Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
amoniak jako kwas 
Autor Wiadomość
Post amoniak jako kwas
Witam, nauczycielka w naszym liceum dała na klasówce pytanie, w którym trzeba było wskazać związki mogące być kwasami wg teorii Bronsteda, z pośród podanych. Prawidłowa odpowiedź uwzględniała amoniak, klasa zgłupiała i nikt nie miał poprawnej odpowiedzi. Nauczycielka twierdziła, że amoniak może zachowywać się jak kwas:

NH3 + H2O --> H3O+ + NH2-

Pytam, czy miała rację, a jeśli tak, to w jakich warunkach zachodzi taki proces i jak nazywa się jon NH2-? Słyszałem także, że jon OH- może zachowywać się jak kwas, dając jon tlenkowy, czy to prawda?

2 kwi 2007, o 21:20
@MODERATOR

Post Re: amoniak jako kwas
NH2- to anion amidkowy. Nie spotkałem się z dysocjacją amoniaku w środowisku wodnym, ale ciekły amoniak dysocjuje analogicznie do wody tj. 2NH3 -> NH4+ + NH2-. Poza tym w temp. kilkuset stopni zachodzi dysocjacja termiczna.

ZaPeuny napisał(a):
Słyszałem także, że jon OH- może zachowywać się jak kwas, dając jon tlenkowy, czy to prawda?

IMO nie, chociaż mógłby TEORETYCZNIE, w końcu zawiera atom wodoru.

2 kwi 2007, o 21:42
@MODERATOR

Z tego co ja wiem, to amoniak dysocjuje w wodzie tak:
NH3 + H2O → NH4+ + OH-

Cytuj:
Teoria rozpuszczalnikowa

Jest to teoria o raczej ogólnym znaczeniu. Została opracowana przez Franklina (1905). Teoria ta zakłada, że w wodzie oraz w innych bezwodnych rozpuszczalnikach, jak ciekły amoniak, dwutlenek siarki, fosgen itp., ma miejsce proces autojonizacji prowadzący do utworzenia się kationów i anionów:
2NH3 = NH4+ + NH2-
Wszystkie substancje, które zwiększają stężenie charakterystycznego dla danego rozpuszczalnika kationu (H3O+ w wodzie, NH+4 w skroplonym amoniaku, SO2+ w ciekłym dwutlenku siarki), są kwasami, natomiast substancje zwiększają stężenie anionu (OH-, NH-2, SO2-3 itp.) są według teorii rozpuszczalnikowej zasadami.
Teoria ta jest rozszerzeniem protonowej teorii Lowry’ego – Bronsteda na rozpuszczalniki nie zawierające protonu.

No, tylko że takowa autodysocjacja, jak już powyżej wspomniał kolega nie zachodzi w wodzie, lecz w ciekłym amoniaku. Zapytam się jutro mojej super, najlepszej chemiczki- panią magister inżynier, może ona mi powie, a ja powiem Wam :P

2 kwi 2007, o 22:07

to zależy co jest mocniejszym kwasem/zasadą: rozpuszczalnik czy substancja rozpuszczona. Amoniak jest silniejszą zasadą niż woda, więc amoniak dysocjuje tak:

HN3+H2O<===>NH4(+)+OH(-)

(albo raczej to woda dysocjuje w amoniaku, bo amoniak jest tutak akceptorem wodoru)

gdyby to woda silniejszą zasadą, wtedy ta dysocjacja zachodziłaby tak:

NH3+H2O<===>NH2(-)+H3O(+)

:)

Obrazek
weź udział:

2 kwi 2007, o 22:25

Należy powiedzieć, że istnieje nikłe prawdopodobieństwo zajścia reakcji NH3 + H2O = H3O(+) + NH2(-). Trzeba by to prawdopodobieństwo jakoś określić. Niech takim miernikiem będą wartości pKa amoniaku oraz jonu NH2(-).
Zgodnie z linkiem: http://www.lauher.com/che142/acidbase.pdf
pKa amoniaku to około 9.24, oraz pKa jonu amidkowego wynosi 34. Mamy różnicę 25 rzędów wielkości, czyli jon amidkowy jest zasadą silniejszą od amoniaku dziesięć milionów miliardów miliardów razy, a to oznacza, że nauczycielka mówiła głupoty. Tacy nauczyciele chemicy się zdarzają.

2 kwi 2007, o 22:40

Obrazek
weź udział:

2 kwi 2007, o 23:31
@MODERATOR

Moja najukochańsza pani magister inżynier pół chemii fizycznej mo to tłumaczyła, ale w końcu wyszło na to że twoja nauczycielka chemii nie miała racji.
Powiedz jej że ma wam pokazać dowody na uzasadnienie swojej tezy.
A jak nie będzie chciała odpowiedzieć, to idźcie do sądu.

3 kwi 2007, o 16:19

Oczywiście że NH3 może byc kwasem ale tylko w środowisku absolutnie bezwodnym w obecności bardzo silnej zasady np kationu potasowego. Przykładem to potwierdzającym jest mozliwośc uzyskania np KNH2 lub NaNH2. W takich związkach anionem jest jon amidkowy NH2- pochodzący od amoniaku który odszczepił proton. Może się to wyda nieco dziwne ale nawet tak mało kwasowe związki jak butan mogą byc również uważane za bardzo słabe kwasy ( patrz n-butylolit).

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

8 kwi 2007, o 15:02
PROFESJONAŁ

Może się to wyda nieco dziwne ale nawet tak mało kwasowe związki jak butan mogą byc również uważane za bardzo słabe kwasy ( patrz n-butylolit).

Nie wspominając już o acetylenie - patrz tworzenie acetylenków.

10 kwi 2007, o 15:40
moja chmica (LO) podyktowala nam informacje, ze papierek wzkaznikowy w obecnosci mocnego kwadu i slabej zasady barwi sie na czerwono. moze o to chodzilo?

18 kwi 2007, o 20:14

1)Mocnego kwasu
2)Soli mocnego kwasu ze slaba zasada

20 kwi 2007, o 20:35
.... w obecności bardzo silnej zasady np kationu potasowego. ...

To wygląda na literówkę, ale ktoś może źle zrozumieć. Pewnie chodzi o potas lub sód metaliczny, wtedy wszystko się zgadza.

20 kwi 2007, o 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]