Autor |
Wiadomość |
Vinne2
|
Diament nienajtwardszy na świecie
Na przykład odmiana alotropowa borazonu [BN] jest twardsza.
Ale nie o to chodzi.
1.) Czy B4C [węglik tetraboru] jest twardszy od diamentu czy nie? Czytałem w różnych źródłach i różnie podają.
2.) Jak na polski przetłumaczyć "Aggregated diamond nanorods", co jest najtwardzyszm i najmniej ściśliwym materiałem znanym ludzkości?
Opis na http://en.wikipedia.org/wiki/Aggregated ... d_nanorods
Ostatnio edytowano 23 gru 2006, o 21:00 przez Vinne2, łącznie edytowano 1 raz
|
23 gru 2006, o 01:47 |
|
|
Radzio
|
Co do 2) to można to przetłumaczyć jako zagregowane diamentowe nanopręciki Chociaż faktycznie po angielsku brzmi to znacznie ładniej:P Tak jak jest ze związkami typu ferrocen czy difenylochrom, wyglądają jak kanapki, ale przecież nie będziemy ich nazyważ związkami kanapkowymi:P Za to nazwano je "znacznie bardziej profesjonalnie", z angielskiego, związkami sandwiczowymi:P
|
23 gru 2006, o 16:39 |
|
|
Vinne2
|
Fajnie.... "kanapkowe"
A piszą o tym "ADNR" tak:
Nie wiem jak to sobie na polskie przełożyć, żeby to zobrazować... :/
|
23 gru 2006, o 19:12 |
|
|
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
|
W języku polskim funkcjonują już nanotubes jako nanorurki, więc nanopręty są całkiem do przyjęcia. Lepsze niż nanoczopki
|
23 gru 2006, o 19:23 |
|
|
Vinne2
|
Hmm... Może trochę inaczej niż "zagregowane", bo to taka kalka... :/
Trzeba coś fajnego wymyśleć, będziemy autorami, jak to rozpowszechnimy
|
23 gru 2006, o 21:01 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
diament czy węglik boru?
Odnośnie 1, Amatorzy szlifujący zwierciadła teleskopowe twierdzą, że pył diamentowy góruje nad pyłem węglika boru, oni to raczej nie kłamią, więc diament musi być twardszy od węglika boru.
Pozdro.
|
28 gru 2006, o 19:13 |
|
|
Leland
|
Zgadza się. Twardość diamentu wynosi 10 w skali Mohsa, natomiast Węgliku Boru 9,3. Są oczywiscie rozne skale i moze to wygladac naprawde roznie, ale spotkalem sie ze stwierdzeniem ze diament jest jednak najtwardszym mineralem.
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
|
28 gru 2006, o 22:30 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Podziele opinię szanownej Krolowej prawde napisal Leland iż jako poddany JKM(jejkrolewskiejmosci) wg.skali Mohsa Diament jest nie do pobicia zajmuje on najszczytniejsze 10 miejsce w skali w skalach niewiernych i obcych sa inne wiadomości Heeh do mieczy za Anglie i tym bardziej Irlandię bo wiecej nas tam niż w kraju obalimy inne skale dla jedynie slusznej
pozdro.
eko
|
30 gru 2006, o 03:09 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Skala Mohsa nie jest skalą ilościową tylko porównawczą więc nie wiem jakim cudem wziąła się komuś twardość 9,3.
Najtwardszym minerałem tak. Ale monokryształy azotku boru regularnego (o strukturze diamentu) w skali Mohsa mają twardość 11. Dodam tylko że azotek boru nie jest minerałem - został on sztucznie wytworzony przez człowieka.
PS.
Istnieje również BN heksagonalny (o strukturze grafitu) - mniej twardy niż diament.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
30 gru 2006, o 19:13 |
|
|
Leland
|
Przeglądałem wiele artykułów i widziałem zarówno 9.5 jak i 9.3 w skali Mohsa. Może ją jakoś upgrade'owali. Nie wiem
p.s. God Saves the Queen!!
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
|
30 gru 2006, o 19:20 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Ja też trafiłem na takie publikacje - nie mniej jednak ułamkowe wartości skali Mohsa nie mają sensu.
|
31 gru 2006, o 14:45 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
ułamkowe wartości
Ułamkowe wartości mają sens, bo skala Mosha powstała gdy takie związki jak węglik boru lub węglik krzemu nie były znane, trzeba było więc "wepchać" je po między całkowite wartości znanych substancji, nawiasem mówiąc węglik krzemu wykryto w naturze - w meteorytach i nadano mu nazwę: "moissonit".
Z azotkiem boru to nie jestem pewien, niektórzy podają, że ma twardość 95 % diamentu, inni znów że jest nieco twarszy. Napewno zdecydowanie twardszy ma być C3N4 o strukturze diamentu, ale niewiem jak postępują prace nad syntezą tego związku.
Pozdrawiam i Najlepsze Życzenia Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim...
|
1 sty 2007, o 00:44 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Do określania twardości w technice stosuje się ściśle określone wielkości, które można precyzyjnie zmierzyć (skale Vickersa, Rockwella i Brinella). Skala Mohsa daje tylko jakiś tam pogląd na twardość danego materiału i w praktyce nie jest stosowana - w momencie jej powstawania była skalą porównawczą, a nie ilościową. A ułamkowe wielkości biorą się stąd że "przeliczono" twardość danego materiału z jednej z trzech podanych skal na skalę Mohsa.
|
1 sty 2007, o 15:54 |
|
|