Autor |
Wiadomość |
Lili
*
|
 "fluorylion" ??
Ostatnio zastanawiała mnie pewna rzecz... ale trudno mi było przyklasyfikować pytanie: do chemii organicznej czy też nieorganicznej...
Chodzi mi o kwestie mechanizmu działania katalizatora żelaznego w reakcji podstawiania pierścienia aromartycznego atomem fluorowca.
Bo to, że powstaje w etapie przejściowym taki jon jak Cl+, Br+, to jest oczywiste (to sie nazywa chlorylion/ bromylion, tak?) Ale ciekawi mnie czy ma szanse powstać "fluorylion"  Czy wogóle reakcja fluoru z pierścieniem aromatycznym jest mozliwa (czy nie rozwali pierścienia) no i przede wszystkim czy istnieje jon F+
Pozdrawiam
_________________ Lili
|
11 lut 2007, o 15:48 |
|
 |
Ciekawski
|
Tak, podoba istnieje również jon F+. Również takie jony jak NO2+, SO3+
Tutaj jest wymianiany wraz z jonami Br+, Cl+
http://www.freepatentsonline.com/EP1499662.html
Google podaje również pare journali gdzie występuje jon F+ ale to raczej art o jonizacji, bo tytuł "Absolute electron-impact-ionization cross-section measurements of the halogen atoms" chyba na to jednak wskazuje  .
A co do nazw polskich to nie wiem.. po angielsku to jest np. bromonium ion.
|
11 lut 2007, o 17:13 |
|
 |
Lili
*
|
 SO3+
jon SO3+  jaki to? bardzo dziwnie wygląda.... a to nie czasem HSO3+, czyli sulfoniowy ? 
_________________ Lili
|
11 lut 2007, o 18:24 |
|
 |
wojtex
|
 Re: "fluorylion" ??
Skąd te nazwy. Już trochę pracuję, jako chemik, ale pierwszy raz je widzę...
|
11 lut 2007, o 21:18 |
|
 |
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
|
_________________ Appfff:P
|
12 lut 2007, o 00:00 |
|
 |
Lili
*
|
 bromylion..... :/
Wielkie dzieki za reakcje. Rzeczywiscie fajne przykłady. Tylko wszystko na azocie z pirymidyny. A ja bym chciała podstawić fluor do wegla z pierścienia aromatycznego? Czy jest jakaś specjalna metoda (coś typu właczanie jodu reakcja Sandmayera)
A co do nazw (fluorylion, bromylion) poznałam je na zajęciach dla olimpijczyków w 1 klasie szkoły średniej  To, że się czegoś nie słyszało, nie oznacza, że jest to błędne  Przynajmniej tak mi sie wydaje 
_________________ Lili
|
12 lut 2007, o 16:24 |
|
 |
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
|
 Re: bromylion..... :/
Gdy mowi to ktos taki jak WOJTEX mozesz wierzyc ze raczej takie nazwy nie istnieja  Ja mniej siedze w branzy ale tez ich nigdy ie slyszalem
Pozdro
Tchemik
12 lut 2007, o 16:55 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Jedną z takich metod jest rozkład termiczny fluoroboranów arylodiazoniowych.
PS
O kationie bromoniowym czy chloroniowym słyszałem ale o bromylionie i chlorylionie to już nie za bardzo. Może ktoś nieudolnie przetłumaczył z angielskiego nazwy tych kationów (bromonium ion i chloronium ion) 
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
12 lut 2007, o 18:09 |
|
 |
jaozyrys
@MODERATOR
|
Heh, przyjrzyj się dokładnie obrazkowi nr 3 to sie doszukasz swojego podstawionego benzenu  A te związki heterocykliczne to są własnie czynniki "fluoryzujące"
To, że niektórzy nauczyciele mają wyobraznię nie znaczy że jest to poprawne  Tylko jak to nazwać faktycznie? 
|
12 lut 2007, o 20:56 |
|
 |
wojtex
|
Z tymi nazwami to może jest tak; skoro mamy kation met_ylowy no to możemy mieć kation chlor_ylowy, brom_ylowy. Do tego doszło jeszcze jakieś tłumaczenie z anielskiego, a to boski język jest, jak każdy wie... 
|
12 lut 2007, o 22:36 |
|
 |
eko osiem[*]
|
 odp.
Tu masz fluor do wegla w pierscieniu aromat. ogolne dane ale moze ci pomogą ,
dawniej stosowano w syntezach pestycydow tego typu zw.
Teraz poszukiwane i dosyć drogie
http://www.chemicalland21.com/industria ... ENZENE.htm
eko.
|
13 lut 2007, o 02:32 |
|
|