Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
siarczan miedzi II 
Autor Wiadomość
prawdziwy_hemik napisał(a):
:)
Cu + H2SO4 -> CuSO4 +H2^

Chcialbym zauwazyc ze metale szlachetne nie reaguja z kwasami

midz metal szlachetny!!!??? idz do szkolyn lepiej!!!!!

13 sty 2006, o 13:43

midz metal szlachetny!!!??? idz do szkolyn lepiej!!!!!

miedź jest metalem półszlachetnym, metale te nie wypierają wodory z kwasów, a ty dexter weź zestonuj trochę, bo jeszcze się okaże, że przyganiasz jak kocioł garncowi...

Obrazek
weź udział:

13 sty 2006, o 15:41
Post re
oczywiscie zgadzam sie teraz poniewaz miedz jest wlasnie metalem polszlachtnym i dodam ze nalezy do grupy metali szlachetnych. jest to metal trudny do przeprowadzania reakcji z kwasami i z siarkowym reaguje tylko an goraco. mysle ze takie bledy tzreba jeszcze bardziej wytonowac bo moim zdaniem informacje powinny byc jak najbardziej zgodne z prawda a nie zmyslonymi teoriami. takiemu "garncowi to tzreba przygadywac aby moze kiedys stal sie tym prawidziwym garncem:):):)

13 sty 2006, o 17:33
Post re2:)
jzu nie mowie ze ty pierwszy powinienes na te bzdury za reagowac bo jak widze wykazales sie najwieksza wiedza podczas tej dyskusji

13 sty 2006, o 17:41

i zareagowałem, zobacz na pierwszą i drugą stronę tej dyskusji. Nawet reakcję podałem poprawną :)

Obrazek
weź udział:

13 sty 2006, o 17:56
Post e
no zgadzam sie dlatego wlasnei o tym mowie a ten ctx to nie wiem jak on to opracowuje

13 sty 2006, o 18:02

-elektrolit (kwas akumulatorowy, do kupienia w sklepach z akcesoriami samochodowymi)
-saletra potasowa (azotan potasu; KNO3) (lub inna dobrze rozpuszczalna, np. sodowa)
-kawałki miedzi, płytki lub bardziej dostępne rurki miedziane (o średnicy np. 22mm) używane do centralnego ogrzewania (do kupienia w sklepach hydraulicznych).

Metoda produkcji jest prosta, w elektrolicie rozpuszczamy saletrę, ale tylko tyle ile da się rozpuścić, nic ponad to. Dodajemy do tego roztworu jeszcze trochę elektrolitu (5% tego co już mamy). Całość podgrzewamy do 50-60 stopni C. Oczyszczamy rurki miedziane z osadu (papierem ściernym lub nożem) i wrzucamy do roztworu, ale tak, aby odstępy między nimi wynosiły min. 1 cm . Już po kilku minutach można zaobserwować zachodzącą reakcję, w której wydziela się NO (tlenek azotu), który reaguje z tlenem z powietrza i tworzy się brązowy gaz NO2 (N2O4). Gaz ten można wykorzystać do innych eksperymentów chemicznych (uwaga, dwutlenek azotu rozpuszcza się w wodzie tworząc kwas azotowy, jest to gaz trujący). Reakcja powinna trwać kilka godzin, więc dobrze by było aby przez ten cały czas temperatura roztworu była możliwie wysoka. Gdy reakcja zakończy się, roztwór będzie miał kolor ciemno niebieski. Wtedy należy go ochłodzić (można wstawić do zamrażarki). Na rurkach (płytkach) miedzianych powinny się wytrącać ciemnoniebieskie kryształy. Jeżeli podczas ochładzania zaczną się wytrącać białe kryształy należy ochładzanie przerwać. Te białe kryształy to w większości bezwartościowe sole potasowe (sodowe) kwasu siarkowego i azotowego. Kryształy które uzyskaliście to w większości siarczan miedzi (zawiera trochę azotanu miedzi, ale to nam nie przeszkadza). Po zeskrobaniu niebieskich kryształków reakcje można powtórzyć (na tym samym elektrolicie można przeprowadzić do 3 reakcji, dodając za każdym razem 10-20% świeżego nasyconego roztworu elektrolitu i saletry). Z góry ostrzegam, że tego typu produkcja związków chemicznych jest pracochłonna i jeżeli jest możliwość kupna danego związku chemicznego, to kupcie go zamiast produkować własny.

źródło http://myzlab.pl/

GG:3716505

13 sty 2006, o 18:57

Post Re: e
dexter-xtc napisał(a):
ctx to nie wiem jak on to opracowuje

Napisz wyraźniej bo nie rozumiem skąd Ty do mnie rozmawiasz?
Przedstaw chłopcze wyraźniej swój problem to postaram Ci się odpowiedzieć... :roll:

P.S A czy ja gdzieś pisałem o metodzie otrzymywania CuSO4 bezpośrednio z H2SO4 i Cu ?:|

13 sty 2006, o 19:02
Post sorrawka
no ciebie ctx to przepraszam bo to nie ociebie mi chodzilo:/ jednak miales tam swoje opory z tym siarczkiem:P

13 sty 2006, o 19:47

Nie nie ;) poprostu dziwiłem się dlaczego czarny osad powstał. I najprędzej był to siarczek (zanieczyszczenia Cu ;) )

13 sty 2006, o 20:35
Post re
spoko:) a jakjest potzebna komus prawdziwa synteza pelna tego siarczanu miedzi to napiszcie to poszukam i wstawie:)

13 sty 2006, o 20:39
@GŁÓWNY MODERATOR

Prosta i pełna synteza siarczanu miedzi... hmm bierzemy elektrolit i wióry miedzi, grzejemy do 300 stopni i już :P W wyższej temperaturze przecież się utleni.

14 sty 2006, o 03:16
No właśnie. Albo tak, jak podał Tweenk, albo mieszanina HNO3 z H2SO4. Najłatwiejsza, najprostsza, bo nie potrzeba tak grzać... Żadnej filozofii :wink:

14 sty 2006, o 13:31
Post re
tweenk masz racje z ta prostota bo jest to az tak skomplikowana reakcja ze wystarczy ja tak napisac jka T ale co do pelnosci syntezy to troszke wiecej by sie przydalo:)

14 sty 2006, o 15:04

15 sty 2006, o 01:27
szczerze mowiac Supniewskiego nie studiowalem ale najprawdopodobniej jest:)

15 sty 2006, o 02:55

siarczan miedzi jest w każdej preparatyce nieorganicznej :)

Obrazek
weź udział:

15 sty 2006, o 19:19
Post re
no powinien byc chyba ze ksiazka jakas kulawa:)

15 sty 2006, o 19:22
Post pytanko
Siarczan miedzi jest powszechnie stosowany do hamowania rozwoju glonów w wodach uzytkowych mam pytanie: Czy jakiś jon rozpuszczony w wodzie może rozbijać ten zwiazek i unieczynniać jego algobójcze własciwości? Chodzi o zbiornik w który wpakowano od cholery i ciut ciut tego zwiazku a glony sa nadal natomiast woda ma ciekawy sinawy kolorek :)>

26 kwi 2007, o 18:41
@MODERATOR

26 kwi 2007, o 18:59
Zasłużony dla forum

Ehh, zerknij na tabele rozpuszczalności - może by tak jakiś osad strącić, albo miedź zredukować ?

PS: Niby można to zabarwienie usunąć, kompleksując do [Cu(CN)4](2-), no ale... A w ogóle po co Ci to ? Staw oczyszczasz ?

29 kwi 2007, o 00:10
@MODERATOR

Chyba ze wszystkim i chemikaliami to ostro ryzykujesz zycie tych swoich rybek :) jak ktoś wyżej napisał - wyłapać wszystkie do wiader, spuścić wodę, wyczyścić oczko, wpuścić wodę i rybki. I tak to się właśnie normalnie robi ;)

29 kwi 2007, o 07:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3