Od czego zależy liczba koordynacyjna danego pierwiastka??
Np liczba koordynacyjna miedzi wynosi 4 np w jonie kompleksowym tetraamino miedzi:
[Cu(NH3)4]2-
Albo w jonie kompleksowym żelaza, którego liczba koordynacyjna wynosi 6
[Fe(CN)6]4-
I teraz pytanie dlaczego jest tak jak jest i skąd to się wzięło. Czy jest jakaś zależność co do tej liczby np moment dipolowy danego ligandu??
Prosze o odpowiedź
No tak, ale tam pisało, że liczba koordynacyjna [ogólnie ujmując] zależy od ładunku cząsteczki [czy tam można uprościć "wartościowości"]:
ładunek = 1 => l.k. = 2
ładunek = 2 => l.k. = 4
ładunek = 3 => l.k. = 6
[...]
A ja wyczytałem, że to jest ogólnie uwarunkowane numerem okresu, w którym jest atom centralny:
w okresie 2. najwyższą liczbą koordynacyjną może być {4}
w okresie 3. i 4. najwyższą liczbą koordynacyjną może być {6}
w okresie 5. i 6. najwyższą liczbą koordynacyjną może być [obok {6}] {8}.
I co
16 lis 2006, o 19:01
Radzio
Dobra, może jak coś napiszę na ten temat bo trochę w tym siedzę:) Liczba koordynacyjna głównie zależy od tego jaki mamy metal (czy ogólnie centrum koordynacji) i jakie mamy ligady. Pierwszym czynnikiem jest tutaj czynnik steryczny. Duży metal i małe ligandy dadzą np. dużą liczbę koordynacyją, bo wiele ligandów się po prostu zmieści. Można też odwrotnie, mały metal i duży ligand. Wtedy może zajść sytuacja, że dostęp innych ligandów będzie utrudniony i jeśli połączenie metal ligand jest dostatecznie mocne to jest to tzw. stabilizacja kinetyczna (oczywiście nazewnictwo i formalizmy nie są istotne:)). Dużą rolę odgrywają tutaj też właściwości kwasowe metalu i zasadowe ligandów (czy tam elektrofilowe i nukleofilowe, w chemii koordynacyjnej bardzo się te podziały zazębiają). Jeśli np. metal jest bardzo kwaśny a ligadny bardzo zasadowe to wiązania będą mocne i możemy mieć mniejszą liczbę koordynacyją. Oczywiście jest to całkowie konsystentne z tym, jaki ładunek ma formalnie metal (czy tam jaki stopień utlenienia), bo jest to po prostu liczba elektronów na orbitalach metalu, a to implikuje właściwości donorowo-akceptorowe metalu czyli właśnie kwasowo-zasadowe. Mam nadzieję, że darujecie to, że nie wejdę dokładnie w analizę problemu ale można by o tym książkę napisać:) Jak w razie co to postaram się jeszcze coś wyjaśnić:) Pozdrawiam[/url]
9 gru 2006, o 00:01
Vinne2
Czyli teraz praktycznie:
jak mam na sprawdziania [przykładowo] określić jaką liczbę koordynacyjną będzie miał Ag [z amoniakiem i CN<sup>-</sup>], jaką będzie miał Zn [z OH<sup>-</sup>] a jaką Al [z OH<sup>-</sup>]?
11 gru 2006, o 23:34
Anonymous
Vinne2 napisał(a):
Czyli teraz praktycznie: jak mam na sprawdziania [przykładowo] określić jaką liczbę koordynacyjną będzie miał Ag [z amoniakiem i CN<sup>-</sup>], jaką będzie miał Zn [z OH<sup>-</sup>] a jaką Al [z OH<sup>-</sup>]?
se zapamiętać:D Ag - 2, Zn - 4, a Al w zależności od pH - albo 4, albo 6
14 gru 2006, o 23:48
Radzio
"se zapamiętać"
Bzdura zupełna
Ag masz formalnie jako Ag+, masz dostępny tylko orbital s zatem związek hiperwalencyjny się tworzy i koordynacja 2. Zn2+ też ma dostępne tylko prawie s ale OH- jest silną zasadą zatem mocne wiązania, możliwość jednak zaangarzowania orbitali p i masz 4. Dla Al3+ faktycznie, zależność od pH, ale Al jest bardzo kwaśny, zatem 4 z możliwością 6. Z oczywistych względów niepatrzyste liczny ligandów nie są faworyzowane:)
15 gru 2006, o 01:29
Vinne2
Fajnie...
Skoro Ty to tak łatwo określasz...
Też tak jakoś próbowałem, ale niezbyt to rozumiem
Gdzie mogę znaleźć spis liczb koordynacyjnych kationów? Nawet nie wiem pod jakim hasłem w wyszukiwarce...
15 gru 2006, o 20:42
Radzio
Wiesz, łatwo jak łatwo:) Znaczna część tego bierze się po prostu z doświadczenia (jednym słowem siedzę w chemii metaloorganiczniej i koordynacyjnej) i dobrego przygotowania teoretycznego (chemia kwantowa, orbitale i tak dalej). Nie miej więc jakiegoś wrażenia, że to jest trywialne:) Oczywiście, w pewnym momencie zaczyna takie być, ale to pod warunkiem jak się człowiek naprawde dobrze przygotuje (patrz wyżej na jakie czynniki należy zwracać uwagę). Ja sam sporo rzeczy potrafię przewidzieć, ale sa i takie, które mnie zaskakują:) Na kompleks (czy to zwykły czy to metaloorganiczny czy jakikolwiek inny, nie popadajmy w formalizmy) należy patrzeć całościowo, patrzeć jakie są oddzaływania metal-ligand, rozpatrzeć wielkość metalu, wielkość ligandu (przydatne mogą być tutaj promienie jonowe np.), posługiwać się diagramami poziomów energetycznych i tak dalej i tak dalej
Co do wyszukania coś tam się da znaleźć w google (sprawdziłem). Poszukaj np. wprowadzająć hasła typu: coordination number inorganic cations; czy coś takiego (język angielski to podstawa):)[/url]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości