego (V). Moje książki podają różnie... W podreczniku do chemi mam P4O10, a w encyklopedii Mat-Fiz-Chem mam ze P205 reaguje z wodą dając H3PO4. Mi sie wydaje, że P2O5, bo niby czemu inaczej? No i jeśli się okaże ze jednak P4O10 to prosze o krótkie wytłumaczenie dlaczego...

3. Dysocjacja jonowa... dokładnie HNO3 ... jaka jest różnica między pisaniem strzałki w jedna stronę a w dwie... gdzies czytalem chyba ze te ze strzałką w jedna są nieodwacalne. Jednak po czym to poznac? (kiedy nalezy napisac 1 a kiedy 2?)

Ad. 1: Może istnieć taki kwas. P jest na +3 stopniu utlenienia.
Ad. 2: Rzeczywisty wzór cząsteczki to P4O10. Nie jest to dimer, tylko pojedyncza cząsteczka. Powstaje ona przez zastąpienie wiązań między atomami fosforu w piramidzie P4 (taka jak w fosforze białym) mostkami tlenowymi i dodatkowo przyłączeniu tlenu do każdego z atomów fosforu wiązaniem podwójnym (może zamotałem trochę, ale narysuj to sobie to zrozumiesz). Cząsteczka P2O5 nie istnieje nawet w skrajnie wysokich temperaturach (dlatego P4O10 nie jest dimerem), jest to po prostu wzór elementarny, który można otrzymać na drodze analizy ilościowej.
Ad. 3: To jest bardzo umowne; jeśli reakcja w danych warunkach prowadzi do stanu równowagi zawierającego substraty i produkty w prównywalnej ilości lub jeśli przedmiotem prowadzonego właśnie obliczenia jest wyznaczenie stanu równowagi (niezależnie gdzie on się znajduje), to zapisuje się dwie strzałki. W pozostałych przypadkach - jedną. Tak naprawdę nie ma ścisłych reguł. Czasem dwie strzałki są pisane w ogóle bez sensu i jest to błąd autorów *np. w ogniwach redoks - powinna tam być jedna strzałka wskazująca, której reakcji dotyczy zapisany potencjał).

Jeśli chodzi o dysozjację H2SO4 stężonego:
2 H2SO4 -> HS2O7[-] + H3O[+]
Kation H3SO4[+] nie istnieje. Dysocjacja ta zachodzi w bardzo małym stopniu - stężony kwas siarkowy jest kiepskim elektrolitem.
Cytuj:
Wiem, że Chemia w gimnazjum kłamie, ale mi wpajali że P4O10 i P2O5 to to samo, tylko dla ułatwienia chemiczne mądre głowy skróciły ten wzór, dla łatwiejszego zapisu.

To po prostu są dwa wzory tego samego związku; P2O5 to wzór elementarny, który otrzymuje się po przeprowadzeniu analizy pierwiastkowej tego związku, zaś P4O10 to wzór cząsteczek, z których ten związek jest złożony.

4 cze 2006, o 17:05

Post ??
co to znaczy kwas hydronowy?? mialem w zadaniu cos zwo=iazane z kwasem jedno i dwu hydronowym na google nic nie moge znalezc :(

17 lis 2007, o 18:48
@MODERATOR

jedno hydronowy ma 1 wodor i wzor ogolny HR dwu H2R trzy H3R itp

17 lis 2007, o 19:17
@MODERATOR

j.w., jednohydroniowy znaczy tyle co jednoprotonowy. jon hydroniowy to H3O+, często zapisywany właśnie jako H+

17 lis 2007, o 19:19

17 lis 2007, o 23:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2