Czy da się przewidzieć, z jakimi metalami dane substancje utworzą kompleks?
Np. mam jone Al3+ oraz Zn2+ i roztwór amoniaku... i skąd mam wiedzieć, czy glin utworzy komples z amoniakiem czy cynk? To trzeba po prostu wiedzieć? Czy da się to przewidzieć na podstawie układu okresowego i tabeli rozpuszczalności np. na konkursie? Przejrzałem już dwie książki (jedna o związkach koordynacyjnych, druga o analizie jakościowej), nie znalazłem tam tego, czego szukałem. Interesuje mnie książka, publikacja... itp... w której byłoby jasno napisane co z czym tworzy kompleks.
Z góry dzięki za pomoc
15 lis 2006, o 21:39
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
Wiesz, nie ma jednej ,generalnej reguły Większość pierwiastków tworzy związki kompleksowe, nawet litowce i niektóre gazy szlachetne.
Od ich własności, często unikalnych,zależy jakie związki tworzą i bardzo często trzeba je poprostu zapamiętać Tak więc, jeśli masz konkretne pytania,to pytaj smialo:)
_________________ Appfff:P
15 lis 2006, o 22:30
Anonymous
Zgadzam się z przedmówcą, te bardziej charakterystyczne raczej trzeba pamiętać.
A co do publikacji - Minczewski-Marczenko tom 1 - o ile dobrze sobie przypomianm tam jest w jakiejs tabeli troche opisane, co z czym tworzy kompleksy, ale bardziej pod kątem wykrywania..
Jeśli chodzi o ogólne zestawienie to polecam tablice chemiczne ze stałymi trwałości kompleksów, np w zbiorze zadan Galusa na końcu są zestawione ligandy i atomy centralne, ale to tez nalezaloby potraktowac dosyc wybiorczo..
16 lis 2006, o 09:58
Radzio
Hmm, dawno mnie nie było:P Odpowiadając na pierwsze pytanie: da się przewidzieć ale nie zawsze:) To kiedy jaki metal będzie tworzył jakie kompleksy baaardzo zależy od układu w jakim się on znajduje. Grają tutaj rolę i czynniki kinetyczne i termodynamiczne. Podstawową sprawą jest rozpatrzenie tego z jakimi ligandami mamy do czynienia (czy mają ładunek czy nie, jeśli tak to jaki, jak bardzo są zasadowe, czy mogą występować jakieś dodatkowe efekty: jak np. w CN- czy CO mamy back-bonding) i z jakim metalem (formalny ładunek, promień metalu, kwasowość, elektroujemność itp.). Co do liczby koordynacyjnej to już się naprodukowałem w innym temacie:P Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem:)
9 gru 2006, o 00:06
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
kompleksy
Nie jestem pewien jak z Al, ale jak sobie dobrze przypominam to sole wielu metali np. Cu, Zn mocniej wiążą NH3 jako ligand niż H2O. Więc jeśli na hydrat soli podziałasz roztworem NH3, wówczas ów hydrat powinien przejść w amoniakat.
Do soli Al to raczej nie dodawaj roztworu amoniaku bo wydzieli sie nierozp. Al(OH)3.
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 14 gru 2006, o 19:41 przez Jesus, łącznie edytowano 1 raz
11 gru 2006, o 19:21
Radzio
Wiesz, to, że kompleks z NH3 będzie trwalszy niż z H2O jest oczywiste. Trzeba patrzeć zdroworozsądkowo na wszysko. N jest bardziej nukleofilowy niż O więc wiązania będą mocniejsze i tak dalej i tak dalej...
14 gru 2006, o 19:13
sychu
Cytuj:
Np. mam jone Al3+ oraz Zn2+ i roztwór amoniaku... i skąd mam wiedzieć, czy glin utworzy komples z amoniakiem czy cynk? To trzeba po prostu wiedzieć?
Rownowaga zalezy od stalych trwalosci kompleksu. Mysle ze sa odpowiednie tabele.
_________________ Wladza chce Twojego dobra, lepiej je ukryj!
26 gru 2006, o 21:05
piotrus
dawno nie pisal tu nic ale slyszalem na wykladzie u profesora, ze metale 3wartociowe wybiora amoniak, 2wartosciowe wybiora grupe wodorotlenowa. chyba ze prowadzi sie reakcje w bezwodnym amoniaku.
Natura jest oszczędna wiec powstaną zwiazki bardziej trwałe. Mam teraz kurs chemii nieorganicznej wiec sie dowiem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość