A więc tak:
wrzuciłem srebrną biżuterię ( kolczyki,pierścionek)do kwasu azotowego
roztwór który powstał miał lekko kolor niebieski, to chyba przez miedz
która jest dodawana do biżuteri?
Dlatego też postanowiłem otrzymać czyste srebro z biżuteri gdyż jest ona zanieczyszczona
nie wiem czy było już gdzieś na ten temat ?
macie jakieś pomysły jak wytrącić metaliczne srebro ?
1-jeżeli bym dodał kwasu solnego do azotanu srebra , wytrąci się biały nierozpuszczalny chlorek srebra , jak pózniej z niego moge otrzymać srebro ?
2- jeśli bym dodał wodorotlenku sodu do azotanu srebra wyodrębnił by się
wodorotlenek srebra , ale z powodu domieszek miedzi w tym roztworze
wytrącił by się też wodorotlenek miedzi
więc chyba lepszy jest ten pomysł z chlorkiem srebra , po po dodaniu kwasu solnego otrzymam też chlorek miedzi ale jest on nierozpuszczalny w wodzie więc nie mam problemu , tylko jak z tego chloru srebra otrzymać srebro ?
a jeśli bym poddał azotan srebra rozkładowi termicznemu ?
proszę o odpowiedzi!!!!!
pozdro
8 kwi 2007, o 20:45
Panzerfaust_PL
CuCl2 jest rozpuszczalny.
jak będziesz miał osad AgCl odsącz go (uważaj bo sie na świetle rozkłada z wydzieleniem srebra ale raczej bezużytecznego, rób w ciemności) roztwórz w HNO3 po czym do powstałego oczyszczonego AgNO3 włóż kawałek miedzianej blachy płytki, drutu (agno3 na świetle się nie rozkłąda) a srebro będzie się osadzało na miedzi (jednak tylko po wierzchu, a roztwór powinien stopniowo stawać się niebieski.
Ja jednak polecam Ci pogadać z towarzyszem Sulikiem, który zna się na galwanotechnice i moze Ci pomóc z wydzieleniem srebra z roztworu a nie w postaci osadu na innym metalu.
Pozdro
Panzer
PS. nie szkoda ci biżuterii?
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
8 kwi 2007, o 21:07
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Miedzią nie radzę tego srebra wydzielać. Jak przyjdzie to oczyścić to wracamy do punktu wyjścia . Lepiej użyć żelaza lub cynku, którego resztki można usunąć przy pomocy rozcieńczonego kwasu siarkowego lub solnego.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
8 kwi 2007, o 21:20
emek
Dołączył(a): 20 wrz 2006, o 22:13 Posty: 57 Lokalizacja: miasto na 2 litery
Jesli masz juz roztwór azotanu srebra (niewazne że z domieszka miedziowego) to po zobojetnieniu - ale tak żeby nie przegiąc pH w strone > 7 zanurzasz blaszke miedzianą w tym roztworze. Srebro wydzielac sie będzie na tej płytce w postaci szarosrebrzystego proszku. Blaszke okresowo wyciąga sie, zeskrobuje sreberko i tak aż do wyczerpania kapieli. Lepiej to robic na dość dobrym rozcieńczeniu bo przy duzej zawartości jonów srebrowych w roztworze reakcja w pewnym momencie bardzo sie spowalnia.
Zebrany pył srebra przemywa sie na sączku wodą i "cieniutkim" kwasem azotowym - aby odmyc miedź. Z przęsączów można później ponownie spróbować wyciągnąć srebro powyższa metodą, albo pozostawic go do kolejnych operacji.
Przemyte sreberko suszy sie na powietrzu i voila. Jeśli chciałbys uzyskac sztabli/bryłki/kupele to juz zostaje stapianie.
Nie radze jednak metody ze strącaniem chlorku jesli masz roztwór azotanu. Wtedy aby uzyskac czyste ładne sreberko zostałaby elektroliza.
8 kwi 2007, o 22:11
b@rtek
ja metale szlachetne wydzielam z biżuterii siarczynem, jedyna wada, że trochę śmierdzi
8 kwi 2007, o 22:17
Anonymous
dzięki
A jeśli podgrzeję azotan srebra do wysokiej temparatury ?
nastąpi rozkład ? 2AgNO3 -----> 2Ag + 2NO2 + O2
da się tak ? czytałem to w necie , ale to srebro co otrzymam nie będzie czasem brzydkie, spalone , bez połysku ?
A jeśli podgrzeję azotan srebra do wysokiej temparatury ? nastąpi rozkład ? 2AgNO3 -----> 2Ag + 2NO2 + O2 da się tak ?...
Czy to Ci wyglada jak stwierdzenie? Odpowiedzialem Ci na 1 pytanie Pozdro
Ostatnio edytowano 9 kwi 2007, o 12:11 przez Młody, łącznie edytowano 1 raz
9 kwi 2007, o 00:25
Anonymous
Właśnie piszę że w necie przeczytałem że tak można otrzymać srebro z azotanu srebra , i to właśnie jest ta strona co podałeś wyżej , ale to jest trochę za mało co tam piszą , chodzi mi głównie w jakiej postaci będzie to srebro co powstanie i czy będzie w ładne, czy zniszczone...itd
9 kwi 2007, o 01:07
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
w tym momecie jako ze jestem jakies 500 km od domu to pomoc moge tylko odsylajac do ksiazek:
1. Sekowski - Galwanotechnika Domowa [ jest tam maly dzial na temat srebrzenia ]
2. Supniewski - Preparatyka Nieorganiczna [ tam powinno byc cos o zw. srebra ]
Panzerfaust_PL - no zjamuje sie galwanotechnika, ale tylko galwanotechnika obwodow drukowanych (miedziowanie chemiczne i elektrochemiczne oraz cynowanie elektrochemiczne, moze za jakis czas cos wiecej )
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
9 kwi 2007, o 09:22
Anonymous
niestety nie mam tych książek, dlatego korzystam z tego forum
9 kwi 2007, o 13:08
Turuś
Dołączył(a): 31 mar 2007, o 20:38 Posty: 58 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pod wpływem światła AgCl rozpada się na Cl2 i metaliczny Ag
Wodorotlenek miedzi chyba łatwo by było mechanicznie oddzielić od wodorotlenku srebra [ulega rozkładowi do tlenku srebra, podobnie z wodorotlenkiem miedzi, przechodzi w tlenek].
_________________ Prawo Ohma: uderzony łomem nie ma prawa wstac.
PIWO 2.50zł WINO 5.50zł WÓDA 15.50zł, widok zażyganego pokoju BEZCENNY
cHeMiA jEsT bOgIeM, dEnAtUrAt naŁoGieM, gOgle poDstAwĄ, wYbUcHy zabAwĄ
No to powodzenia Wodorotlenek miedzi to niebieskie galaretowate 'coś', a wodne zawiesiny tlenków nie są wcale lepsze... na papierze zawsze łatwiej coś otrzymać niż w rzeczywistości. Próbując to rozdzielić w najlepszym wypadku się upaprasz i wkurzysz.
9 kwi 2007, o 17:20
melon
W Supniewskim jest kilka przepisów Otrzymywania srebra z chlorku:
1) Topimy w tyglu 50g AgCl, 100-150g Na2CO3 i 10g NaNO3
2) Redukcja AgCl cynkiem lub glinem
3) Rozpuszczamy AgCl w r-r NH3 i redukcja Na2S2O4 do srebra.
Jak coś to napisz na PW to Ci wyśle skany
9 kwi 2007, o 17:38
Sulik
@MODERATOR
dammar - opcja szukaj na forum i znajdziesz te ksiazki - podpowiem SEKS to slowo kluczowe ktorego szukasz w wyszukiwarce
ale w skrocie
polam birzuterie na kawaleczki
przygopuj sobie okolo 10% roztwor HNO3
najel roztwor do zlewki,probowki czy co tam bedziesz uzywal - w zaleznosci od tego jak duzo masz tego srebra do roztworzenia
nastepnie delkikatnie zacznij ogrzewac - wszystko powinno sie roztworzyc
teraz mozesz doc chlorku sodu NaCl (imho najlepiej wodnego roztworu) zamiast HCl (a jak juz chcesz dodawac HCl to tylko rozcienczony)
i zacznie Ci sie stracac AgCl... jezeli w birzuterii byl procz Ag jeszcze np. Ni, Cu, czy tez Zn... to nie ma sie co martwic bo i azotany jak i chlorki tych metali sa rozpuszczalne w wodzie, a tylko chlorek srebra nie jest
nastepnie dobrze wymieszaj - dodaj jeszcze troche nadmiaru NaCl sprawdzajac czy nic wiecej sie juz nie straca a jak nie to dobrze wymieszaj i poczekaj az osad opadnie, jak juz opadni to zdekantuj wode i przemyj osad kilkakrotnie woda destylowana (przemywasz w ten sposob: dolewasz wode - mieszasz - osad opada - dekantujesz i ponawiasz)
teraz jeden eksperyment an wydzielenie metalicznego srebra
1. dodajesz do osadu odrobine wodu (tak zeby osad byl pod pow. wody) nastepnie dodajesz odrobine wody amoniakalnej (az r-u sie rozpusci), a pozniej formaliny (40% aldehyd mrowkowy, formaldehyd) i ogrzewasz na lazni wodnej (zbyt duza temperatura spowoduje wytracenie sie brunatnego osadu, a nie srebrzystego) - scianki naczynia pokryja sie metalicznym srebrem - tylko scianki naczynia musza byc bardzo czyste
2. metoda stracania Ag za pomoca Na2CO3 z AgCl w obecnosci NaNO3
nasz AgCl z poprzedniej metody musimy wysuszyc
pozniej dodac 2-3 razy wiecej (masowo) bezwodnego weglanu sodu i 5 razy mniej (masowo) azotanu sodowego. i topimy w porcelanym tyglu. mieszanka powinna sie pienic z powodu wydzielajacych sie gazow
stop wylewa sie do wody, a nastepnie zbiera granulki tore wygotowuje sie z 5% H2SO4 i suszymy
na 50g AgCl nalezy dodac 100-150g Na2CO3 i 10g NaNO3 (pelni role topnika)
4 AgCl + 2 Na2CO3 -> 4 Ag^0 + 2 NaCl + 2 CO2 + O2
3. reakcja chlorku srebra zadanego amoniakiem z Na2S2O4
zadajemy AgCl z pierwszej proby za pomoca wody amoniakalnej, do rozpuszczenia osadu, anstepnie saczymy ( w razie pojawienia sie zmetnienia), a nastepnie do przesaczu dodajemy wodny roztwor Na2S2O4 az do wytracenia calego Ag z roztworu (na kazde 143g AgCl dodaje sie 225-230 g Na2S2O4)
nastepnie nalezy juz tylko dokladnie wymyc srebra woda
po wiecej sposobow odsylam do Supniewskiego - "Preparatyka Nieorganiczna" (jesli chodzi o otrzymanie czystego Ag)
lub do Sekowskiego - "Galwanotechnia Domowa" (jezeli chcesz cos od razu pokryc warstwa Ag)
obie ksiazki znajdziesz na forum - a jak nie to zagadaj na pw, to Ci powinienem byc w stanie podeslac [ przynajmniej Supniewskiego]
patryk_ja
jaki bledzik ?
[Ag(NH3)2]^+ to jon zespolony dwuaminasrebra(I)
czyli caly zwiazek: [Ag(NH3)2]Cl to chlorek dwuaminasrebra(I)
lub jak wolisz facinskie przedrostki to:
analogicznie diaminasrebra(I) oraz chlorek diaminasrebra(I)
10 kwi 2007, o 12:29
Anonymous
Zrobiłaem tak :
rozpuściłem trochę biżuteri w kwasie azotowym,(z powodu miedzi roztwór zrobił się zielony), nastepnie przelałem do zlewki i wrzuciłem blaszkę miedzi, po pewnym czasie zlałem azotan miedzi który powstał , a na dnie zostało mi srebro.
srebro to: ma bardzo dziwną postać , jest to szary proszek, błyszczy się i trochę i da się zobaczyć małe opiłki, nie wiem czy dobrze zrobiłem bo teraz to mi wygląda jak szary piasek ze sreberkiem
Mam taki palnik do spawania temp wynosi ok 1500 C*
chciałbym to srebro stopić w jedną bryłkę , tylko nie wiem czy czasem każdy z tych opiłków nie pokryje się tlenkiem , i zamiast stopić się w wyjdzie mi (proszek) ?
wie ktoś może jak by to było ?
pozdro
10 kwi 2007, o 13:06
Sulik
@MODERATOR
dammar - nie zalozyles jednej rzezy podczas rozpuszczania tej birzuterii, ze nie tylko procz Ag znajduje sie w stopie Cu, ale moze tez byc Zn i Ni
lepiej to raz jeszcze rozpusc tym razem w HCl i zrob sobie AgCl, a pozniej przetop z Na2CO3 i NaNO3 i stop wlej do wody - otrzymasz srebro w postaci proszku [ opis w jednym z powyzszych postow ]
pozniej do tygla z pokrywa (aby nie bylo dostepu powietrza) i przetapiac w temp 960-970 stopni C
wiec Twoj palinik powinien spokojnie wystarczyc
ale najpierw - tygiel ustaw soibie pod katem okolo 45 stopni (pokrywka ustawiona tak aby cieplo od palnika wchodzilo do tygla, a wychodzilo gora), ogrzewaj gore tygla malym plomieniem - aby odparowac na pewno wode, pozniej, przestaw palnik na dno tygla i ogrezewaj dalej malym ogniem, aby miec 100% pewnosci ze Ag masz suche
na konic przestawiasz tygiel do pionu i zamykasz pokrywke i zwiekszasz ogien - nie powinno sie nic utlenic a Ag powinno sie stopic, a pozniej stopione wylac gdzie tam sobie juz chcesz
tylko podstawowa sprawa - nie mam pojecia jaka temp wytrzyma tygiel i z jakiego materialu musi on byc
mozesz tez sprobowac stopic Ag za pomoca otwartego ognia, po prostu kierujac ogien bezposrednio na metal, ale sadze ze duzo wiecej energii stracisz na to - znaczys ie paliwa do palnika
a co do tlenku srebra
Ag2O rozklada sie w temp 300 st. C
a Ag2O2rozklada sie powyzej 100 st. C
wiec nie powinno Ci grozic ich otrzymanie, tym bardziej ze srebro topi sie dopiero przy 960-970 st. C (co prawda moze byc tak ze tlenkiem Ag pokryje sie podczas chlodzenia, ale aby temu zapobiedz wystarczy szczelnie przykryc srebro podzas chlodzenia - metoda z zamknietym tyglem)
zreszta najlepiej bys powiedzial do jakiego celu Ci potrzebne srebro to latwiej by bylo stwoierdzic jaka doskladnie postac potrzebujesz
10 kwi 2007, o 13:25
Anonymous
ok dzięki
A jeśli do roztworu chlorku tytanu, albo chlorku,azotanu strontu
wrzucę kawałek miedzi ( dlaczego nie otrzymam strontu ani tytanu ?)
jakie metale mogę jeszcze otrzymać wrzucając miedz do roztworu soli ?
10 kwi 2007, o 13:58
Anonymous
ok dzięki
A jeśli do roztworu chlorku tytanu, albo chlorku,azotanu strontu
wrzucę kawałek miedzi ( dlaczego nie otrzymam strontu , tytanu ?)
jakie metale mogę jeszcze otrzymać wrzucając miedz do roztworu soli ?
10 kwi 2007, o 13:59
melon
Możesz otrzymać w ten sposób metale leżące poniżej miedzi w szeregu napięciowym np.: rtęć, srebro, platynę i złoto.
10 kwi 2007, o 14:30
Anonymous
A przy użyciu cynku jakie metale mogę otrzymać też tylko Au, Ag,Cu ?
jak mogę otrzymać stront z chlorku, lub azotanu strontu ? tylko przez elektrolizę stopionych soli tego metalu ?
A wracając do srebra :
Otrzymałem kolejny raz Azotan srebra, ale wszystko się zepsuło bo zawierał on nie przetwożone resztki kwasu azotowego i gdy wrzuciłem miedz wszystko zrobiło się czarne,zamiast otrzymać srebro tak jak przedtem otrzymałem mieszaninę srebra i miedzi koloru czarnego! zdenerwowało mnie to więc jedynym wyjściem było otrzymać chlorek srebra .Lustro srebrne da się otrzymać tylko z azotanu srebra ? czy mogę użyć chlorku ?
a może lepiej zrobić tak :
Dodam kwasu azotowego otrzymam azotan srebra i kwas solny , następnie dodam wodorotlenku sodu , wytrąci się wodorotlenek srebra , który przemyję wodą destylowaną i tak czysty ponownie rozpuszczę w odpowiedniej ilości kwasu azotowego, do tak otrzymanego czystego azotanu srebra wrzucę czystą blaszkę miedzi tym razem powinno sie udać ?
tak ?
10 kwi 2007, o 23:27
Sulik
@MODERATOR
dammar na wszytkie Twoje pytania odpowiedzialem kilka postow wyzej - wiec moze zacznij czytac a nie nazekac ze za dlugie posty czy cos - bo w ten sposob to nie dojdziesz do NICZEGO
Cytuj:
Dodam kwasu azotowego otrzymam azotan srebra i kwas solny , następnie dodam wodorotlenku sodu , wytrąci się wodorotlenek srebra , który przemyję wodą destylowaną i tak czysty ponownie rozpuszczę w odpowiedniej ilości kwasu azotowego, do tak otrzymanego czystego azotanu srebra wrzucę czystą blaszkę miedzi tym razem powinno sie udać
zapentlasz sie
po co tam NaOH jak AgCl jest osadem a CuCl2 nie
naprawde musisz kombinowac jak kon pod gore zamiast przeczytac posty ktore znajduja sie wyzej
PRZEANALIZUJ i sam dojdz do wnioskow czy potrzrebne Ci AgNO3 czy AgCl
10 kwi 2007, o 23:38
Doryforoz
Dołączył(a): 30 cze 2006, o 12:05 Posty: 14 Lokalizacja: Wrocław
Sam kiedyś otrzymywałem azotan srebra metodą z Sękowskiego
Złom srebra (stara biżuteria, zniszczone PRL-owski monety, etc.)wrzucić do stężonego HNO3 roztwór zabarwi się na niebiesko, ponieważ stopy srebra zawierają miedz i nikiel. Roztwór należy strącić Cl- (najlepiej kwasem solnym, a komu szkoda to NaCl) powstaje biały osad AgCl należy go odsączć i przemywać wodą tak żeby przesącz był bezbarwny. Potem należy wytrącić srebro wodorem in statu nascendi czyli takim który wydziela np. w reakcji Al. + HCl --> AlCl + H
W praktyce wygląda to tak że do osadu AgCl dolewa się HCL i Al. Lub Zn wodór redukuje Ag+ i mamy metaliczne srebro. Otrzymaną mieszaninę znowu sączymy i przemywamy, od staranności te czynności zależeć będzie czystość naszego Ag, należy srebro przemywać min 8 razy woda destylowaną . Po otrzymaniu czystego srebra należy go rozpuścić w stężonym HNO3 i otrzymujemy czysty AgNO3
A teraz reakcje:
2HNO3st. + Ag --> AgNO3 + NO2 + H2O
AgNO3 + HCl --> AgCl +HNO3
Zn + 2H+ --> Zn2+ + 2H
Ag+ + H --> Ag + H+
11 kwi 2007, o 17:00
emek
Dołączył(a): 20 wrz 2006, o 22:13 Posty: 57 Lokalizacja: miasto na 2 litery
Z chlorku to juz (jesli sie ma elektrolizerek) lepiej sreberko ciągnąc elektrolitycznie. Chlorek rozpuszcza sie w tiosiarczanie i naprzód.
Można tez cynkiem ale wychodzi nieładne.
A poza tym jak poprzednicy pisali - do czego chcesz to sreberko użyć Co do stapiania to w tej temperaturze jaka ma twój palnik cynk odejdzie (odparuje) - gorzej jakby był nikiel, ale przemywania cienkim azociaczkiem powinno go wyeleiminowac. Kwestia dokładności.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości