Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
"fluorylion" ?? 
Autor Wiadomość
*

Post "fluorylion" ??
Ostatnio zastanawiała mnie pewna rzecz... ale trudno mi było przyklasyfikować pytanie: do chemii organicznej czy też nieorganicznej...
Chodzi mi o kwestie mechanizmu działania katalizatora żelaznego w reakcji podstawiania pierścienia aromartycznego atomem fluorowca.
Bo to, że powstaje w etapie przejściowym taki jon jak Cl+, Br+, to jest oczywiste (to sie nazywa chlorylion/ bromylion, tak?) Ale ciekawi mnie czy ma szanse powstać "fluorylion" ?? Czy wogóle reakcja fluoru z pierścieniem aromatycznym jest mozliwa (czy nie rozwali pierścienia) no i przede wszystkim czy istnieje jon F+ ??

Pozdrawiam

11 lut 2007, o 15:48

Tak, podoba istnieje również jon F+. Również takie jony jak NO2+, SO3+

Tutaj jest wymianiany wraz z jonami Br+, Cl+
http://www.freepatentsonline.com/EP1499662.html

Google podaje również pare journali gdzie występuje jon F+ ale to raczej art o jonizacji, bo tytuł "Absolute electron-impact-ionization cross-section measurements of the halogen atoms" chyba na to jednak wskazuje ;).

A co do nazw polskich to nie wiem.. po angielsku to jest np. bromonium ion.

11 lut 2007, o 17:13
*

Post SO3+
jon SO3+ ?? :szok: jaki to? bardzo dziwnie wygląda.... a to nie czasem HSO3+, czyli sulfoniowy ? :?

11 lut 2007, o 18:24

Post Re: "fluorylion" ??
Lili napisał(a):
Bo to, że powstaje w etapie przejściowym taki jon jak Cl+, Br+, to jest oczywiste (to sie nazywa chlorylion/ bromylion, tak?)

Skąd te nazwy. Już trochę pracuję, jako chemik, ale pierwszy raz je widzę...

11 lut 2007, o 21:18

Dobre pytanie, tez pierwszy raz widze takie nazwy :wink:

Ale mam cos do powiedzenia, na temat substytucji elektrofilowej fluoru :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

12 lut 2007, o 00:00
*

Post bromylion..... :/
Wielkie dzieki za reakcje. Rzeczywiscie fajne przykłady. Tylko wszystko na azocie z pirymidyny. A ja bym chciała podstawić fluor do wegla z pierścienia aromatycznego? Czy jest jakaś specjalna metoda (coś typu właczanie jodu reakcja Sandmayera)
A co do nazw (fluorylion, bromylion) poznałam je na zajęciach dla olimpijczyków w 1 klasie szkoły średniej ;) To, że się czegoś nie słyszało, nie oznacza, że jest to błędne ;) Przynajmniej tak mi sie wydaje ;)

12 lut 2007, o 16:24
@ADMINISTRATOR

Post Re: bromylion..... :/
Lili napisał(a):
To, że się czegoś nie słyszało, nie oznacza, że jest to błędne ;) Przynajmniej tak mi sie wydaje ;)

Gdy mowi to ktos taki jak WOJTEX mozesz wierzyc ze raczej takie nazwy nie istnieja :) Ja mniej siedze w branzy ale tez ich nigdy ie slyszalem ;)

Pozdro
Tchemik

12 lut 2007, o 16:55
PROFESJONAŁ

Lili napisał(a):
Czy jest jakaś specjalna metoda (coś typu właczanie jodu reakcja Sandmayera)

Jedną z takich metod jest rozkład termiczny fluoroboranów arylodiazoniowych.

PS
O kationie bromoniowym czy chloroniowym słyszałem ale o bromylionie i chlorylionie to już nie za bardzo. Może ktoś nieudolnie przetłumaczył z angielskiego nazwy tych kationów (bromonium ion i chloronium ion) ??

12 lut 2007, o 18:09
@MODERATOR

Lili napisał(a):
Wielkie dzieki za reakcje. Rzeczywiscie fajne przykłady. Tylko wszystko na azocie z pirymidyny. A ja bym chciała podstawić fluor do wegla z pierścienia aromatycznego? Czy jest jakaś specjalna metoda (coś typu właczanie jodu reakcja Sandmayera)

Heh, przyjrzyj się dokładnie obrazkowi nr 3 to sie doszukasz swojego podstawionego benzenu :) A te związki heterocykliczne to są własnie czynniki "fluoryzujące" :D

Cytuj:
A co do nazw (fluorylion, bromylion) poznałam je na zajęciach dla olimpijczyków w 1 klasie szkoły średniej ;) To, że się czegoś nie słyszało, nie oznacza, że jest to błędne ;) Przynajmniej tak mi sie wydaje ;)

To, że niektórzy nauczyciele mają wyobraznię nie znaczy że jest to poprawne :P Tylko jak to nazwać faktycznie? :)

12 lut 2007, o 20:56

Z tymi nazwami to może jest tak; skoro mamy kation met_ylowy no to możemy mieć kation chlor_ylowy, brom_ylowy. Do tego doszło jeszcze jakieś tłumaczenie z anielskiego, a to boski język jest, jak każdy wie... :wink:

12 lut 2007, o 22:36
Post odp.
Tu masz fluor do wegla w pierscieniu aromat. ogolne dane ale moze ci pomogą ,
dawniej stosowano w syntezach pestycydow tego typu zw. :wink:
Teraz poszukiwane i dosyć drogie :wink:

http://www.chemicalland21.com/industria ... ENZENE.htm
eko.

13 lut 2007, o 02:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]