Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Diament nienajtwardszy na świecie 
Autor Wiadomość

Post Diament nienajtwardszy na świecie
Na przykład odmiana alotropowa borazonu [BN] jest twardsza.
Ale nie o to chodzi.

1.) Czy B4C [węglik tetraboru] jest twardszy od diamentu czy nie? Czytałem w różnych źródłach i różnie podają.

2.) Jak na polski przetłumaczyć "Aggregated diamond nanorods", co jest najtwardzyszm i najmniej ściśliwym materiałem znanym ludzkości?
Opis na http://en.wikipedia.org/wiki/Aggregated ... d_nanorods

Ostatnio edytowano 23 gru 2006, o 21:00 przez Vinne2, łącznie edytowano 1 raz

23 gru 2006, o 01:47

Co do 2) to można to przetłumaczyć jako zagregowane diamentowe nanopręciki :) Chociaż faktycznie po angielsku brzmi to znacznie ładniej:P Tak jak jest ze związkami typu ferrocen czy difenylochrom, wyglądają jak kanapki, ale przecież nie będziemy ich nazyważ związkami kanapkowymi:P Za to nazwano je "znacznie bardziej profesjonalnie", z angielskiego, związkami sandwiczowymi:P

23 gru 2006, o 16:39

A piszą o tym "ADNR" tak:
w publikacji naukowej autor napisał(a):
[...] the structure of the nanometric material was identified as randomly stacked nanorods of carbon with sp3 (diamond-like) bond configuration, or, aggregated diamond nanorods (ADNRs).

o jego właściwościach autor publikacji napisał(a):
Testing the Vickers microhardness (using a diamond indenter) showed directly that the probe tip failed to make an indentation on the surface of the ADNR and ADNR can scratch (111) faces of type-IIa natural diamonds, thus ADNR is harder than natural diamond and consequently more resistant against abrasion. The random arrangement of the nanorods most probably gives rise to the increased hardness of ADNR. Whereas the reduction in C-C bond length in the outer layers of nanorods gives rise to the increased density. Mechanical testing has shown that under identical conditions (Figure 2) ADNR material is a much more effective grinding piece than synthetic or natural diamond, due to the increased resistance against graphitisation. This makes it a potentially valuable material in machining ferrous metals and ceramics, and, due to its nanocrystalline nature, for precision machining and polishing.

a gdzie indziej o budowie ADNR ktoś napisał(a):
The new material is different in that it is made of tiny interlocking diamond rods. Each rod is a crystal that has a diameter of between 5 and 20 nanometres and a length of about 1 micron.

Nie wiem jak to sobie na polskie przełożyć, żeby to zobrazować... :/

23 gru 2006, o 19:12

W języku polskim funkcjonują już nanotubes jako nanorurki, więc nanopręty są całkiem do przyjęcia. Lepsze niż nanoczopki :P

23 gru 2006, o 19:23

Hmm... Może trochę inaczej niż "zagregowane", bo to taka kalka... :/ ??
Trzeba coś fajnego wymyśleć, będziemy autorami, jak to rozpowszechnimy :P

23 gru 2006, o 21:01

Post diament czy węglik boru?
Odnośnie 1, Amatorzy szlifujący zwierciadła teleskopowe twierdzą, że pył diamentowy góruje nad pyłem węglika boru, oni to raczej nie kłamią, więc diament musi być twardszy od węglika boru.
Pozdro.

28 gru 2006, o 19:13

Zgadza się. Twardość diamentu wynosi 10 w skali Mohsa, natomiast Węgliku Boru 9,3. Są oczywiscie rozne skale i moze to wygladac naprawde roznie, ale spotkalem sie ze stwierdzeniem ze diament jest jednak najtwardszym mineralem.

Obrazek

28 gru 2006, o 22:30
Post odp.
Podziele opinię szanownej Krolowej :wink: prawde napisal Leland iż jako poddany JKM(jejkrolewskiejmosci) wg.skali Mohsa Diament jest nie do pobicia zajmuje on najszczytniejsze 10 miejsce w skali !! w skalach niewiernych i obcych sa inne wiadomości Heeh do mieczy za Anglie i tym bardziej Irlandię bo wiecej nas tam niż w kraju :D obalimy inne skale dla jedynie slusznej :wink:
pozdro.
eko

30 gru 2006, o 03:09
PROFESJONAŁ

Zgadza się. Twardość diamentu wynosi 10 w skali Mohsa, natomiast Węgliku Boru 9,3

Skala Mohsa nie jest skalą ilościową tylko porównawczą więc nie wiem jakim cudem wziąła się komuś twardość 9,3.

Leland napisał(a):
ale spotkalem sie ze stwierdzeniem ze diament jest jednak najtwardszym mineralem.

Najtwardszym minerałem tak. Ale monokryształy azotku boru regularnego (o strukturze diamentu) w skali Mohsa mają twardość 11. Dodam tylko że azotek boru nie jest minerałem - został on sztucznie wytworzony przez człowieka.

PS.
Istnieje również BN heksagonalny (o strukturze grafitu) - mniej twardy niż diament.

30 gru 2006, o 19:13

Przeglądałem wiele artykułów i widziałem zarówno 9.5 jak i 9.3 w skali Mohsa. Może ją jakoś upgrade'owali. Nie wiem

p.s. God Saves the Queen!!

Obrazek

30 gru 2006, o 19:20
PROFESJONAŁ

Przeglądałem wiele artykułów i widziałem zarówno 9.5 jak i 9.3 w skali Mohsa. Może ją jakoś upgrade'owali. Nie wiem

Ja też trafiłem na takie publikacje - nie mniej jednak ułamkowe wartości skali Mohsa nie mają sensu.

31 gru 2006, o 14:45

Post ułamkowe wartości
Ułamkowe wartości mają sens, bo skala Mosha powstała gdy takie związki jak węglik boru lub węglik krzemu nie były znane, trzeba było więc "wepchać" je po między całkowite wartości znanych substancji, nawiasem mówiąc węglik krzemu wykryto w naturze - w meteorytach i nadano mu nazwę: "moissonit".
Z azotkiem boru to nie jestem pewien, niektórzy podają, że ma twardość 95 % diamentu, inni znów że jest nieco twarszy. Napewno zdecydowanie twardszy ma być C3N4 o strukturze diamentu, ale niewiem jak postępują prace nad syntezą tego związku.
Pozdrawiam i Najlepsze Życzenia Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim...

1 sty 2007, o 00:44
PROFESJONAŁ

Do określania twardości w technice stosuje się ściśle określone wielkości, które można precyzyjnie zmierzyć (skale Vickersa, Rockwella i Brinella). Skala Mohsa daje tylko jakiś tam pogląd na twardość danego materiału i w praktyce nie jest stosowana - w momencie jej powstawania była skalą porównawczą, a nie ilościową. A ułamkowe wielkości biorą się stąd że "przeliczono" twardość danego materiału z jednej z trzech podanych skal na skalę Mohsa.

1 sty 2007, o 15:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]