Witam. Mam pewien problem, potrzebuje rozpuścić złoty naszyjnik ze stopu złota 585.
Najlepiej, aby rozpuściły się same dodatki stopowe, a został tylko osad złota. I najważniejsza sprawa. Jaka jest efektywność takiej reakcji tz. Czy, odzyskam całe złoto ?
Pozdrawiam
Kwas azotowy na start - miedź i srebro powinny (nie wiem jak zachowują się w stopie) przejść do roztworu. Jak z resztą domieszek to nie mam pojęcia.
Możesz jeszcze rozpuszczać złoto w kwasie selenowym (VI) lub w zasadowym roztworze cyjanków z jakimś czynnikiem utleniającym - wtedy to złoto przejdzie do roztworu.
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
9 maja 2010, o 16:28
Impeer
**
roztwórz biżuterie w aqua regia, odkwaś do pH = 7 ,zredukuj proszkiem srebra, potem wrzuć do HNO3 i masz Au czda
9 maja 2010, o 22:44
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Albo elektroliza w HNO3, albo wsio w wodę królewską. Selektywne roztworzenie stopu jest niezbyt przyjemne.
10 maja 2010, o 09:22
jurczyk7
Już wszystko zrobiłem według sposobu Impeer'a z naszyjnika o wadzę 18,2 g udało mi się uzyskać 10.5 g czystego złota więc strata była minimalna Dzięki wielkie all za pomoc... ;d
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości