Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
SREBRO < z biżuterii> 
Autor Wiadomość
Post SREBRO < z biżuterii>
A więc tak:
wrzuciłem srebrną biżuterię ( kolczyki,pierścionek)do kwasu azotowego
roztwór który powstał miał lekko kolor niebieski, to chyba przez miedz
która jest dodawana do biżuteri?
Dlatego też postanowiłem otrzymać czyste srebro z biżuteri gdyż jest ona zanieczyszczona
nie wiem czy było już gdzieś na ten temat ?
macie jakieś pomysły jak wytrącić metaliczne srebro ?
1-jeżeli bym dodał kwasu solnego do azotanu srebra , wytrąci się biały nierozpuszczalny chlorek srebra , jak pózniej z niego moge otrzymać srebro ?
2- jeśli bym dodał wodorotlenku sodu do azotanu srebra wyodrębnił by się
wodorotlenek srebra , ale z powodu domieszek miedzi w tym roztworze
wytrącił by się też wodorotlenek miedzi
więc chyba lepszy jest ten pomysł z chlorkiem srebra , po po dodaniu kwasu solnego otrzymam też chlorek miedzi ale jest on nierozpuszczalny w wodzie więc nie mam problemu , tylko jak z tego chloru srebra otrzymać srebro ?
a jeśli bym poddał azotan srebra rozkładowi termicznemu ?
proszę o odpowiedzi!!!!!
pozdro

8 kwi 2007, o 20:45

jak będziesz miał osad AgCl odsącz go (uważaj bo sie na świetle rozkłada z wydzieleniem srebra ale raczej bezużytecznego, rób w ciemności) roztwórz w HNO3 po czym do powstałego oczyszczonego AgNO3 włóż kawałek miedzianej blachy płytki, drutu (agno3 na świetle się nie rozkłąda) a srebro będzie się osadzało na miedzi (jednak tylko po wierzchu, a roztwór powinien stopniowo stawać się niebieski.

Ja jednak polecam Ci pogadać z towarzyszem Sulikiem, który zna się na galwanotechnice i moze Ci pomóc z wydzieleniem srebra z roztworu a nie w postaci osadu na innym metalu.

Pozdro
Panzer

PS. nie szkoda ci biżuterii?

8 kwi 2007, o 21:07

Miedzią nie radzę tego srebra wydzielać. Jak przyjdzie to oczyścić to wracamy do punktu wyjścia :? . Lepiej użyć żelaza lub cynku, którego resztki można usunąć przy pomocy rozcieńczonego kwasu siarkowego lub solnego.

8 kwi 2007, o 21:20

Jesli masz juz roztwór azotanu srebra (niewazne że z domieszka miedziowego) to po zobojetnieniu - ale tak żeby nie przegiąc pH w strone > 7 zanurzasz blaszke miedzianą w tym roztworze. Srebro wydzielac sie będzie na tej płytce w postaci szarosrebrzystego proszku. Blaszke okresowo wyciąga sie, zeskrobuje sreberko i tak aż do wyczerpania kapieli. Lepiej to robic na dość dobrym rozcieńczeniu bo przy duzej zawartości jonów srebrowych w roztworze reakcja w pewnym momencie bardzo sie spowalnia.
Zebrany pył srebra przemywa sie na sączku wodą i "cieniutkim" kwasem azotowym - aby odmyc miedź. Z przęsączów można później ponownie spróbować wyciągnąć srebro powyższa metodą, albo pozostawic go do kolejnych operacji.
Przemyte sreberko suszy sie na powietrzu i voila. Jeśli chciałbys uzyskac sztabli/bryłki/kupele to juz zostaje stapianie.
Nie radze jednak metody ze strącaniem chlorku jesli masz roztwór azotanu. Wtedy aby uzyskac czyste ładne sreberko zostałaby elektroliza.

8 kwi 2007, o 22:11

ja metale szlachetne wydzielam z biżuterii siarczynem, jedyna wada, że trochę śmierdzi :D

8 kwi 2007, o 22:17

A jeśli podgrzeję azotan srebra do wysokiej temparatury ?
nastąpi rozkład ? 2AgNO3 -----> 2Ag + 2NO2 + O2

da się tak ? czytałem to w necie , ale to srebro co otrzymam nie będzie czasem brzydkie, spalone , bez połysku ?

9 kwi 2007, o 00:00

Wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan_srebra :roll:
Pozdro :D

@EDIT

dammar napisał(a):
A jeśli podgrzeję azotan srebra do wysokiej temparatury ?
nastąpi rozkład ? 2AgNO3 -----> 2Ag + 2NO2 + O2
da się tak ?...

Czy to Ci wyglada jak stwierdzenie? :roll: Odpowiedzialem Ci na 1 pytanie :D
Pozdro :P

Ostatnio edytowano 9 kwi 2007, o 12:11 przez Młody, łącznie edytowano 1 raz

9 kwi 2007, o 00:25
Właśnie piszę że w necie przeczytałem że tak można otrzymać srebro z azotanu srebra , i to właśnie jest ta strona co podałeś wyżej , ale to jest trochę za mało co tam piszą , chodzi mi głównie w jakiej postaci będzie to srebro co powstanie i czy będzie w ładne, czy zniszczone...itd

9 kwi 2007, o 01:07
@MODERATOR

w tym momecie jako ze jestem jakies 500 km od domu to pomoc moge tylko odsylajac do ksiazek:
1. Sekowski - Galwanotechnika Domowa [ jest tam maly dzial na temat srebrzenia ]
2. Supniewski - Preparatyka Nieorganiczna [ tam powinno byc cos o zw. srebra ]

Panzerfaust_PL - no zjamuje sie galwanotechnika, ale tylko galwanotechnika obwodow drukowanych (miedziowanie chemiczne i elektrochemiczne oraz cynowanie elektrochemiczne, moze za jakis czas cos wiecej )

9 kwi 2007, o 09:22
niestety nie mam tych książek, dlatego korzystam z tego forum :D

9 kwi 2007, o 13:08

Pod wpływem światła AgCl rozpada się na Cl2 i metaliczny Ag

Wodorotlenek miedzi chyba łatwo by było mechanicznie oddzielić od wodorotlenku srebra [ulega rozkładowi do tlenku srebra, podobnie z wodorotlenkiem miedzi, przechodzi w tlenek].

PIWO 2.50zł WINO 5.50zł WÓDA 15.50zł, widok zażyganego pokoju BEZCENNY

cHeMiA jEsT bOgIeM, dEnAtUrAt naŁoGieM, gOgle poDstAwĄ, wYbUcHy zabAwĄ

I love it 4ever: http://video.google.com/videoplay?docid ... 07&q=klanu

9 kwi 2007, o 17:09
No to powodzenia :D Wodorotlenek miedzi to niebieskie galaretowate 'coś', a wodne zawiesiny tlenków nie są wcale lepsze... na papierze zawsze łatwiej coś otrzymać niż w rzeczywistości. Próbując to rozdzielić w najlepszym wypadku się upaprasz i wkurzysz.

9 kwi 2007, o 17:20

W Supniewskim jest kilka przepisów Otrzymywania srebra z chlorku:
1) Topimy w tyglu 50g AgCl, 100-150g Na2CO3 i 10g NaNO3
2) Redukcja AgCl cynkiem lub glinem
3) Rozpuszczamy AgCl w r-r NH3 i redukcja Na2S2O4 do srebra.
Jak coś to napisz na PW to Ci wyśle skany :wink:

9 kwi 2007, o 17:38
@MODERATOR

dammar - opcja szukaj na forum i znajdziesz te ksiazki - podpowiem SEKS to slowo kluczowe ktorego szukasz w wyszukiwarce

ale w skrocie
polam birzuterie na kawaleczki
przygopuj sobie okolo 10% roztwor HNO3

najel roztwor do zlewki,probowki czy co tam bedziesz uzywal - w zaleznosci od tego jak duzo masz tego srebra do roztworzenia

nastepnie delkikatnie zacznij ogrzewac - wszystko powinno sie roztworzyc
teraz mozesz doc chlorku sodu NaCl (imho najlepiej wodnego roztworu) zamiast HCl (a jak juz chcesz dodawac HCl to tylko rozcienczony)

i zacznie Ci sie stracac AgCl... jezeli w birzuterii byl procz Ag jeszcze np. Ni, Cu, czy tez Zn... to nie ma sie co martwic bo i azotany jak i chlorki tych metali sa rozpuszczalne w wodzie, a tylko chlorek srebra nie jest

nastepnie dobrze wymieszaj - dodaj jeszcze troche nadmiaru NaCl sprawdzajac czy nic wiecej sie juz nie straca a jak nie to dobrze wymieszaj i poczekaj az osad opadnie, jak juz opadni to zdekantuj wode i przemyj osad kilkakrotnie woda destylowana (przemywasz w ten sposob: dolewasz wode - mieszasz - osad opada - dekantujesz i ponawiasz)

teraz jeden eksperyment an wydzielenie metalicznego srebra
1. dodajesz do osadu odrobine wodu (tak zeby osad byl pod pow. wody) nastepnie dodajesz odrobine wody amoniakalnej (az r-u sie rozpusci), a pozniej formaliny (40% aldehyd mrowkowy, formaldehyd) i ogrzewasz na lazni wodnej (zbyt duza temperatura spowoduje wytracenie sie brunatnego osadu, a nie srebrzystego) - scianki naczynia pokryja sie metalicznym srebrem - tylko scianki naczynia musza byc bardzo czyste

w ten sposob mozesz sobie pokryc cos srebrem

reakcje:
Ag + 2HNO3 -> AgNO3 + NO2 + H2O
AgNO3 + NaCl -> AgCl(osad) + NaNO3
AgCl(osad) + 2NH3*H2O -> [Ag(NO3)2]Cl + 2 H2O
2[Ag(NH3)2]^+ + HCHO + 2 H2O -> 2Ag^0 + 4NH4^+ + HCOO^- + OH^-

[ inne metody moze za chwile ]

/ edit

2. metoda stracania Ag za pomoca Na2CO3 z AgCl w obecnosci NaNO3

nasz AgCl z poprzedniej metody musimy wysuszyc
pozniej dodac 2-3 razy wiecej (masowo) bezwodnego weglanu sodu i 5 razy mniej (masowo) azotanu sodowego. i topimy w porcelanym tyglu. mieszanka powinna sie pienic z powodu wydzielajacych sie gazow
stop wylewa sie do wody, a nastepnie zbiera granulki tore wygotowuje sie z 5% H2SO4 i suszymy

na 50g AgCl nalezy dodac 100-150g Na2CO3 i 10g NaNO3 (pelni role topnika)

4 AgCl + 2 Na2CO3 -> 4 Ag^0 + 2 NaCl + 2 CO2 + O2

3. reakcja chlorku srebra zadanego amoniakiem z Na2S2O4

zadajemy AgCl z pierwszej proby za pomoca wody amoniakalnej, do rozpuszczenia osadu, anstepnie saczymy ( w razie pojawienia sie zmetnienia), a nastepnie do przesaczu dodajemy wodny roztwor Na2S2O4 az do wytracenia calego Ag z roztworu (na kazde 143g AgCl dodaje sie 225-230 g Na2S2O4)
nastepnie nalezy juz tylko dokladnie wymyc srebra woda :)

2[Ag(NH3)2]Cl + Na2S2O4 + H2O -> 2Ag + 2NaCl + 2(NH4)2SO3

po wiecej sposobow odsylam do Supniewskiego - "Preparatyka Nieorganiczna" (jesli chodzi o otrzymanie czystego Ag)
lub do Sekowskiego - "Galwanotechnia Domowa" (jezeli chcesz cos od razu pokryc warstwa Ag)

obie ksiazki znajdziesz na forum - a jak nie to zagadaj na pw, to Ci powinienem byc w stanie podeslac [ przynajmniej Supniewskiego]

9 kwi 2007, o 19:53

AgCl(osad) + 2NH3*H2O -> [Ag(NH3)2]Cl + 2 H2O

drobny malusi nieznaczący bledzik :P

10 kwi 2007, o 12:06
@MODERATOR

jaki bledzik ?

[Ag(NH3)2]^+ to jon zespolony dwuaminasrebra(I)

czyli caly zwiazek: [Ag(NH3)2]Cl to chlorek dwuaminasrebra(I)

lub jak wolisz facinskie przedrostki to:
analogicznie diaminasrebra(I) oraz chlorek diaminasrebra(I)

10 kwi 2007, o 12:29
rozpuściłem trochę biżuteri w kwasie azotowym,(z powodu miedzi roztwór zrobił się zielony), nastepnie przelałem do zlewki i wrzuciłem blaszkę miedzi, po pewnym czasie zlałem azotan miedzi który powstał , a na dnie zostało mi srebro.
srebro to: ma bardzo dziwną postać , jest to szary proszek, błyszczy się i trochę i da się zobaczyć małe opiłki, nie wiem czy dobrze zrobiłem bo teraz to mi wygląda jak szary piasek ze sreberkiem :D

Mam taki palnik do spawania temp wynosi ok 1500 C*
chciałbym to srebro stopić w jedną bryłkę , tylko nie wiem czy czasem każdy z tych opiłków nie pokryje się tlenkiem , i zamiast stopić się w wyjdzie mi (proszek) ?
wie ktoś może jak by to było ?
pozdro

10 kwi 2007, o 13:06
@MODERATOR

dammar - nie zalozyles jednej rzezy podczas rozpuszczania tej birzuterii, ze nie tylko procz Ag znajduje sie w stopie Cu, ale moze tez byc Zn i Ni

lepiej to raz jeszcze rozpusc tym razem w HCl i zrob sobie AgCl, a pozniej przetop z Na2CO3 i NaNO3 i stop wlej do wody - otrzymasz srebro w postaci proszku [ opis w jednym z powyzszych postow ]

pozniej do tygla z pokrywa (aby nie bylo dostepu powietrza) i przetapiac w temp 960-970 stopni C
wiec Twoj palinik powinien spokojnie wystarczyc

ale najpierw - tygiel ustaw soibie pod katem okolo 45 stopni (pokrywka ustawiona tak aby cieplo od palnika wchodzilo do tygla, a wychodzilo gora), ogrzewaj gore tygla malym plomieniem - aby odparowac na pewno wode, pozniej, przestaw palnik na dno tygla i ogrezewaj dalej malym ogniem, aby miec 100% pewnosci ze Ag masz suche

na konic przestawiasz tygiel do pionu i zamykasz pokrywke i zwiekszasz ogien - nie powinno sie nic utlenic a Ag powinno sie stopic, a pozniej stopione wylac gdzie tam sobie juz chcesz

tylko podstawowa sprawa - nie mam pojecia jaka temp wytrzyma tygiel i z jakiego materialu musi on byc

mozesz tez sprobowac stopic Ag za pomoca otwartego ognia, po prostu kierujac ogien bezposrednio na metal, ale sadze ze duzo wiecej energii stracisz na to - znaczys ie paliwa do palnika

a co do tlenku srebra
Ag2O rozklada sie w temp 300 st. C
a Ag2O2rozklada sie powyzej 100 st. C

wiec nie powinno Ci grozic ich otrzymanie, tym bardziej ze srebro topi sie dopiero przy 960-970 st. C (co prawda moze byc tak ze tlenkiem Ag pokryje sie podczas chlodzenia, ale aby temu zapobiedz wystarczy szczelnie przykryc srebro podzas chlodzenia - metoda z zamknietym tyglem)

zreszta najlepiej bys powiedzial do jakiego celu Ci potrzebne srebro to latwiej by bylo stwoierdzic jaka doskladnie postac potrzebujesz

10 kwi 2007, o 13:25

A jeśli do roztworu chlorku tytanu, albo chlorku,azotanu strontu
wrzucę kawałek miedzi ( dlaczego nie otrzymam strontu ani tytanu ?)
jakie metale mogę jeszcze otrzymać wrzucając miedz do roztworu soli ?

10 kwi 2007, o 13:58

A jeśli do roztworu chlorku tytanu, albo chlorku,azotanu strontu
wrzucę kawałek miedzi ( dlaczego nie otrzymam strontu , tytanu ?)
jakie metale mogę jeszcze otrzymać wrzucając miedz do roztworu soli ?

10 kwi 2007, o 13:59

Możesz otrzymać w ten sposób metale leżące poniżej miedzi w szeregu napięciowym np.: rtęć, srebro, platynę i złoto.

10 kwi 2007, o 14:30
A przy użyciu cynku jakie metale mogę otrzymać też tylko Au, Ag,Cu ?
jak mogę otrzymać stront z chlorku, lub azotanu strontu ? tylko przez elektrolizę stopionych soli tego metalu ?

A wracając do srebra :
Otrzymałem kolejny raz Azotan srebra, ale wszystko się zepsuło bo zawierał on nie przetwożone resztki kwasu azotowego i gdy wrzuciłem miedz wszystko zrobiło się czarne,zamiast otrzymać srebro tak jak przedtem otrzymałem mieszaninę srebra i miedzi koloru czarnego! :(
zdenerwowało mnie to więc jedynym wyjściem było otrzymać chlorek srebra .Lustro srebrne da się otrzymać tylko z azotanu srebra ? czy mogę użyć chlorku ?
a może lepiej zrobić tak :
Dodam kwasu azotowego otrzymam azotan srebra i kwas solny , następnie dodam wodorotlenku sodu , wytrąci się wodorotlenek srebra , który przemyję wodą destylowaną i tak czysty ponownie rozpuszczę w odpowiedniej ilości kwasu azotowego, do tak otrzymanego czystego azotanu srebra wrzucę czystą blaszkę miedzi :wink:
tym razem powinno sie udać ?
tak ?

10 kwi 2007, o 23:27
@MODERATOR

dammar na wszytkie Twoje pytania odpowiedzialem kilka postow wyzej - wiec moze zacznij czytac a nie nazekac ze za dlugie posty czy cos - bo w ten sposob to nie dojdziesz do NICZEGO

Cytuj:
Dodam kwasu azotowego otrzymam azotan srebra i kwas solny , następnie dodam wodorotlenku sodu , wytrąci się wodorotlenek srebra , który przemyję wodą destylowaną i tak czysty ponownie rozpuszczę w odpowiedniej ilości kwasu azotowego, do tak otrzymanego czystego azotanu srebra wrzucę czystą blaszkę miedzi
tym razem powinno sie udać

zapentlasz sie

po co tam NaOH jak AgCl jest osadem a CuCl2 nie ??

naprawde musisz kombinowac jak kon pod gore zamiast przeczytac posty ktore znajduja sie wyzej ??

lustro srebrne:
Sulik napisał(a):
AgCl(osad) + 2NH3*H2O -> [Ag(NO3)2]Cl + 2 H2O

PRZEANALIZUJ i sam dojdz do wnioskow czy potrzrebne Ci AgNO3 czy AgCl

10 kwi 2007, o 23:38

Sam kiedyś otrzymywałem azotan srebra metodą z Sękowskiego
Złom srebra (stara biżuteria, zniszczone PRL-owski monety, etc.)wrzucić do stężonego HNO3 roztwór zabarwi się na niebiesko, ponieważ stopy srebra zawierają miedz i nikiel. Roztwór należy strącić Cl- (najlepiej kwasem solnym, a komu szkoda to NaCl) powstaje biały osad AgCl należy go odsączć i przemywać wodą tak żeby przesącz był bezbarwny. Potem należy wytrącić srebro wodorem in statu nascendi czyli takim który wydziela np. w reakcji Al. + HCl --> AlCl + H
W praktyce wygląda to tak że do osadu AgCl dolewa się HCL i Al. Lub Zn wodór redukuje Ag+ i mamy metaliczne srebro. Otrzymaną mieszaninę znowu sączymy i przemywamy, od staranności te czynności zależeć będzie czystość naszego Ag, należy srebro przemywać min 8 razy woda destylowaną . Po otrzymaniu czystego srebra należy go rozpuścić w stężonym HNO3 i otrzymujemy czysty AgNO3

A teraz reakcje:

2HNO3st. + Ag --> AgNO3 + NO2 + H2O
AgNO3 + HCl --> AgCl +HNO3
Zn + 2H+ --> Zn2+ + 2H
Ag+ + H --> Ag + H+

11 kwi 2007, o 17:00

Z chlorku to juz (jesli sie ma elektrolizerek) lepiej sreberko ciągnąc elektrolitycznie. Chlorek rozpuszcza sie w tiosiarczanie i naprzód.
Można tez cynkiem ale wychodzi nieładne.
A poza tym jak poprzednicy pisali - do czego chcesz to sreberko użyć ??
Co do stapiania to w tej temperaturze jaka ma twój palnik cynk odejdzie (odparuje) - gorzej jakby był nikiel, ale przemywania cienkim azociaczkiem powinno go wyeleiminowac. Kwestia dokładności.

11 kwi 2007, o 22:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona